Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Ο «Ψυχρός Πόλεμος» της βασίλισσας Ελισάβετ στην Καμίλα

Καμίλα, πρίγκιπας Κάρολος, βασίλισσα Ελισάβετ, πρίγκιπας Φίλιππος

Μια νέα βιογραφία για τον πρίγκιπα Κάρολο φέρνει στο φως άγνωστες πτυχές του “Ψυχρού Πολέμου” που είχε κυρήξει η βασίλισσα Ελισάβετ στην Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.

Ακόμα και όταν ο πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς ήταν χωρισμένοι, η βασίλισσα Ελισάβετ δεν είχε δώσει τη συγκατάθεσή της για τη σχέση τους. Και αυτό φρόντιζε να το καταστήσει σαφές με κάθε τρόπο.

Ώσπου κάποια στιγμή ο πρίγκιπας Κάρολος αποφάσισε να ορθώσει το ανάστημά του και να βρεθεί αντιμέτωπος με τη μητέρα του βασίλισσα Ελισάβετ. Ήταν ένα καλοκαιρινό βράδυ στο Balmoral που ο πρίγκιπας Κάρολος αποφάσισε να ζητήσει από τη μητέρα του να τερματίσει τη συνεχιζόμενη εχθρότητα στη γυναίκα που αγαπούσε.

Ήταν για χρόνια που η βασίλισσα Ελισάβετ και η μητέρα της αρνούνταν να έχουν οποιαδήποτε επαφή με την ερωμένη του πρίγκιπα Καρόλου. Την είχαν αποκλείσει από κάθε επίσημη ή τυπική βασιλική δραστηριότητα. Την απέρριπταν και δεν ενέκριναν τη σχέση της με τον πρίγκιπα Κάρολο.

Αλλά μέχρι το καλοκαίρι του 1998, η Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς γινόταν ολοένα και πιο ενοχλημένη με τη συνεχιζόμενη επιμονή του πρίγκιπα Καρόλου να κρατά χαμηλό προφίλ. “Είσαι στο θέατρο με φίλους, γιατί δεν μπορώ να έρθω;” απορούσε. Ήθελε να μπορέσει να γνωρίσει τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και τον πρίγκιπα Χάρι και δεν καταλάβαινε γιατί δεν μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο ένα σχεδόν χρόνο μετά τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Ωστόσο, ο πρίγκιπας Κάρολος γνώριζε καλύτερα από τον καθένα ότι δεν υπήρχε περίπτωση να κάνει γνωστή τη σχέση τους χωρίς την έγκριση της βασίλισσας Ελισάβετ. Η πριγκίπισσα Μαργαρίτα είχε προσπαθήσει να παρέμβει εξ ονόματός του. Αλλά η βασίλισσα Ελισάβετ είχε πει στην αδερφή της ότι δεν ήθελε να συναντήσει ή να μιλήσει στην Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς. Εκνευρισμένος από την ανυπόφορη κατάσταση, αποφάσισε να αντιμετωπίσει τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Της ζήτησε να μαλακώσει τη στάση της απέναντι στην Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς ώστε να μπορέσει να ζήσει ανοιχτά μαζί της. Ήλπιζε ότι η βασίλισσα Ελισάβετ, που σπάνια παρεμβαίνει, τουλάχιστον δεν θα του το απαγόρευε άμεσα. Αλλά προς έκπληξή του, η βασίλισσα Ελισάβετ του απάντησε σθεναρά. Δεν θα ενέκρινε τη μοιχεία και δεν θα συγχωρούσε την Καμίλα που δεν άφησε τον πρίγκιπα Κάρολο μόνο του ώστε να σώσει τον γάμο του.

Εξέφρασε την οργή της που της είχε πει ψέματα για τη σχέση του με μια Καμίλα που αποκαλούσε “διαβολογυναίκα”. “Δεν θέλω καμία επαφή μαζί της”. Μετά την εχθρική σιωπή της, ο πρίγκιπας Κάρολος έφυγε από το καθιστικό. Πήρε με δάρκυα στα μάτια την Καμίλα. Η απόρριψη της βασίλισσας Ελισάβετ για την Καμίλα δεν περιοριζόταν απλά σε ηθικούς λόγους. Θεωρούσε ότι ο χαρακτήρας της, που εκτέθηκε στο σκάνδαλο Camillagate, ήταν αυτός μιας πονηρής ερωμένης.

πρίγκιπας Κάρολος και Καμίλα

Το σκάνδαλο Camillagate και η απόρριψη της Ελισάβετ

“Καλέ μου, σε αγαπώ… σε χρειάζομαι όλο το Σαββατοκύριακο” έλεγε η Καμίλα. Η πριγκίπισσα Νταϊάνα ποτέ δεν έκανε τέτοιες υπερβολικές δηλώσεις. Ο πρίγκιπας Κάρολος ήταν σε δύσκολη θέση. Η μητέρα του έδειχνε ότι δεν την ενδιέφερε η ευτυχία του. Παραπονιόταν ότι ούτε η βασίλισσα Ελισάβετ ούτε η πριγκίπισσα Νταϊάνα κατάλαβαν ποτέ τις ανάγκες του. Η μητέρα του μάλιστα του είχε απαγορεύσει να μετακομίσει στο Clarence House μετά τον χωρισμό του από την πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Γιατί; Θεωρούσε ότι έπρεπε να τον επιπλήξει. Αλλά και επειδή θεωρούσε προσβλητικό να διασκεδάζει με την Καμίλα σε ένα παλάτι που είχε μοιραστεί με την 92χρονη βασιλομήτωρ. Έτσι του δόθηκε το παλάτι St James, μια ψυχρή, ατελής κατοικία. Ίδια στάση κρατούσε και η αγαπημένη του γιαγιά που αντιδρούσε στη σχέση του με την Καμίλα. Δεν θα της επέτρεπαν να βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο μαζί τους.

Αυτό ενώ την ίδια στιγμή καλωσόριζαν επιδεικτικά τον πρώην σύζυγό της Andrew Parker Bowles σε δεξιώσεις και πάρτι. Ο πρίγκιπας Κάρολος είχε στρατολογήσει πολλούς ανθρώπους για να αλλάξουν γνώμη στη βασίλισσα Ελισάβετ. Κανείς δεν της άλλαζε γνώμη. Κατά ειρωνικό τρόπο, ήταν η περίφημη συνέντευξη της πριγκίπισσα Νταϊάνα το 1995 στο Panorama που έπεισε τη βασίλισσα ότι η Καμίλα έπρεπε να βγει από το κάδρο.

Η αμφισβήτηση της Νταϊάνα που έλαβε υπόψη η βασίλισσα Ελισάβετ

Περισσότεροι από 22 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν δει ότι η πριγκίπισσα Νταϊάνα όχι μόνο αμφισβητούσε την καταλληλότητα του πρίγκιπα Καρόλου να γίνει βασιλιάς. Αλλά είχε αποκαλύψει ότι πήγε με την ερωμένη του τη νύχτα πριν από τον βασιλικό τους γάμο. “Υπήρχαν τρεις σε αυτόν τον γάμο. Ήταν πολλοί”.

Μετά τη συνέντευξη, η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος του είπαν ότι δεν θα μπορούσε να ξαναφτιάξει την εικόνα του ούτε να λειάνει την αντίθεση στη διαδοχή στον θρόνο αν δεν χώριζε με την Καμίλα. Η δυστυχία του αυξανόταν και υπό την πίεση της μητέρας του συμφώνησε ότι έπρεπε να χωρίσει με την πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 1996 αισθανόταν ότι ολόκληρος ο οίκος των Windsor ήταν εναντίον του. Εξέφρασε μάλιστα την υποψία ότι τα αδέρφια του Edward και Andrew σχεδίαζαν την πτώση του. Ο Andrew, όπως πίστευε, ήταν εκείνος που έσταζε δηλητήριο για την Καμίλα στη βασίλισσα Ελισάβετ και τον πρίγκιπα Φίλιππο.

Έβλεπε σχέδιο εξόντωσης από την Νταϊάνα

Μετά τη συνέντευξη της Νταϊάνα στο Panorama, πίστευε ότι η πριγκίπισσα και η Sarah, εν διαστάσει σύζυγος του αδερφού του Andrew, κατέστρωναν σχέδια να τον αντικαταστήσουν ως κληρονόμο του θρόνου. Με το να ανακοινώσουν ότι με τον θάνατο ή την παραίτηση της βασίλισσας Ελισάβετ, ο Andrew θα γινόταν μεταβατικός βασιλιάς μέχρι να γίνει 18 χρονών ο πρίγκιπας Γουίλιαμ.

“Ο Andrew ήθελε να είναι στη θέση μου. Θα έπρεπε να τον αφήσω να δουλέψει μαζί μου. Τώρα δεν βοηθάει” είχε πει στον γραμματέα του Mark Bolland. Όσο για την αδερφή του Anne, αντί να λειτουργήσει πυροσβεστικά ανάμεσα στα αδέρφια της, τον επέκρινε για τη μοιχεία του. “Ποια μιλάει. Κοίτα το παρελθόν της”. Η Anne, όπως είχε πει, απολάμβανε μια πολύ στενή σχέση με τον Andrew Parker Bowles όσο εκείνος ήταν με την Καμίλα.

Όταν ο πρίγκιπας Φίλιππος του έγραψε μια ιδιωτική επιστολή προτρέποντάς τον να μην την παντρευτεί, ο πρίγκιπας Κάρολος τη διάβασε στον γιατρό του και ζήτησε να τη διαρρεύσει σε μια εφημερίδα. Κάτι που ο Bolland έκανε αφελώς. Με το πέρασμα των χρόνων, η τακτική του πρίγκιπα Καρόλου έγινε διαφορετική.

Η διαλλακτική στάση του Καρόλου

Το 2000 την προσκάλεσε στο πάρτι γενεθλίων του τέως βασιλιά της Ελλάδας. Ήξερε ότι δεν θα ήθελε να το χάσει παρόλο που θα ήταν και η Καμίλα εκεί. Είχε δίκιο. Συμφώνησε αλλά του κατέστησε σαφές πως θα αρνιόταν να συστηθεί στην ερωμένη του. Ήταν μετά τον θάνατο της βασιλομήτωρ το 2002 που τελικά αλλάξε στάση η βασίλισσα Ελισάβετ.

Αρχικά είχε αποφασίσε να μην την καλέσουν στην κηδεία επειδή την αποδοκίμαζε. Άλλαξε απόφαση μετά το συγκινητικό αντίο του πρίγκιπα Καρόλου στη μητέρα της στην τηλεόραση. Έτσι λύγισε λίγο. Η Καμίλα θα μπορούσε να παρεβρεθεί ως “φίλη της βασιλομήτωρ”, αλλά όχι ως σύντροφος του πρίγκιπα Καρόλου. Πίστευε ότι δεν θα την παντρευόταν όσο ακόμα βρισκόταν στη ζωή. Ωστόσο το 2005 ο πρίγκιπας Κάρολος έκανε πρόταση γάμου στην ερωμένη του.

Η βασίλισσα Ελισάβετ σνόμπαρε την Καμίλα και στον γάμο

Και τότε ξεκίνησαν και πάλι τα προβλήματα γύρω από τον γάμο. Αρχικά ανακοινώθηκε ότι το ζευγάρι θα έκανε πολιτικό γάμο στο Windsor Castle. Προέκυψε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να συμβεί για οποιοδήποτε μέλος της βασιλικής οικογένειας. Ο πρίγκιπας Κάρολος μπορούσε μόνο να παντρευτεί σε εκκλησία. Όμως η αγγλοσαξωνική εκκλησία δεν θα πάντρευε δύο διαζευγμένους. Είχε αγνοήσει το γεγονός ότι οι πολιτικοί γάμοι πρέπει να γίνονται σε δημόσιους χώρους.

Για να περιοριστεί η αμηχανία των βασιλιάδων, ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο Charles Falconer αποφάσισαν να παραβλέψουν τα καταστατικά και να τους επιτρέψουν να κάνουν πολιτικό γάμο σε δημαρχείο. Μια δημοσκόπηση που ήθελε την πλειοψηφία των Βρετανών να προτιμούν τον πρίγκιπα Γουίλιαμ για επόμενο βασιλιά και μόνο το 16% καλωσόριζε την Καμίλα ως την επόμενη βασίλισσα ήταν το νέο χτύπημα.

Το τελικό χτύπημα ήρθε στον γάμο τους όπου η βασίλισσα Ελισάβετ είχε αποκαλύψει ότι δεν θα έδινε το παρών στην τελετή. Ο πρίγκιπας Κάρολος ήταν απαρηγόρητος. Εκτός από την άρνησή της αυτή, είχε απορρίψει την πρότασή του για ένα λαμπερό δείπνο με 650 καλεσμένους στο Windsor Castle. Θέλοντας να αποφύγει οποιαδήποτε διαμάχη, αποφάσισε ότι θα ήταν πολύ πιο ήπιων τόνων γιορτή.

Στις εβδομάδες πριν από τον γάμο τους, η βασίλισσα Ελισάβετ είχε αποκλείσει την Καμίλα από όλες τις βασιλικές τελετές και τα επίσημα δείπνα. Είχε επίσης επισημάνει ότι υπήρχε πολύ λίγος ξεχωριστός ουαλικός χρυσός για το γαμήλιο δαχτυλίδι της. “Δεν θα μείνει αρκετό για έναν τρίτο γάμο”.

Πηγή: Dailymail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις