Κόσμος

Ο ΠΟΥ χαιρετίζει τη χαλάρωση της στρατηγικής κατά του κορονοϊού στην Κίνα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαιρέτισε σήμερα τη χαλάρωση της στρατηγικής κατά του κορονοϊού στην Κίνα, μετά τις οργισμένες διαδηλώσεις κατά της πολιτικής του μηδενικού κρούσματος του Πεκίνου.

“Με χαρά μαθαίνουμε ότι οι κινεζικές αρχές προσαρμόζουν την υφιστάμενη στρατηγική τους και προσπαθούν πράγματι να διαβαθμίσουν τώρα τα μέτρα ελέγχου αυτού του ιού τα οποία είναι απαραίτητα για τη ζωή, τα μέσα διαβίωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα”, δήλωσε ο Δρ. Μάικλ Ράιαν, υπεύθυνος του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ κατά την τακτική ενημέρωση του Τύπου στη Γενεύη.

“Είναι πράγματι σημαντικό οι κυβερνήσεις να ακούνε τους πολίτες τους όταν οι άνθρωποι υποφέρουν. Θέλουμε πράγματι να δούμε αυτή την προσαρμογή να συμβαίνει και να επιταχύνεται”, επέμεινε ο Δρ. Ράιαν.

Η οργή των Κινέζων απέναντι στη σκληρή υγειονομική γραμμή για την καταπολέμηση της πανδημίας ξεχείλισε το περασμένο Σαββατοκύριακο, με μια κινητοποίηση πρωτοφανούς κλίμακας εδώ και δεκαετίες.

Οι αρχές αντέδρασαν γρήγορα αυξάνοντας την αστυνομική παρουσία και ενισχύοντας την παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Παράλληλα, αρκετές πόλεις άρχισαν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς, όπως η εγκατάλειψη των μαζικών καθημερινών τεστ που είναι ένας από τους κουραστικός πυλώνες της ζωής στο πλαίσιο της πολιτικής του μηδενικού κρούσματος Covid, που ισχύει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Σήμερα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ – ο οποίος επέβαλε την πολιτική του μηδενικού κρούσματος Covid – υποστήριξε ότι η παραλλαγή ‘Ομικρον του ιού, που είναι λιγότερο θανατηφόρα, επιτρέπει “περισσότερη ευελιξία” στους περιορισμούς.

Ο Δρ. Ράιαν επέμεινε ότι η άνευ προηγουμένου μεταδοτικότητα της παραλλαγής ‘Ομικρον του ιού κατέστησε λίγο πολύ ανούσια την πολιτική του μηδενικού κρούσματος Covid, η οποία ενδεχομένως να είχε μπορέσει να λειτουργήσει σε προηγούμενες παραλλαγές ή ακόμα και στο αρχικό στέλεχος.

“Είναι πράγματι δύσκολο αυτό να σταματήσει και περνάει από τα δάχτυλά σου πολύ, πολύ γρήγορα”, είπε, προσθέτοντας ότι “πρέπει να προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους. Όταν δεν μπορούμε να σταματήσουμε μια πυρκαγιά, απομακρύνουμε τους ανθρώπους που κινδυνεύουν. Και ο τρόπος να απομακρυνθούν οι άνθρωποι από τη φωτιά σε αυτή την περίπτωση είναι να εμβολιαστούν”.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προειδοποίησε για άλλη μια φορά για τον κίνδυνο που συνεχίζει να συνιστά μια πανδημία που δεν έχει τελειώσει. “Είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να πούμε ότι η φάση έκτακτης ανάγκης της πανδημίας έχει τελειώσει, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί”, δήλωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Τύπου. “Τα κενά στην επιτήρηση, στα τεστ, στην ανιχνευσιμότητα των επαφών και στον εμβολιασμό συνεχίζουν να δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση μιας νέας και ανησυχητικής παραλλαγής”, προειδοποίησε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η επόμενη ημέρα στη Βενεζουέλα μετά τους σεισμούς «μαμούθ»: 50.000 αγνοούμενοι και 235 νεκροί - Επιζώντες παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια
Πάνω από 70.000 οικογένειες επλήγησαν από τους σεισμούς – Περισσότερα από 100 κτίρια κατέρρευσαν μόνο στην Λα Γκουάιρα – Με τα χέρια τους παλεύουν διασώστες και εθελοντές
REUTERS
ΚΑΑΝ: Το μεγάλο αεροπορικό στοίχημα της Τουρκίας και η πώληση κινητήρων από τις ΗΠΑ – Τι σημαίνει για την Ελλάδα
Η Τουρκία θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί μόνη της στην κορυφή της αεροπορικής τεχνολογίας, ειδικά μετά την αποβολή της από το πρόγραμμα των F-35 λόγω της αγοράς των ρωσικών S-400
Το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος KAAN
Ο Τραμπ ανακοίνωσε στο Κογκρέσο την πώληση κινητήρων στην Τουρκία για το μαχητικό αεροσκάφος KAAN
Η κίνηση θεωρείται σημαντική χειρονομία προς τον Ερντογάν ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα τον επόμενο μήνα, αλλά και προς τον Τούρκο πρόεδρο, τον οποίο ο Τραμπ βλέπει ως βασικό σύμμαχο
Τραμπ και Ερντογάν 24