Κόσμος

Ο πρόεδρος της Βραζιλιάς κατά Τραμπ: Νομίζει πως είναι αυτοκράτορας του κόσμου

Ο Λούλα Ντα Σίλβα τόνισε επίσης ότι οι δασμοί Τραμπ ενδέχεται να προκαλέσουν υψηλότερο πληθωρισμό
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ πως θέλει να παρουσιάζεται ως «αυτοκράτορας του κόσμου», ζητώντας του να «σεβαστεί την κυριαρχία» των χωρών.

«Η δημοκρατία που επικράτησε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι μια παράμετρος και ένα παράδειγμα της καλύτερης διακυβέρνησης που είχαμε τα τελευταία 70 χρόνια, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ, με τον τρόπο που ενεργεί προσπαθεί να παρουσιάζεται ως αυτοκράτορας του κόσμου”, είπε ο Λούλα ντα Σίλβα σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό στη Βραζιλία.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας τόνισε επίσης ότι οι δασμοί Τραμπ ενδέχεται να προκαλέσουν υψηλότερο πληθωρισμό, επικρίνοντας τις εμπορικές πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Λούλα επανέλαβε ότι θα υπάρξουν αμοιβαία μέτρα αν ο Αμερικανός πρόεδρος προχωρήσει με την επιβολή δασμών στην μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής. «Αυτό ενδέχεται να προκαλέσει άνοδο του πληθωρισμού σε ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος.

Αναφερόμενος παράλληλα στον προκάτοχό του Ζαΐρ Μπολσονάρου και στις βάρος του κατηγορίες που απαγγέλθηκαν την Τρίτη για απόπειρα πραξικοπήματος, ο Λούλα δήλωσε ότι αν ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος κριθεί ένοχος σε αυτές τις κατηγορίες, θα πρέπει να φυλακιστεί.

«Οι κατηγορίες είναι πολύ σοβαρές», τόνισε ο Λούλα. «Αν αποδειχθούν αληθινές, ο μόνος τρόπος είναι να συλληφθεί αυτός και άλλοι εμπλεκόμενοι. Προφανώς θα έχουν δικαίωμα υπεράσπισης, αλλά αν αποδειχθεί, δεν υπάρχει άλλη λύση από το να τους καταδικάσουν», δήλωσε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος.

Η βραζιλιάνικη εισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του Μπολσονάρου, του υποψηφίου αντιπροέδρου του και άλλων 33 υπόπτων. Κατηγορούνται ότι «υποκίνησαν και εκτέλεσαν ενέργειες που αντίκεινται στις τρεις εξουσίες του δημοκρατικού κράτους δικαίου».

Το κατηγορητήριο υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, που θα πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θα κινηθεί διαδικασία ή όχι. Το κείμενο διευκρινίζει πως ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται για σχέδιο «πραξικοπήματος», «απόπειρα βίαιης κατάλυσης» του δημοκρατικού πολιτεύματος και σύσταση και συμμορία που ήταν μάλιστα «ένοπλη».

Σε περίπτωση διεξαγωγής δίκης, ο Μπολσονάρου θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον κίνδυνο, σε περίπτωση που κριθεί ένοχος, να του επιβληθεί ποινή 12 ως 40 ετών κάθειρξης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αρχαία βυζαντινή πόλη στη δυτική έρημο της Αιγύπτου - Βρέθηκαν νομίσματα, αγγεία και βωμοί
Οι ανασκαφές αποκάλυψαν συνοικίες με διαδρόμους που εκτείνονταν από βορρά προς νότο και διασταυρώνονταν με δρόμους από ανατολή προς δύση, σχηματίζοντας ανοιχτές πλατείες και δημόσιους χώρους
Η πόλη στην όαση της Ντάχλα, στην περιφέρεια της Νέας Κοιλάδας της σημερινής Αιγύπτου, μαρτυρά τη ζωή της εποχής που η χώρα αποτελούσε μέρος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας
Χιλιάδες μαυροντυμένοι στην Τεχεράνη για την προσευχή στην μνήμη του Αλί Χαμενεΐ - Απών ξανά ο διάδοχος του, Μοζτάμπα
Δεκάδες μηχανήματα που εκτοξεύουν δροσερό νερό, τοποθετήθηκαν στη Μεγάλη Μοσάλα για να προστατευτούν οι πολίτες από τον καύσωνα - Πάνω από 15 εκατ. άνθρωποι θα δώσουν το παρών στις επικήδειες τελετές
Μηχανήματα εκτοξεύουν δροσερό νερό για την αντιμετώπιση του καύσωνα
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πτοήθηκε από τους κεραυνούς πριν την ομιλία του για την 4η Ιουλίου: Δεν υπάρχει τρόπος να μας σταματήσουν
Με καθυστέρηση πραγματοποιήθηκε λόγω κακοκαιρίας η ομιλία του Αμερικανού προέδρου για την 250η επέτειο της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Ακολούθησε εντυπωσιακό σόου πυροτεχνημάτων
Ο Ντόναλντ Τραμπ