Κυριακή, 28 Απρ.
19oC Αθήνα

Ο Πούτιν άρχισε τις μαζικές εκκαθαρίσεις στο στρατό μετά την ανταρσία Πριγκόζιν

Ο Πούτιν άρχισε τις μαζικές εκκαθαρίσεις στο στρατό μετά την ανταρσία Πριγκόζιν

Μετά την ανταρσία Πριγκόζιν, το Κρεμλίνο ξεκίνησε τις «μαζικές εκκαθαρίσεις στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας», όπως αναφέρουν Ρώσοι στρατιωτικοί ανταποκριτές.

Ειδικότερα, τις έρευνες έχει αναλάβει το πλέον έμπιστο από τα σώματα ασφαλείας του Βλαντίμιρ Πούτιν, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας της Ρωσίας FSO – – όπως αναφέρει το CNN επικαλούμενο τον στρατιωτικό μπλόγκερ Rybar – και στο σταυρόνημά της μπαίνουν μέλη του προσωπικού του ρωσικού στρατού, που είτε απέτυχαν να αποτρέψουν την ανταρσία, είτε συνεργάστηκαν με τους στασιαστές, ενώ μεταξύ των υπόπτων είναι και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί.

Ο στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ, γενικός επιτελάρχης της Ρωσίας, που έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις για τις ρωσικές στρατιωτικές αποτυχίες στην Ουκρανία «επισήμως διατηρεί το πόστο του», αλλά «δεν εμπλέκεται πλέον στη λήψη των αποφάσεων», αναφορικά με την εισβολή στην Ουκρανία, ανέφερε ο Rybar, ενώ η διοίκηση της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» έχει περάσει πλέον στα χέρα του Διοικητή των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων, Μιχαήλ Τεπλίνσκι, σύμφωνα με πολλά ρωσικά στρατιωτικά δίκτυα.

Στο «μικροσκόπιο» τα οικονομικά της Wagner

Την ίδια ώρα, ο Πούτιν άφησε πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο να ασκηθούν πειθαρχικές διώξεις κατά μελών της Wagner ανακοινώνοντας έρευνα για οικονομικές ατασθαλίες της μισθοφορικής οργάνωσης, παρά τη συμφωνία που επέτρεψε σε όσους μετείχαν στην ανταρσία είτε να φύγουν στη Λευκορωσία, είτε να ενταχθούν στο στρατό της Ρωσίας, είτε να τον εγκαταλείψουν εντελώς.

«Ο Πριγκόζιν συνειδητοποιεί τώρα ότι η “αμνηστία” που έλαβε με τη συμφωνία κάλυπτε μόνον τις ποινικές κατηγορίες για την ανταρσία», σχολίασε ο πολιτικός αναλυτής Ντμίτρι Αλπέροβιτς στο Twitter. «[Ο Πριγκόζιν] μπορεί τώρα να διωχθεί για άσχετες κατηγορίες, όπως υπεξαίρεση κρατικής περιουσίας, διαφθορά, φοροδιαφυγή. «Τέτοιες κατηγορίες δεν χρειάζεται καν να εφευρεθούν, αφού ο Πριγκόζιν είναι σχεδόν σίγουρα ένοχος για όλα τα προαναφερθέντα αδικήματα», πρόσθεσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις