Κόσμος

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια θα λειτουργήσει σε 18 μήνες από τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία

Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται ότι βομβαρδίζουν τον σταθμό με κίνδυνο να προκληθεί πυρηνική καταστροφή
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο επικεφαλής στον υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσε πως μπορεί να ξεκινήσει και πάλι την παραγωγή ενέργειας μέχρι τα μέσα του 2027 εάν ο πόλεμος τελειώσει στο εγγύς μέλλον.

«Αν αυτό (το τέλος του πολέμου) συμβεί αύριο, θα είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε στα μέσα του 2027», δήλωσε ο Ράμι Γκαλίγεφ σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA για τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια.

Ο πυρηνικός σταθμός, ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, τελεί υπό ρωσικό έλεγχο από τον Μάρτιο του 2022, όταν οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν μεγάλο τμήμα της νοτιοανατολικής Ουκρανίας.

Αυτή τη στιγμή δεν παράγει ηλεκτρισμό αλλά εξαρτάται από εξωτερική ενέργεια προκειμένου να διατηρεί την ψύξη του πυρηνικού υλικού και να αποτρέψει μια τήξη.

Εργασίες επιδιόρθωσης των γραμμών μεταφοράς πραγματοποιούνται αυτή την ώρα στον σταθμό υπό την επίβλεψη ομάδας του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ – IAEA) και αναμένεται να διαρκέσουν μερικές ημέρες.

Ο Γκαλίγεφ είπε πως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν «σοβαρά θέματα» προτού ο σταθμός να μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία, περιλαμβανομένου του ανεφοδιασμού της δεξαμενής ψύξης και της ετοιμασίας των σιδηροτροχιών.

Η Ρωσία και η Ουκρανία κατηγορούν συχνά η μία την άλλη ότι βομβαρδίζει τον σταθμό με κίνδυνο να προκληθεί πυρηνική καταστροφή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πυρά» Λαβρόφ από ΟΗΕ: «Η Ευρώπη κάνει τα πάντα για να αποτρέψει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ, στην οποία δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα επιτύχει τους στόχους της όσον αφορά την Ουκρανία
Σεργκέι Λαβρόφ
7
Η «κρυφή» εγγονή του Πούτιν με το επώνυμο Ζελένσκι: Η 8χρονη Έλσα φέρει το επίθετο της μητέρας της και όχι του πατέρα της
Το κορίτσι, γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 και φέρεται να είναι παιδί της μικρότερης κόρης του Πούτιν, Κατερίνας Τιχόνοβα και του Ρώσου χορευτή μπαλέτου και σκηνοθέτη Ιγκόρ Ζελένσκι
Βλαντίμιρ Πούτιν