Κόσμος

Ο Πούτιν ανακοίνωσε το τέλος! Πότε αποχωρεί από την εξουσία

- Πριν λίγες εβδομάδες ο Βλαντιμίρ Πούτιν κέρδισε τις εκλογές στην Ρωσία και εξασφάλισε την δεύτερη συνεχόμενη θητεία του - Κάτι που αυτομάτως σημαίνει πως δεν μπορεί να επανεκλεγεί στην προεδρία της Ρωσίας - Ο ίδιος δηλώνει πως θα σεβαστεί το Σύνταγμα, όμως στο παρελθόν έχει κάνει ένα... κόλπο που δεν αποκλείεται να κάνει ξανά! - Το 2008 μετά από δύο συνεχόμενες θητείες παραιτήθηκε από την προεδρία όπως προβλέπει... το Σύνταγμα - Έγινε όμως... πρωθυπουργός, διέκοψε τις συνεχόμενες θητείες και το 2012 επέστρεψε στην... προεδρική καρέκλα! - Διαψεύδει κατηγορηματικά πως θα το κάνει ξανά, αλλά...
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα σεβαστεί το Σύνταγμα που απαγορεύει σε οποιονδήποτε να εκτίσει περισσότερες από δύο συνεχόμενες προεδρικές θητείες. Kάτι που σημαίνει ότι θα αποχωρήσει από τη θέση αυτή το 2024, όταν λήξει η τρέχουσα, δεύτερη θητεία του.

Η… ζαβολιά του Πούτιν το 2008

Η δήλωση αυτή, που έγινε στους δημοσιογράφους που παρακολουθούν τις εργασίες του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, δεν αποτελεί έκπληξη και δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι ο Πούτιν θα αποχωρήσει από την εξουσία μετά από έξι χρόνια.

[read4more]

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε παραιτηθεί και πάλι από την προεδρία το 2008, αφού ολοκλήρωσε δύο συνεχόμενες θητείες. Επέστρεψε στο ανώτατο αξίωμα το 2012, αφού στο ενδιάμεσο ανέλαβε την πρωθυπουργία. Θα μπορούσε, αν το επιθυμεί, να επαναλάβει την ίδια διαδικασία.

“Ανέκαθεν τηρούσα και τηρώ το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας” απάντησε ο Ρώσος πρόεδρος όταν ρωτήθηκε αν και πότε θα αποχωρήσει από την προεδρία. “Στο Σύνταγμα αναφέρεται με σαφήνεια ότι κανείς δεν μπορεί να υπηρετήσει περισσότερες από δύο συνεχόμενες θητείες. Σκοπεύω να τηρήσω αυτόν τον κανόνα“, πρόσθεσε στις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση.

Τον Μάρτιο, όταν κέρδισε με άνεση τις προεδρικές εκλογές, ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε αν θα διεκδικήσει και πάλι την προεδρία στις εκλογές του 2030 και τότε φάνηκε να αποκλείει μια τέτοια πιθανότητα. “Θα αστειεύεστε! Τι θέλετε να κάνω; Να μείνω εδώ μέχρι τα 100 μου; Όχι“, απάντησε.

Ο Πούτιν γεννήθηκε το 1952 και το 2024, όταν θα λήξει η θητεία του, θα είναι 71 ετών. Ηλικία κάθε άλλο παρά απαγορευτική για μία τέτοια θέση ό, τι κι αν λέει… ο τσάρος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κέιτι Ζακαράια: Η βραχύβια Εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου που «ξηλώθηκε» μέσα σε 5 μέρες – Κατέρριψε το «ρεκόρ» του Άντονι Σκαραμούτσι
Ο σάλος με την αυτοαποκαλούμενη «δικηγόρο» που ανέλαβε τη θέση της Λέβιτ και δεν άντεξε ούτε μία εβδομάδα καθώς ο Τραμπ την... «έδιωξε νύχτα»
Katie Zacharia
13
Φον ντερ Λάιεν: Δεν υπάρχει μαγική λύση για την ενέργεια – Προστασία της ΕΕ σε ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο
«Η Ευρώπη πρέπει να επιμείνει στην ενεργειακή μετάβαση, με στόχο την πρόσβαση σε οικονομικά προσιτές, καθαρές και εγχώριες πηγές ενέργειας, όπως οι ανανεώσιμες πηγές και η πυρηνική ενέργεια» υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 16 Οκτωβρίου 2026
«Το Ιράν δεν σκοπεύει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα» δήλωσε ο Πεζεσκιάν – «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο»
Ο Ιρανός πρόεδρος απορρίπτει τις κατηγορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δηλώνει ανοιχτός στον διάλογο και καταγγέλλει τις αμερικανικές κυρώσεις ως «αδικαιολόγητες και απάνθρωπες»
Μασούντ Πεζεσκιάν