Κόσμος

Ο Σεργκέι Λαβρόφ θα συζητήσει την ανταλλαγή κρατουμένων με τον Άντονι Μπλίνκεν «αν βρεθεί χρόνος»

Τρολάρισμα; Ειρωνία; Επίδειξη ισχύος; Πολλές οι ερμηνείες για τη δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ πως «αν βρεθεί χρόνος» θα συζητήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, για την πρόταση των ΗΠΑ να γίνει ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία.

Στη Ρωσία κρατούνται η μπασκετμπολίστρια Μπρίτνι Γκράινερ και ο πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν. Οι ΗΠΑ πρότειναν να γίνει ανταλλαγή κρατουμένων αλλά ο Σεργκέι Λαβρόφ φαίνεται πως κάνει τον… δύσκολο στον Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έχει δηλώσει ότι η Ουάσινγκτον υπέβαλε «σοβαρή» πρόταση στη Μόσχα πριν από αρκετές εβδομάδες για την ανταλλαγή κρατουμένων και τα μέρη τη συζητούν έκτοτε. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι διατεθειμένη να αφήσει ελεύθερο τον Ρώσο έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση του Γουίλαν και της Γκράινερ.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ έχει γεμάτο πρόγραμμα και θα συζητήσει το θέμα με τον Άντονι Μπλίνκεν «αν βρεθεί χρόνος».

Νωρίτερα χθες (28.07.2022), η Ζαχάροβα είπε ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη απτό αποτέλεσμα στις συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ταυτόσημη δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι πως σκοπεύει να συζητήσει κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον ομόλογό του κάποια από «τις επόμενες ημέρες» την πιθανή αποφυλάκιση των δύο Αμερικανών πολιτών.

Εάν γίνει το τηλεφώνημα αυτό, θα είναι η πρώτη διμερής συζήτηση αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Γουίλαν καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή 16 ετών κάθειρξης για «κατασκοπεία» τον Ιούνιο του 2020 από τη ρωσική δικαιοσύνη. Παραμένει φυλακισμένος από τη σύλληψή του το 2018.

REUTERS
REUTERS/Brian Snyder

Η Μπρίτνι Γκράινερ, διάσημη επαγγελματίας μπασκετμπολίστρια, δικάζεται αυτές τις μέρες για κατοχή ναρκωτικών που εντοπίστηκαν σε αεροδρόμιο της Μόσχας τον Φεβρουάριο, μερικές ημέρες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Γκράινερ, δις Ολυμπιονίκης, παραδέχθηκε ενώπιον δικαστηρίου της περιφέρειας Χίμκι ότι είχε στις αποσκευές της κάνναβη, αλλά εξήγησε πως το έκανε για ιατρικούς λόγους, καθώς χρησιμοποιεί την ουσία αυτή ως αναλγητικό με συνταγή του γιατρού της, κάτι που αποτελεί καθιερωμένη πρακτική στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Δεν είχα καμιά πρόθεση να παραβιάσω οποιονδήποτε νόμο της Ρωσικής Ομοσπονδίας», πρόσθεσε η 31χρονη παίκτρια της UMMC Ekaterinburg.

Η Γκράινερ παραμένει προφυλακισμένη με δικαστική διαταγή που παρατάθηκε πρόσφατα ως την 20ή Δεκεμβρίου. Εάν κριθεί ένοχη για κατοχή ναρκωτικών, κινδυνεύει να της επιβληθεί ποινή 10 ετών κάθειρξης.

Προσθέστε το newsit.gr στη Google για να βλέπετε περισσότερες ειδήσεις στη μηχανή αναζήτησης
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Λίβανος: Διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ μόνο με παύση του πολέμου, λέει ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και σύμμαχος της Χεζμπολάχ
Ο πιο σημαντικός σιίτης πολιτειακός παράγοντας απορρίπτει τις κατ'ιδίαν συναντήσεις του Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον πρόεδρο του Λιβάνου
Ισραηλινά στοιχεία πυροβολικού στον νότιο Λίβανο
Η απολογία του συζύγου για την άγρια δολοφονία της πρώην Μις Ελβετία: «Την αγαπούσα, μετανιώνω»
«Προκάλεσα ανείπωτο πόνο στην οικογένειά μου. Αυτό που έκανα είναι ασυγχώρητο και αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη» είπε ο Μαρκ Ρίμπεν στη δίκη, ωστόσο έκανε λόγο για «ατύχημα»
Το μοντέλο από την Ελβετία Κριστίνα Γιοκσίμοβιτς
Αυστρία: Απελάθηκαν τρεις Ρώσοι διπλωμάτες με την κατηγορία της κατασκοπείας – Η Μόσχα υπόσχεται αντίποινα
«Θεωρούμε την κίνηση εντελώς αδικαιολόγητη, υποκινούμενη αποκλειστικά από πολιτικούς λόγους και κατηγορηματικά απαράδεκτη» είπε η ρωσική πρεσβεία στη Βιέννη
Αυστριακός αστυνομικός