Τρίτη, 16 Απρ.
20oC Αθήνα

Ο Πομπέο πάει Τουρκία αλλά δεν θα δει ούτε Ερντογάν, ούτε Τσαβούσογλου, μόνο Βαρθολομαίο

κυρώσεις Μάικ Πομπέο

Περιοδεία σε επτά χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Τουρκία, θα κάνει τις επόμενες μέρες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Η περιοδεία του ανακοινώθηκε την Τρίτη κι από το πρόγραμμά του λείπουν δυο συναντήσεις με… νόημα.

Ο Μάικ Πομπέο, στην τελευταία ίσως μεγάλη περιοδεία του ως υπουργός Εξωτερικών, θα βρεθεί σε χώρες συμμάχους των ΗΠΑ στη Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο. Στην Τουρκία, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του, ο Αμερικανός υπουργός δεν θα συναντήσει ούτε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ούτε τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά μόνο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Click4more O Ερντογάν… αποχαιρέτησε τον Τραμπ με ένα “ευχαριστώ”

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα επισκεφτεί πρώτα τη Γαλλία, μετά την Τουρκία και στη συνέχεια τη Γεωργία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.

Ο Πομπέο θα συναντηθεί με ηγέτες συμμαχικών χωρών που ήδη έχουν αναγνωρίσει, ανεξαίρετα, τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, παρότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να παραδεχθεί την ήττα του και πολλαπλασιάζει τις προσφυγές στη δικαιοσύνη.

Η περιοδεία, που αρχίζει την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί την 23η Νοεμβρίου, θα ξεκινήσει στο Παρίσι, όπου ο Πομπέο θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συνομίλησε χθες Τρίτη με τον Μπάιντεν, τον οποίο συνεχάρη για τη νίκη του.

Click4more Πρώτο «χτύπημα» Μπάιντεν στην Τουρκία! «Συμπεριφέρεται ανεύθυνα και επιθετικά»

Μετά τη Γαλλία, ο Μάικ Πομπέο θα ταξιδέψει στην Τουρκία, όπου σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπηρεσιών του θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, για να συζητήσει μαζί του «ζητήματα θρησκευτικού ενδιαφέροντος στην Τουρκία και στην περιφέρεια και να προωθήσει τη σθεναρή στάση [των ΗΠΑ] ως προς τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο».

Μετά την Τουρκία, θα μεταβεί στη Γεωργία και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή, όπου το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα ΗΑΕ έχουν ήδη αναγνωρίσει τη νίκη του Μπάιντεν, παρότι ο Τραμπ συνεχίζει να μην την αποδέχεται.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις