Κόσμος

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας δηλώνει ότι μια παραίτησή του δεν θα έλυνε τα προβλήματα στη χώρα

Υπό πίεση μετά τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, δήλωσε σήμερα ότι θα υπέβαλε αμέσως την παραίτησή του αν αυτό έλυνε τα προβλήματα της χώρας, εκτιμώντας ωστόσο ότι αυτό θα χειροτέρευε τα πράγματα.

Η δήλωσή του αυτή προς έναν βουλευτή της αντιπολίτευσης αντανακλά την αυξανόμενη πίεση στον Πασινιάν από τότε που το Αζερμπαϊτζάν κατέλαβε τον έλεγχο της αρμενικής κατοικημένης περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ τον περασμένο μήνα. Έκτοτε, πάνω από 100.000 άνθρωποι – το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Καραμπάχ – έχουν εγκαταλείψει την περιοχή και έχουν βρει καταφύγιο στην Αρμενία, μια χώρα μόλις 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο Πασινιάν, πρωθυπουργός της χώρας από το 2018, τόνισε ότι η Αρμενία πάντα αντιμετώπιζε προκλήσεις.

«Θα το πω ευθέως: Αν γνώριζα ότι, για παράδειγμα, με την παραίτησή μου ή με την απομάκρυνσή μου όλες αυτές οι προκλήσεις θα επιλύονταν, θα το έκανα την επόμενη στιγμή γιατί, σε αντίθεση με εσάς, δεν είμαι προσκολλημένος και ποτέ δεν ήμουν προσκολλημένος στην καρέκλα μου», δήλωσε ο Πασινιάν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Armenpress.

«Ωστόσο, όλη η ανάλυσή μου δείχνει ότι αυτό θα οδηγούσε στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Και αυτός είναι επίσης ο λόγος που αυτό (σ.σ. η παραίτηση) δεν συμβαίνει», πρόσθεσε.

Διαδηλωτές καλούν τον Πασινιάν να παραιτηθεί λόγω της εξέλιξης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια εξέλιξη που οι περισσότεροι Αρμένιοι χαρακτηρίζουν εθνική τραγωδία που οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα πατρογονικά τους εδάφη.

Παρών στη Σύνοδο Κορυφής στη Γρανάδα

Ο Νικόλ Πασινιάν θα μεταβεί στη Γρανάδα για συνομιλίες με ηγέτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τις αναφορές ότι ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μια συνάντηση με τον Αρμένιο πρωθυπουργό στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ισπανική πόλη.

Αζέρικα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν νωρίτερα σήμερα ότι ο Αλίεφ αποφάσισε να μην συμμετάσχει σε μια συνάντηση, με τη μεσολάβηση της ΕΕ στην Ισπανία, όπου θα μπορούσε να είχε συνομιλίες με τον Πασινιάν.

Ένας Αζέρος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Αζέρος πρόεδρος αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μια τέτοια συνάντηση εξαιτίας των πρόσφατων ενδείξεων της ευρωπαϊκής υποστήριξης προς το Γερεβάν.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο Πασινιάν εξέφρασε τη λύπη του που χάθηκε η ευκαιρία να έχει συνομιλίες με τον Αλίεφ και δήλωσε έτοιμος να υπογράψει ένα έγγραφο που όπως δήλωσε συνιστά «σημαντική πρόοδο» για τις ειρηνευτικές συνομιλίες των δύο χωρών.

Η πενταμερής συνάντηση με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναμένεται να διεξαχθεί αύριο, Πέμπτη, στη Γρανάδα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πλήξαμε πάνω από 90 στρατιωτικούς στόχους στο νησί Χαργκ» λένε οι ΗΠΑ - Νέες απειλές από την Τεχεράνη
Σύμφωνα με την CETCOM, τα πλήγματα κατέστρεψαν εγκαταστάσεις αποθήκευσης ναυτικών ναρκών, αποθήκες πυραύλων και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Από την επίθεση δεν χτυπήθηκαν οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις
Η νήσος Χαργκ
Μπαράζ επιθέσεων της Ουκρανίας στη Ρωσία – Χτυπήθηκαν διυλιστήρια και το λιμάνι του Καυκάσου, τρεις τραυματίες
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 87 ουκρανικά drones στη διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένων 31 πάνω από την Αζοφική Θάλασσα και 16 πάνω από την περιοχή του Κρασνοντάρ
ρωσία
Maran Homer: Αυτό είναι το ελληνόκτητο πλοίο που χτυπήθηκε από drone στη Μαύρη Θάλασσα – Η ανακοίνωση της εταιρείας
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, το πλοίο του Ομίλου Αγγελικούση χτυπήθηκε από drone στη γέφυρα. Την επίθεση φέρεται να πραγματοποίησαν Ουκρανοί ως αντίδραση στην αμερικανική άρση των κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο
Το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο που χτυπήθηκε στη Μαύρη Θάλασσα 16
NYT: Βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Μπαχρέιν προς το Ιράν – Η πρώτη αμερικανική επίθεση από χώρα του Κόλπου
Φαίνεται πως οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από αμερικανικό εκτοξευτήρα – Δεν έχει διευκρινιστεί αν την επίθεση την εξαπέλυσε ο στρατός του Μπαχρέιν ή των ΗΠΑ οι οποίες έχουν βάσει στην χώρα
NYT: Βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Μπαχρέιν προς το Ιράν – Η πρώτη αμερικανική επίθεση από χώρα του Κόλπου
Εικόνες από το χτύπημα στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη - Αναφορές ότι επλήγη και το ελικοδρόμιο
Σύμφωνα με το Reuters και το Associated Press, πύραυλος χτύπησε την πρεσβεία, ενώ όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, το κτίριο της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής χτυπήθηκε από drone
Πυκνός καπνός βγαίνει από το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη