Σάββατο, 13 Απρ.
20oC Αθήνα

Ο Πούτιν αποτελεί πραγματική απειλή για τη Γαλλία, πιστεύουν 6 στους 10 Γάλλους

Ο Πούτιν αποτελεί πραγματική απειλή για τη Γαλλία, πιστεύουν 6 στους 10 Γάλλους

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία όχι μόνον έχει ευαισθητοποιήσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, αλλά έχει εντείνει και την ανησυχία για την επόμενη κίνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν, ή μάλλον το επόμενο «θύμα» του.

Και η ανησυχία για τις βλέψεις του Πούτιν δεν επηρεάζει μόνο χώρες που γειτνιάζουν με την Ρωσία – απολύτως ενδεικτική η στάση Σουηδίας και Φινλανδίας που μετά από δεκαετίες αιτήθηκαν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ – αλλά ακόμη και πιό μακρινές, όπως η Γαλλία.

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Ινστιτούτου Elabe, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού BFMTV.

Συγκεκριμένα το 61% των Γάλλων πιστεύει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν αντιπροσωπεύει μία πραγματική απειλή για την ασφάλεια της Γαλλίας, έναντι 24% που πιστεύει ότι συνιστά απειλή για κάποιες χώρες της ΕΕ αλλά όχι για τη Γαλλία και 15% που εκτιμά ότι δεν συνιστά απειλή ούτε για τη Γαλλία ούτε για οποιαδήποτε άλλη χώρα μέλος της ΕΕ.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση το 60% των Γάλλων εκτιμούν ότι σε βάθος χρόνου ο πρόεδρος της Ρωσίας θα επιτεθεί σε κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, κυρίως δε στις όμορες χώρες όπως η Φινλανδία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Πολωνία. Αντιθέτως το 23% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι αυτό δεν θα συμβεί.

Επίσης το 54% εκτιμά ότι η Γαλλία θα πρέπει να εξακολουθήσει να ενισχύει την Ουκρανία στον πόλεμο της κατά της Ρωσίας σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν και κάποια όρια και ότι η Γαλλία δεν θα πρέπει να έρθει σε πόλεμο με τη Ρωσία ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται ήττα της Ουκρανίας. Αντιθέτως το 24% τάσσεται υπέρ ενός πολέμου χωρίς όρια κατά της Ρωσίας, ενώ το 21% εκτιμά ότι η Γαλλία θα πρέπει να αφήσει την Ουκρανία να αμυνθεί μόνη της.

Τέλος σε ό,τι αφορά το κόμμα που οι Γάλλοι εμπιστεύονται περισσότερο για να αντιμετωπίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία το 34 % δηλώνει ότι εμπιστεύεται το ακροδεξιό κόμμα της Μαρί Λεπέν το 32% ότι εμπιστεύεται τα κόμματα της πλειοψηφίας υπό τον Μακρόν, το 31% τους κεντροδεξιούς Ρεπουμπλικάνους και το 24% τους Σοσιαλιστές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις