Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ο πρεζέμπορας Huseyin Baybasin και οι σχέσεις του με το βαθύ κράτος της Τουρκίας

Ο πρεζέμπορας Huseyin Baybasin και οι σχέσεις του με το βαθύ κράτος της Τουρκίας
Η μαρίνα Yalikavak στην Αλικαρνασσό ιδιοκτησίας του Μεχμέτ Αγάρ. Το δίκτυο Φαλγιαλί-Γιλντιρίμ τροφοδοτούσε με κοκαΐνη τις πολυτελείς θαλαμηγούς εύπορων Αράβων που ελλιμενίζονται στην μαρίνα.

Χουσεΐν Μπεϊμπαζίν: «Ταξίδευα με το όπλο στο ένα χέρι και με διπλωματικό διαβατήριο στο άλλο».

Σε ένα από τα γνωστά YouTube βίντεο του, ο αυτοεξόριστος, αρχιμαφιόζος, Σεντάτ Πεκέρ, αναφέρθηκε στις σχέσεις του Κούρδου πρεζέμπορα Χουσεΐν Μπαϊμπαζίν με τον πρώην υπουργό εσωτερικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Αγάρ. Ο Πεκέρ είχε σχολιάσει επίσης τη σχέση του Αγάρ με τον Τουρκοκύπριο ναρκέμπορα Χαλίλ Φαλγιαλί που δολοφονήθηκε τον περασμένο μήνα στα κατεχόμενα.

Ο Πέκερ αποκάλεσε τον Αγάρ «αρχηγό του βαθέως κράτους» και ισχυρίστηκε ότι μαζί με τον γιο του Τολγκά Αγάρ, βουλευτή του AKP, έχουν διαπράξει διάφορα εγκλήματα ακόμη και δολοφονίες. Αποκάλυψε ακόμη ότι με απειλές κατάφεραν να αρπάξουν μαρίνα στην Αλικαρνασσό από τον Αζέρο επιχειρηματία Mubariz Gurbanoğlu.

Ο πρεζέμπορας Huseyin Baybasin και το περιβόητο Κουρδικό καρτέλ ναρκωτικών πλημμύριζαν την Ευρώπη με ηρωίνη.

Ο «Πάμπλο Εσκομπάρ της ηρωίνης», όπως χαρακτήρισε τον Χουσεΐν Μπαϊμπαζίν η εφημερίδα Observer, υπήρξε ο αρχηγός μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παραγωγής και διακίνησης ηρωίνης από το Αφγανιστάν στην Τουρκία. Ο πρεζέμπορας Μπαϊμπαζίν πλημμύριζε για περίπου 30 χρόνια την Ευρώπη με ηρωίνη. Αν και ένθερμος υποστηρικτής του PKK διατηρούσε παράλληλα σχέσεις με το βαθύ κράτος της Τουρκίας. Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο του Guardian, Ο Μπαϊμπαζίν είχε σχέσεις τόσο με πολιτικούς όσο και με τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας (Guardian 28 Μαρτίου 2006).

Το ίδιο άρθρο αναφέρει ότι ο ναρκέμπορας περιέγραφε τον εαυτό του ως γκάνγκστερ που χρηματοδοτούσε (με ναρκοχρήμα) ταυτόχρονα την πολιτική ελίτ της Τουρκίας και την αποσχιστική ομάδα των Κούρδων του PKK. To 1984 συνελήφθη από τη Βρετανική αστυνομία για κατοχή 6 κιλών ηρωίνης και αφού εξέτισε τα 3 από τα 12 έτη της ποινής του αφέθηκε ελεύθερος να επιστρέψει στην Τουρκία για να συλληφθεί ένα χρόνο αργότερα στα Τουρκοβουλγαρικά σύνορα έχοντας στην κατοχή του 79 κιλά ηρωίνης (Milliyet 18 Νοεμβρίου).

Όταν συνελήφθη στην Ολλανδία για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, απαγωγές και δολοφονίες, παρότι δήλωσε αθώος, δεν αρνήθηκε ότι ήταν λαθρέμπορος ναρκωτικών, αλλά υπερασπιζόμενος τον εαυτό του, δήλωσε ότι διακινούσε ναρκωτικά για λογαριασμό του Τουρκικού κράτους (Guardian17 Νοεμβρίου 2002). «Θεωρώ τον εαυτό μου αξιωματούχο, διπλωμάτη, αστυνομικό», ανέφερε στην Ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant ο Μπαϊμπαζίν.

Από αριστερά, οι: Χουσείν Μπαϊμπαζίν Κούρδος (ναρκέμπορας), Αμπντουλά Τσάτλι (Τούρκος ναρκέμπορας, πληρωμένος δολοφόνος, διεθνής τρομοκράτης, ηγετικός στέλεχος της ακροδεξιάς, παραστρατιωτικής οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι»), Μεχμέτ Αγάρ (Πρώην Υπ. Εσωτερικών της Τουρκίας), Χαλίλ Φαλγιαλί (Τουρκοκύπριος ναρκέμπορας).

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Σουσουρλούκ η ομολογία του Μπαϊμπαζίν ότι συνεργαζόταν με τον Αγάρ απέκτησε ιδιαίτερη σημασία (Hurriyet Daily News 19 Μαρτίου 1997). Η τρίτη έκθεση της ΜΙΤ για την υπόθεση Σουσουρλούκ συμβούλευε την κυβέρνηση να ασκήσει «μεγαλύτερο έλεγχο» στις σχέσεις των Κούρδων ναρκεμπόρων με τον Αγάρ ο οποίος είχε επίσης στρατολογήσει τον περιβόητο ναρκέμπορα, δολοφόνο και τρομοκράτη Αμπντουλά Τσάτλι. Συμπερασματικά, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, οι τρομοκρατικές επιθέσεις, οι απαγωγές και οι δολοφονίες που διέπραξαν εγκληματίες σαν τον Μπαϊμπαζίν και τον Τσάτλι ελέγχονταν από- και διεξάγονταν για λογαριασμό του Τουρκικού βαθέως κράτους.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις