Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ο Ράμα βάζει σε «καραντίνα» τους Αλβανούς που κατοικούν στην Ελλάδα

Έντι Ράμα

Την βρήκε την λύση ο Αλβανός πρωθυπουργός για να αποφύγει το «μαύρισμα» στις εκλογές της Κυριακής από τους χιλιάδες συμπατριώτες του που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, όπως «δείχνουν» οι … κρυφές δημοσκοπήσεις αντιπάλων του.

Με πρόφαση τον κορονοϊό, έθεσε ως προϋπόθεση όσοι αποφασίσουν από την Ελλάδα να πάνε για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές, να είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν σε καραντίνα στην Αλβανία για 14 ημέρες. Η απόφαση ελήφθη στις 19 Απριλίου, ύστερα υποτίθεται από «εισήγηση» των ειδικών «σοφών» επιστημόνων. Έτσι, όσοι μετανάστες φτάνουν στην Κακαβιά και στους υπόλοιπους συνοριακούς σταθμούς [Κρυσταλοπηγή] υποχρεώνονται να υπογράψουν μια δήλωση με την οποία αποδέχονται αυτόν τον όρο, διαφορετικά τους γυρίζουν πίσω.

Αλβανός πρόεδρος: «Ράμα, είσαι υπόλογος …»

 Μέσω μιας ανάρτησης στα κοινωνικά δίκτυα, ο Αλβανός πρόεδρος Ιλίρ Μέτα  ζητά την ακύρωση αυτής της απόφασης  που αναγκάζει τους μετανάστες να κάνουν καραντίνα 14 ημερών, και η οποία  «απενεργοποιεί» το δικαίωμα  συμμετοχής Αλβανών μεταναστών που θέλουν να ασκήσουν συνταγματικό δικαίωμα ψήφου.

Το «ανέκδοτο» με τους «νόμιμους» χασισοκαλλιεργητές

Μοιάζει με ανέκδοτο αλλά δεν είναι. Η Αλβανική κυβέρνηση, έχει ανοίξει τις συζητήσεις για τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς. Και αυτό σε μια χώρα που εδώ και είκοσι πέντε χρόνια η καλλιέργεια χασίς θεωρείται ως το «εθνικό προϊόν», ενώ από την DEA, την Αμερικανική δίωξη ναρκωτικών έχει χαρακτηριστεί ανεπιφύλακτα ως η «Κολομβία των Βαλκανίων». 

Ο Μπερίσα εμπαίζει τον Ράμα  για το χασίς

Πέρα απ’ αυτό πάντως ο ιδρυτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα, και επί σειρά ετών ηγέτης της γειτονικής χώρας –γιατρός καρδιολόγος στο επάγγελμα- μέσα από την προσωπική του σελίδα στο Facebook, επικρίνει συχνά πυκνά τον σοσιαλιστή ηγέτη Έντι Ράμα ότι «έχει μετατρέψει την Αλβανία σε μια απέραντη χασισοφυτεία». Κάθε τόσο μάλιστα οι περισσότεροι απ’ ένα εκατομμύριο «ακόλουθοι» που έχει στη σελίδα του, βλέπουν σε φωτομοντάζ το πρόσωπο του σημερινού Αλβανού πρωθυπουργού να ξεπροβάλει μέσα από φυτείες του είδους!

Εικόνες [όντως φωτομοντάζ] που ανεβάζει στην ιστοσελίδα του στο Facebook ο Μπερίσα για να διακωμωδήσει τον Έντι Ράμα ότι καλύπτει συστηματικά τους χασισοκαλλιεργητές!

Βέβαια, ο Μπερίσα παραλείπει να αναφέρει στους διαδικτυακούς του φίλους πως επί δικής του θητείας οι χασισοκαλλιεργητές οργίασαν με τη δράση τους και με αποκορύφωμα το προπύργιο των οπαδών του στο νότο, το χωριό Λαζαράτι, -λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Κακαβιά- όπου σε κάθε αυλή υπήρχε και μια χασισοφυτεία για να μπορεί να εξασφαλίζει τα προς το ζην όλη η οικογένεια. 

Επικίνδυνη τροπή λαμβάνει στην Αλβανία η αντιπαράθεση Μπερίσα-Ράμα. Ο Σαλί Μπερίσα, ξεπερνώντας τον ίδιο του τον εαυτό, χαρακτηρίζει ως «αληθινή» αυτή την φωτογραφία που εμφανίζει τον Αλβανό πρωθυπουργό, να κάνει δήθεν χρήση κοκαΐνης. Μάλιστα στην παρατήρηση δημοσιογράφου του τηλεοπτικού σταθμού πως αυτή η εικόνα είναι μοντάζ, ο Μπερίσα κάλεσε δημόσια τον Έντι Ράμα, να «κάνει τεστ για την ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών στον οργανισμό του»

Η συζήτηση «ταμπού»

Ο Έντι Ράμα, άνοιξε τη συζήτηση-ταμπού από τον Μάιο του 2020 όταν και ανακοίνωσε ότι η αλβανική κυβέρνηση έχει ετοιμάσει το σχέδιο νόμου για την φαρμακευτική κάνναβη. Μάλιστα ο Έντι Ράμα για να καθησυχάσει τους δύσπιστους είχε αναφέρει πως συμβουλεύτηκε ξένους εμπειρογνώμονες ενώ ως «καλό παράδειγμα» επεσήμανε πως τα γειτονικά Σκόπια, έχουν ήδη κινηθεί προς την σωστή κατεύθυνση για την αξιοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης. Πάντως και η πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ενσωμάτωσης, Μόνικα Κρυεμάδι, σύζυγος του Αλβανού προέδρου δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα χαρακτήρισε τον περασμένο χειμώνα την απόφαση νομιμοποίησης της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, ως «δόλωμα» του πρωθυπουργού Έντι Ράμα για τις εκλογές αυτής της Κυριακής.

Βασίλης Χήτος

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις