Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ο Στεφανόπουλος στρίμωξε τη Χέιλι για διωγμό του Τραμπ – Η 25η τροπολογία που άναψε φωτιές

Τραμπ

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι δήλωσε ότι ποτέ δεν άκουσε κάποιον στην κυβέρνηση Τραμπ να συζητάει για την πιθανότητα απομάκρυνσης του Αμερικανού προέδρου από τα καθήκοντά του μέσω της 25ης Τροποποίησης του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Η Χέιλι απάντησε σε μία ερώτηση του παρουσιαστή του ABC News Τζορτζ Στεφανόπουλος στην εκπομπή “This Week” της Κυριακής, μετά τις πρόσφατες δημοσιογραφικές αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν πρότεινε το 2017 ότι θα μπορούσε να πείσει μέλη της κυβέρνησης Τραμπ προκειμένου να γίνει επίκληση της 25ης Τροποποίησης του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Ρόζενταϊν απέρριψε με κάθε τρόπο τον ισχυρισμό αυτό, δηλώνοντας ότι: “κάθε πρόθεση, η οποία μου αποδίδεται για την απομάκρυνση του προέδρου, είναι ψευδής σύνολό της.”

Η αναφερόμενη τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ προδιαγράφει μία διαδικασία, σύμφωνα με την οποία, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ μαζί με την πλειοψηφία των υπουργών της αμερικανικής κυβέρνησης μπορούν να υποστηρίξουν “την ανικανότητα ενός προέδρου για την άσκηση της προεδρικής εξουσίας και των καθηκόντων του.”

Ο Στεφανόπουλος ρώτησε χαρακτηριστικά την Χέιλι αν η ίδια “έλαβε ποτέ μέρος σε κάποια συζήτηση σχετικά με την επίκληση της 25ης Τροπολογίας”.

Η Χέιλι απάντησε: “Δεν το έχω ακούσει πότε. Δε νομίζω ότι αποτελεί μία πραγματικότητα μεταξύ όλων των μελών της κυβέρνησης. Δεν το έχω ακούσει ποτέ. Αυτό είναι παράλογο. Σας λέω ότι βρίσκονται συχνά στον Λευκό Οίκο. Μπορώ να σας πω ότι ποτέ δεν βρέθηκε κάποιος να μιλήσει για την 25η Τροποποίηση. Επίσης, ποτέ κανείς δεν αμφισβήτησε τη νοητική σταθερότητα του προέδρου,” δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια.

Η Χέιλι αναφέρθηκε επίσης, στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη και στην οποία θα μιλήσει ο Τραμπ. Η ίδια τόνισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα αναφερθεί σε “ιστορίες επιτυχίας,” συμπεριλαμβανομένης και της “σχεδόν ολοκληρωτικής ήττας του Ισλαμικού Κράτους, του γεγονότος ότι τώρα βλέπουμε την Βόρεια Κορέα, η οποία βρίσκεται στο τραπέζι, συζητώντας,” αλλά “και την μετακίνηση της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ ή αν κοιτάξετε στην Συρία, την πρόοδο που αρχίζει να σημειώνεται εκεί,” όπως ανέφερε η Χέιλι.

UN Ambassador Nikki Haley tells George Stephanopoulos there has been “no turnaround” in President Donald J. Trump’s position on speaking with North Korea, but “a lot of things have to happen before that actually takes place.” http://abcn.ws/2qBIvN8

Gepostet von ABC News am Sonntag, 7. Januar 2018

Ο Στεφανόπουλος ρώτησε την πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ για τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον σχετικά με τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, καθώς οι ηγέτες τόσο της Νότιας όσο και της Βόρειας Κορέας εμφανίζονται να επιθυμούν την λήψη συγκεκριμένων μέτρων από την Ουάσινγκτον, όπως η επίσημη κήρυξη της λήξης του πολέμου στην Κορεατική Χερσόνησο. “Οι δύο Κορεάτες ηγέτες…, (φαίνεται) ότι τώρα απαιτούν ανταποδοτικά βήματα κάποιου είδους από τις ΗΠΑ,” είπε ο Στεφανόπουλος. “Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να πράξουν κάτι περισσότερο τώρα, επί τη βάσει των όσων είδαμε από την Βόρεια Κορέα;” Ρώτησε ο ίδιος.

“Μην κάνεις λάθος Τζορτζ, ο λόγος για τον οποίο ήρθαν στο τραπέζι (οι Βορειοκορεάτες), είναι επειδή οι κυρώσεις τους προκάλεσαν ασφυξία και ήθελαν να έρθουν,” απάντησε η Χέιλι. “Έτσι, δεν θα κάνουμε κάτι για να χαλαρώσουμε αυτές τις κυρώσεις, μέχρι να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει κάποια απειλή από την πλευρά της Βόρειας Κορέας,” συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το αν ο πρόεδρος Τραμπ θα συναντήσει και πάλι τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, η Χέιλι είπε ότι κατά την άποψή της, ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Μάικ Πομπέο “είναι απαραίτητο να έχει κάποιες συζητήσεις,” πρώτα, με τη Βόρεια Κορέα.

Ο πρόεδρος είναι προγραμματισμένο να προεδρεύσει σε μία συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Τετάρτη. Η συνεδρίαση αυτή, θα έχει ως κύριο θέμα το Ιράν, αλλά κι ευρύτερα την πρόληψη εξάπλωσης των πυρηνικών οπλοστασίων. Η Χέιλι προέβλεψε ότι η συνεδρίαση αυτή, “θα έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, που είχε ποτέ συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.”

Μετά τον Κιμ Γιουνγκ Ουν θα συναντήσει και Ροχανί ο Τραμπ

Από την πλευρά του, ο Στεφανόπουλος ρώτησε αν υπάρχει περίπτωση συνάντησης του προέδρου Τραμπ, με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί.

Εάν η συνάντηση του προέδρου με τον Κιμ “φαίνεται να απέδωσε καρπούς με την Βόρεια Κορέα, γιατί να μην συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Ιράν;” Αναρωτήθηκε ο Στεφανόπουλος.

Από την μεριά της, η Χέιλι απάντησε ότι ο πρόεδρος Τραμπ, δεν είναι αντίθετος σε μία συνάντηση με τον Ροχανί. “Ο Ιρανός πρόεδρος δεν το έχει ζητήσει. Εάν το ζητήσει, νομίζω ότι ο πρόεδρος θα το σκεφτεί σοβαρά,” είπε.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι: “Ο Ροχανί πρέπει να σταματήσει την κακή συμπεριφορά του, πριν ο Αμερικανός πρόεδρος εξετάσει σοβαρά εάν θέλει να συνομιλήσουν.”

Μιλώντας στην εκπομπή του NBC “Meet the Press” ο Πομπέο δήλωσε την Κυριακή πως η πιθανότητα μιας συνάντησης μεταξύ του Τραμπ και του Ροχανί στην διάσκεψη του ΟΗΕ, δεν έχει αποκλειστεί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ (ABC News)

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις