Κόσμος

Ο ΠΟΥ ξεκίνησε τις έρευνες στην Γουχάν για την προέλευση του κορονοϊού

Οι εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που βρίσκονται στην Γουχάν βγήκαν σήμερα από το ξενοδοχείο όπου παρέμειναν σε καραντίνα επί δύο εβδομάδες μετά την άφιξή τους στην Κίνα, για να ξεκινήσουν την έρευνά τους για την προέλευση του κορονοϊού.

Μια ομάδα του AFP είδε τους εμπειρογνώμονες να ανεβαίνουν σε ένα λεωφορείο που τους περίμενε έξω από το ξενοδοχείο. Το όχημα αναχώρησε προς άγνωστο προορισμό στην πόλη όπου τον Δεκέμβριο του 2019 πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός.

Οι ειδικοί του ΠΟΥ είχαν φτάσει στην Γουχάν στις 14 Ιανουαρίου, αλλά παρέμειναν σε καραντίνα επί δύο εβδομάδες, ενώ η αποστολή τους αναμένεται να διαρκέσει μερικές εβδομάδες ακόμη.

Η επίσκεψη αυτή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για το κινεζικό καθεστώς, το οποίο επιθυμεί να αποποιηθεί οποιασδήποτε ευθύνης για την πανδημία, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, αν και έχει σχεδόν εξαλειφθεί στην Κίνα.

Αρχικά Κινέζοι ειδικοί είχαν δηλώσει ότι η πανδημία πρωτοεμφανίστηκε σε αγορά της Γουχάν όπου πωλούνταν ζωντανά, άγρια ζώα.

Όμως κινεζικά μέσα ενημέρωσης απορρίπτουν σταδιακά τη θεωρία αυτή και προωθούν μία άλλη, μη αποδεδειγμένη, σύμφωνα με την οποία ο νέος κορονοϊός εισήχθη στην Κίνα μέσω κατεψυγμένου κρέατος.

«Όλα είναι ανοιχτά»

Προς το παρόν ο ΠΟΥ δεν έχει αποφανθεί για το θέμα. “Όλες οι υποθέσεις εξετάζονται. Είναι προφανώς πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα για το μέρος που γεννήθηκε αυτός ο ιός, είτε πρόκειται για κάπου μέσα στην Κίνα ή εκτός αυτής”, είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα από τη Γενεύη ο διευθυντής του ΠΟΥ αρμόδιος για έκτακτες υγειονομικές καταστάσεις Μάικλ Ράιαν.

Εξάλλου χθες η η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι ζήτησε να διεξαχθεί μια “ξεκάθαρη και στιβαρή” έρευνα για την προέλευση της πανδημίας.

“Είναι απαραίτητο να εντοπίσουμε” πώς ο ιός εμφανίστηκε και εξαπλώθηκε, δήλωσε χθες Τετάρτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. Οι ΗΠΑ “στηρίζουν τη διεθνή έρευνα, η οποία κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη και στιβαρή”, πρόσθεσε.

Εξάλλου η Ψάκι υπογράμμισε “τη μεγάλη ανησυχία” των ΗΠΑ για την “παραπληροφόρηση” που προέρχεται “από κάποιες πηγές στην Κίνα”.

Κατέληξε μάλιστα επισημαίνοντας ότι η Ουάσινγκτον “θα εξετάσει την αξιοπιστία της έκθεσης της έρευνας μόλις αυτή ολοκληρωθεί” και θα βασιστεί και “στις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει και αναλύσει οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών” για το θέμα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέα στοιχεία για το «έγκλημα τιμής» στο Άμστερνταμ: Έπνιξαν σε βάλτο την 18χρονη αδερφή τους με εντολή του πατέρα τους επειδή είχε social media και δεν φορούσε μαντίλα
Τα δύο αδέλφια επιμένουν ότι δεν συμμετείχαν στο έγκλημα και ότι ο πατέρας τους το διέπραξε μόνος του - Ο τελευταίος διαφεύγει στη Συρία
Το πτώμα της Ryan Al Najjar βρέθηκε 6 μέρες μετά την εξαφάνισή της 9
Θάνατος με ερωτηματικά στην Κύπρο: 76χρονος Βρετανός πέθανε και παρέδωσαν τη σορό του στη χήρα χωρίς την καρδιά του
«Μου είπαν ότι κάποιος είχε αφαιρέσει την καρδιά του Μάικλ και έτσι δεν μπορούν να καθορίσουν την αιτία θανάτου» καταγγέλλει η 73χρονη σύζυγός του - «Ήμουν τόσο σοκαρισμένη. Ήταν φρικτό»
Διάδρομος νοσοκομείου