Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει σχέδιο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για μείωση στην κατανάλωση πετρελαίου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει σχέδιο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για μείωση στην κατανάλωση πετρελαίου

Ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία είναι μεγάλος όχι μόνο σε κοινωνικό, αλλά και σε οικονομικό επίπεδο. Από τους πρώτους τομείς που «χτυπήθηκαν» είναι αυτός της ενέργειας, με τις τιμές των καυσίμων να καταγράφουν πλέον τιμές ρεκόρ. 

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση στη Μόσχα, έχουν ενταθεί οι φόβοι για τις αναταράξεις που έπονται στην αγορά της ενέργειας. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναμένεται να εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης για την άμεση μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου

«Την επόμενη εβδομάδα, όπως κάναμε για το αέριο, θα παρουσιάσουμε ένα σχέδιο δράσης 10 σημείων για το πώς να μειωθεί άμεσα το πετρέλαιο», δήλωσε σε ενεργειακό συνέδριο στο Παρίσι, ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA). 

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν την Τετάρτη (08.03.2022) άμεσο εμπάργκο στο ρωσικό αέριο και άλλες ενεργειακές εισαγωγές.

Τα κράτη-μέλη του IEA συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να αποδεσμεύσουν 60 εκατ. βαρέλια από τα αποθέματα πετρελαίου για να αντισταθμιστεί η διατάραξη στην τροφοδοσία ύστερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Μπιρόλ χαρακτήρισε τα 60 εκατ. βαρέλια «αρχική απάντηση», προσθέτοντας: «Είναι μόνο το 4% των αποθεμάτων μας. Εάν υπάρχει ανάγκη, εάν το αποφασίσουν οι κυβερνήσεις μας, μπορούμε να φέρουμε περισσότερο πετρέλαιο στις αγορές, ως μέρος της απάντησης αυτής».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις