Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο Στόλτενμπεργκ μετά το δίκιο στην Τουρκία, δεν «βλέπει» άρση του βέτο για ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Στόλτενμπεργκ μετά το δίκιο στην Τουρκία, δεν «βλέπει» άρση του βέτο για ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Προκάλεσε με την αναγνώριση πως η Τουρκία προβάλει «θεμιτές αντιρρήσεις» και τώρα ο Γενς Στόλτενμπεργκ δηλώνει πως δεν το… βλέπει άμεσα η Άγκυρα να άρει τα εμπόδια που θέτει για την ένταξη της Σουηδίας και την Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο γγ του ΝΑΤΟ δεν απέκλεισε το ζήτημα που προκαλείται από την άρνηση της Τουρκίας να συναινέσει στην ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία μπορεί να μην έχει λυθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στο τέλος Ιουνίου. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε σήμερα (12.06.2022) με τον πρόεδρο της Φινλανδίας.

Το ΝΑΤΟ “εργάζεται σκληρά” για να επιλύσει τα “θεμιτά” ζητήματα που θέτει η Τουρκία, είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ ενώπιον του Φινλανδού προέδρου Σάουλι Νιινίστο και ενώ μόλις πριν από λίγο καιρό επέμενε στο γεγονός ότι Φινλανδία και Σουηδία θα γίνουν δεκτές “με ανοιχτές αγκάλες”.

Η Άγκυρα τις κατηγορεί τις δυο χώρες ότι προσφέρουν καταφύγιο στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), οργάνωση που η Τουρκία και οι δυτικοί σύμμαχοί της χαρακτηρίζουν “τρομοκρατική”.

“Θα ήθελα αυτό το θέμα να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό”, είπε ο Στόλτενμπεργκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Φινλανδό πρόεδρο. Ωστόσο, “η Σύνοδος Κορυφής της Μαδρίτης ουδέποτε ήταν καταληκτική ημερομηνία”, δήλωσε.

Νέο φάουλ Στόλτενμπεργκ: «Θεμιτές» οι αντιρρήσεις της Τουρκίας για ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Στις αρχές Ιουνίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσινγκτον, ο Στόλτενμπεργκ είχε δηλώσει ότι “πρόθεσή” του ήταν να ρυθμίσει το θέμα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα αρχίσει στις 28 Ιουνίου.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Άγκυρα εξέφρασε “θεμιτές ανησυχίες”.

“Πρέπει να καταλάβουμε και να θυμόμαστε ότι κανένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία. Και επίσης ότι η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος με στρατηγική γεωγραφική θέση”, υπογράμμισε.

Οποιαδήποτε συμφωνία ένταξης στο ΝΑΤΟ πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τα τριάντα μέλη του.

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν εκφράσει επανειλημμένα την έκπληξή τους για τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα είχε εκφράσει την υποστήριξή της στις αιτήσεις ένταξής τους μέχρι να τις υποβάλουν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις