Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει περικοπές στην Γερμανία – Έκτακτο διάγγελμα Σολτς την Κυριακή

Ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει περικοπές στην Γερμανία – Έκτακτο διάγγελμα Σολτς την Κυριακή

Έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα αναμένεται να απευθυνθεί στους Γερμανούς ο Όλαφ Σολτς, για δεύτερη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του. Κεντρικό θέμα της ομιλίας του, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, θα είναι – όπως και την πρώτη φορά – θα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή συμπληρώνονται 77 χρόνια από την ήττα του ναζισμού και τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επέτειος που τιμάται ως «Ημέρα της Απελευθέρωσης». Για την επομένη έχει προγραμματιστεί η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα, με την προσοχή στραμμένη στις πιθανές ανακοινώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Γερμανία την ίδια ώρα βρίσκεται για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες στη δυσάρεστη θέση να διαχειριστεί διαφαινόμενες ελλείψεις και ανατιμήσεις σε καύσιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Ο γενικός γραμματέας του συγκυβερνώντος Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) Μπιτζάν Ντζιρ-Σαράι προβλέπει σημαντικές περικοπές για τους Γερμανούς ως αποτέλεσμα του πολέμου και κάνει λόγο για «απώλεια ευημερίας». «Στη Γερμανία δεν έχουμε πρόσφατη εμπειρία απώλειας ευημερίας. Είναι κάτι που δεν έχουμε δει εδώ και δεκαετίες. Θα χρειαστεί να αλλάξουμε. Ήδη η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού είναι μια τεράστια πρόκληση και τώρα έρχεται αυτός ο φρικτός πόλεμος που αλλάζει ξανά τα πάντα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο AFP και τόνισε ότι οι συνέπειες του πολέμου επηρεάζουν όλους τους τομείς – ενεργειακής πολιτικής, οικονομίας, αγροτικής ανάπτυξης, δημοσιονομικής πολιτικής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις