Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Ο θάνατος του δολαρίου

Ο θάνατος του δολαρίου

Tο άρθρο του Ρόμπερτ Φισκ στον «Ιndependent» με τίτλο «Ο θάνατος του δολαρίου» αναστάτωσε την αγορά
συναλλάγματος. 

Στηριζόμενος σε πηγές από τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη του Περσικού Κόλπου και κινέζους
τραπεζίτες στο Χονγκ Κονγκ, ο κορυφαίος δημοσιογράφος έκανε λόγο για σχέδιο που αφορά στη διακοπή των
συναλλαγών πετρελαίου με νόμισμα το δολάριο.

Το σχέδιο περιλαμβάνει ακόμη τη μετακίνηση του εμπορίου πετρελαίου σε διάστημα εννέα χρόνων σε ένα καλάθι νομισμάτων,που θα αποτελείται από το ιαπωνικό γεν, το κινεζικό γουάν, το ευρώ, τον χρυσό και ένα νέο, ενιαίο νόμισμα που σχεδιάζεται για τις χώρες του Κόλπου, όπως Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ.

Το δημοσίευμα έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία και “έριξε” την τιμή του δολαρίου. Το ευρώ “ανέβηκε” από τα 1,4662 στα 1,4749 δολάρια στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου.

«Εχουν ήδη υπάρξει μυστικές συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ρωσίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Βραζιλίας για να εργαστούν σε ένα σχέδιο το οποίο θα σημαίνει ότι το πετρέλαιο δεν θα τιμολογείται πλέον σε δολάρια» ανέφερε συγκεκριμένα ο Φισκ, προσθέτοντας ότι στις συνομιλίες συμμετείχε και η Γαλλία.

Η αντίδραση υπήρξε άμεση. Ρώσοι και σαουδάραβες αξιωματούχοι διέψευσαν αμέσως την ύπαρξη μυστικών συνομιλιών για την αντικατάσταση του δολαρίου. Μετά τις διαψεύσεις η κατάρρευση του αμερικανικού νομίσματος διακόπηκε και λίγο αργότερα το δολάριο κέρδισε κάποιο από το χαμένο έδαφος.

«Εντελώς ανακριβές» χαρακτήρισε το δημοσίευμα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ αλ Τζάσερ.

Ακολούθησαν δηλώσεις από τους εκπροσώπους όλων των χωρών τους οποίους ο Φισκ συμπεριέλαβε σ΄ αυτούς που σχεδίαζαν τη… δολοφονία του δολαρίου.

Ανεξαρτήτως τού αν οι πηγές του Φισκ τού είπαν την αλήθεια, η ηγεμονία του δολαρίου ως του κυρίαρχου αποθεματικού νομίσματος αμφισβητείται διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Η Ρωσία είχε αναφερθεί δημόσια στην «ιδέα» να μεταθέσει εκτός δολαρίου το εμπόριο του πετρελαίου της, ενώ η Κίνα, η χώρα με τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα στον πλανήτη, προβλέπει ότι το δολάριο θα απολέσει μακροπρόθεσμα τον ρόλο του ως του κυρίαρχου αποθεματικού νομίσματος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε