Κόσμος

Ο Πούτιν «κλείνει την πόρτα» στον Άσαντ: «Η Ρωσία έχει άλλες προτεραιότητες – Περιορισμένη η βοήθεια στη Συρία»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Ρωσία έχει επικεντρωθεί πλήρως στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι δυνατότητες της Μόσχας να παρέμβει αποτελεσματικά στην Συρία, για να υποστηρίξει το καθεστώς Άσαντ απέναντι στις αντικυβερνητικές δυνάμεις.

Ειδικότερα, η Ρωσία ενημέρωσε τη Συρία ότι οποιαδήποτε επέμβασή της για να στηρίξει τις κυβερνητικές δυνάμεις  του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, έναντι των ανταρτών, θα ήταν περιορισμένη, καθώς έχει άλλες προτεραιότητες, όπως αναφέρουν σήμερα τα πρακτορεία ειδήσεων Sky News Arabia και Bloomberg.

Νωρίτερα σήμερα, η ρωσική πρεσβεία στη Δαμασκό προέτρεψε τους Ρώσους πολίτες να εγκαταλείψουν την χώρα όσο είναι διαθέσιμες οι εμπορικές πτήσεις.

 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εμποδίζει τη Ρωσία να εμπλακεί ενεργά στη Συρία, καθώς σχεδόν όλες οι δυνάμεις της είναι επικεντρωμένες στο ουκρανικό μέτωπο.

SYRIA SECURITY HAMAREUTERS/Mahmoud Hasano

Η Ρωσία παρενέβη για λογαριασμό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ το 2015 και μπόρεσε να αποκαταστήσει τον έλεγχο του συριακού στρατού σε πολλά σημεία της χώρας που κυριαρχούσαν τζιχαντιστικές και άλλες ένοπλες ομάδες.

Μετά τον εμφύλιο στη Συρία το 2011, η κυβέρνηση Άσαντ έχει καταφέρει να κρατήσει ένα σημαντικό κομμάτι της χώρας, μετά από χρόνια σκληρών μαχών, το οποίο σήμερα χάνει με πρωτοφανή ταχύτητα.

«Η Ρωσία δεν μπορεί να πολεμά σε δύο μέτωπα»

Η «κατάρρευση» των κυβερνητικών δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ δείχνει ότι η Μόσχα δεν μπορεί να πολεμήσει σε δύο μέτωπα, δήλωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, ενώ διέψευσε για μια ακόμη φορά ότι το Κίεβο εμπλέκεται σε μάχες στη Συρία.

SYRIA SECURITY HAMAREUTERS/Mahmoud Hasano

«Βλέπουμε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να πολεμήσει σε δύο μέτωπα – αυτό είναι σαφές από τα γεγονότα στη Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Χεόργκι Τίχιι στους δημοσιογράφους σε εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου.

Ο Τίχιι απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τις κατηγορίες του Ιράν, ενός άλλου συμμάχου του Άσαντ, ότι η Ουκρανία υποστηρίζει αυτό που η Τεχεράνη αποκαλεί τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία.

«Η Ουκρανία απορρίπτει κατηγορηματικά και αποφασιστικά οποιεσδήποτε κατηγορίες … σχετικά με την υποτιθέμενη εμπλοκή μας στην επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας στη Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Οι σημαντικές απώλειες της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησαν τη Μόσχα να αποσύρει την πλειονότητα των στρατευμάτων και του εξοπλισμού της από τη Συρία, αφήνοντας τον σύμμαχό της … χωρίς την απαραίτητη υποστήριξη», δήλωσε ο Τίχιι.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ισραήλ: Ο Άιζενκοτ ζητά εντολή σχηματισμού κυβέρνησης – «Σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις
Οι πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στο μπλοκ καλύπτουν ένα ευρύ ιδεολογικό φάσμα, από την Αριστερά έως την εθνικιστική Δεξιά, γεγονός που καθιστά τις διαπραγματεύσεις ιδιαίτερα σύνθετες
Ισραήλ
Μερτς: Οι μουσουλμάνοι που δεν αναγνωρίζουν την ευθύνη μας για το Ολοκαύτωμα να φύγουν από τη Γερμανία
Ο Μερτς επανέλαβε δήλωση του Ρίχαρντ φον Βάιτσεκερ το 1985 ότι «οι νέοι δεν φέρουν ευθύνη για όσα συνέβησαν τότε, φέρουν όμως ευθύνη για το πώς αυτά θα αποτυπωθούν στην Ιστορία»
Ο Γερμανός καγκελάριος, Friedrich Merz
Πρόκληση Φιντάν από τα Κατεχόμενα: Μόνη λύση δύο κράτη στο νησί – Παράνομη η επίσκεψη λέει η Λευκωσία
«Η επίσκεψη αυτή αποτελεί μία ακόμη πρόκληση, που προστίθεται στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία»
Χακάν Φιντάν
Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: «Άκυρες οι NAVTEX, δεν έχουμε δώσει ακόμη άδεια»
Η Άγκυρα επικαλείται τα όρια που έχει γνωστοποιήσει στα Ηνωμένα Έθνη από τις 18 Μαρτίου 2020 - Ελληνικές διπλωματικές πηγές: Σαφές το διεθνές δίκαιο της θάλασσας
Στο λιμάνι του Ηρακλείου κατέπλευσε το πρωί της Τρίτης 27 Οκτωβρίου το γαλλικό πλοίο ABEILLE MARENGO, ενόψει των υποθαλάσσιων ερευνών για το έργο Great Sea Interconnector. Tο γαλλικό πλοίο αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για τις προπαρασκευαστικές εργασίες που συνδέονται με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.  Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2026 (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ 156