Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Ο σεισμός-τέρας δεν χτύπησε ακόμη στον Ειρηνικό

Ο σεισμός-τέρας δεν χτύπησε ακόμη στον Ειρηνικό

 “Mια ψείρα σε σχέση με την τίγρη που έρχεται”.  Ο λόγος για τον σεισμό της Τετάρτης στην Σουμάτρα της Ινδονησίας. 


 Με αυτά τα λόγια ο γεωλόγος Κέρι Σίεχ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας προειδοποιεί για το τι πρέπει να περιμένουμε.

Η πόλη Παντάνγκ στη δυτική Σουμάτρα βρίσκεται ανάμεσα σε δύο σεισμογενείς περιοχές.
Χρόνια τώρα οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ενός πολύ μεγάλου σεισμού που απειλεί την περιοχή με ένα εκατομμύριο κατοίκους. Ειχαν προειδοποιήσει και πριν το σεισμό και το τσουνάμι τα χριστούγεννα του 2004.

Οι σεισμολόγοι χωρίζουν τη ζώνη καταβύθισης της Σουμάτρας σε διαφορετικά τμήματα. Αυτά τα τμήματα συγκεντρώνουν την ένταση, η οποία απελευθερώνεται με τους σεισμούς. Μετά από μια σειρά ισχυρών σεισμών από το 2004, όλα τα τμήματα έχουν απελευθερώσει τη συσσωρευμένη ενέργεια, εκτός από αυτό της Παντάνγκ.

Είναι σχεδόν σίγουρα πως μέσα στην επόμενη δεκαετία θα σημειωθεί ένας σεισμός μεγαλύτερος των 8,8 βαθμών και θα τον ακολουθήσει τσουνάμι, προβλέπει ο Σίεχ.

Και οι ευρωπαίοι σεισμολόγοι εκτιμούν πως ο σεισμός στην Παντάνγκ δεν ήταν ο σεισμός-τέρας που έχει προβλεφτεί εδώ και χρόνια. Στην Ινδονησία, οι ειδικοί καλούν τις αρχές να επενδύσουν σε αντισεισμικά κτίρια και σε καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα στις πληγείσες περιοχές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε