Πέμπτη, 2 Μαΐ
18oC Αθήνα

Ο θεσμικός κ. Τραμπ: Αποθέωσε Χίλαρι – Ομπάμα – Το τείχος και οι απελάσεις

Ο θεσμικός κ. Τραμπ: Αποθέωσε Χίλαρι – Ομπάμα – Το τείχος και οι απελάσεις

Ήταν η πρώτη του συνέντευξη από την ημέρα που κατά πολλούς σόκαρε τον κόσμο: την ημέρα που νίκησε τη Χίλαρι Κλίντον και ενάντια σε όλα τα προγνωστικά εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο 45ος πρόεδρος της χώρας. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που ζήτησε από τους οπαδούς του να σταματήσουν τις ρατσιστικές επιθέσεις και μίλησε ξανά για “επαγγελματίες” διαδηλωτές.

Πολλοί περίμεναν με ανυπομονησία τα όσα θα έλεγε στην εκπομπή 60 minutes του CBS, μια από τις πιο ιστορικές της αμερικανικής τηλεόρασης. Για άλλη μια φορά μετά τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε ήρεμος και δεν θύμιζε σε καμία περίπτωση τον Τραμπ της προεκλογικής περιόδου.

Η συνέντευξη δόθηκε την περασμένη Παρασκευή στο διαμέρισμα του νέου προέδρου των ΗΠΑ στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Και αρχικά ήταν μόνος του με την Lesley Stahl, μετά δίπλα του κάθισε η νέα Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ και στη συνέχεια τα παιδιά του. Όλοι σε… χρυσές καρέκλες φυσικά.

Και αφού μάτωσε η καρδιά μας που η οικογένεια Τραμπ δεν θα πάει… διακοπές γιατί έχει πολλή δουλειά να κάνει και αφού ανακοίνωσε επίσημα ότι δεν θα πάρει τον προεδρικό μισθό (400.000 δολάρια, που δεν τα έχει και ανάγκη εδώ που τα λέμε) παρά μόνο 1 δολάριο το χρόνο (βάσει νόμου πρέπει να πάρει… κάτι) μίλησε για το τι πρόκειται να κάνει. Μάλλον για το τί δεν θα κάνει. Όπως το να βάλει φυλακή την αντίπαλό του, ότι δεν θα «ανατρέψει» την απόφαση για τους γάμους ομοφυλοφίλων με την οποία «είμαι εντάξει», δεν θα “ξηλώσει” το Obamacare με τη μια, το τείχος στα σύνορα θα είναι εν μέρη… φράκτης και θα απελαθούν όσοι έχουν ποινικό μητρώο γιατί οι άλλοι είναι «πολύ καλοί άνθρωποι». Όπως και οι Κλίντον άλλωστε…

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποθέωσε ξανά την αντίπαλό του, Χίλαρι Κλίντον, η οποία του τηλεφώνησε το βράδυ των εκλογών για να παραδεχτεί (σε εκείνον μόνο) την ήττα της. «Ήταν ένα υπέροχο τηλεφώνημα. Ένα δύσκολο τηλεφώνημα, περισσότερο για εκείνη απ’ όσο θα ήταν για μένα. Δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευγενική. Μου είπε “συγχαρητήρια Ντόναλντ, τα κατάφερες”. Και της είπα: “θέλω να σε ευχαριστήσω, ήσουν σπουδαία αντίπαλος”. Είναι πολύ δυνατή και πολύ έξυπνη» είπε ο Τραμπ και αποκάλυψε πως το βράδυ της Πέμπτης του τηλεφώνησε και ο Μπιλ Κλίντον για να τον συγχαρεί.

Αν και παραδέχτηκε ότι ήταν μια δυσάρεστη προεκλογική εκστρατεία αλλά και από τις δυο πλευρές, όμως δεν μετανιώνει για τίποτα ούτε και θα άλλαζε κάτι. «Εύχομαι να ήταν πιο “ευγενική”, εύχομαι να περισσότερο για την πολιτική αλλά θα το πω, είμαι πολύ περήφανος».

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ αποθέωσε και τον άνθρωπο που θα διαδεχτεί, τον Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο συνάντησε στον Λευκό Οίκο το πρωί της περασμένης Πέμπτης, με τον οποίο είχε 90λεπτη συνάντηση (αντί για 15λεπτη όπως είχε προγραμματιστεί) κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για τη Μέση Ανατολή και γενικότερα την εξωτερική και την εσωτερική πολιτική.

«Τον βρήκα υπέροχο (τον Ομπάμα). Τον βρήκα πολύ έξυπνο και ευγενικό, με αίσθηση του χιούμορ όσο μπορείς να έχεις όταν μιλάς για σοβαρά θέματα», είπε ο Τραμπ και απαντώντας στην παρατήρηση πως ήταν σοβαρός στο Οβάλ Γραφείο είπε πως «είμαι ένας σοβαρός άνθρωπος. Ο Τύπος προσπαθεί να με παρουσιάσει σαν κάτι άλλο, σαν έναν αγριάνθρωπος. Δεν είμαι» είπε και πρόσθεσε πως η εικόνα του στο Λευκό Οίκο ήταν «από σεβασμό για το αξίωμα και για τον πρόεδρο. Δεν τον είχα συναντήσει ξανά αλλά είχαμε καλή χημεία. Δεν συζητήσαμε τι έχουμε πει ο ένας για τον άλλο. Είπα τρομακτικά πράγματα για εκείνον, είπε τρομερά πράγματα για εμένα».

Τείχος; Ποιο τείχος;

«Κάποιες φορές χρειάζεσαι συγκεκριμένη ρητορική για να κινητοποιήσεις τον κόσμο» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, δίνοντας το… στίγμα πως κατά τη διάρκεια της προεδρίας του δεν θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ που γνωρίσαμε στην προεκλογική εκστρατεία.

«Δεν θέλω να είμαι ένας μονότονος χαρακτήρας αλλά σε πολλές περιπτώσεις, θα είμαι» είπε και φαίνεται πως η… αλλαγή ξεκινά από το περιβόητο τείχος στο Μεξικό. Που δεν θα είναι ακριβώς τείχος αλλά φράχτης σε κάποια σημεία.

«Σκέφτονται για έναν φράχτη οι Ρεμπουμπλικάνοι, θα δεχόσασταν έναν φράχτη» ρώτησε η Lesley Stahl, με τον Τραμπ να απαντά: «Για συγκεκριμένες περιοχές, ναι αλλά σε άλλες ένα τείχος είναι πιο κατάλληλο. Είμαι καλός σε αυτό. Λέγεται κατασκευή», είπε και με τη δημοσιογράφο να επιμένει στον… φράχτη, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ συνέχισε: «ναι, θα μπορούσε να είναι ένα μέρος φράχτης ένα μέρος τείχος».

Ο Τραμπ επανέλαβε ότι θα απελαθούν τρία εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες «άνθρωποι που έχουν ποινικό μητρώο, μέλη συμμοριών, πωλητές ναρκωτικών, έχουμε πολλούς τέτοιους, πιθανότατα δυο εκατομμύρια, θα μπορούσε να είναι και τρία εκατομμύρια, είτε θα τους διώξουμε από τη χώρα μας είτε θα τους φυλακίσουμε. Αλλά θα τους διώξουμε, είναι παράνομα στη χώρα μας. Όταν τα σύνορα ασφαλιστούν και όταν όλα ομαλοποιηθούν, θα προσδιορίσουμε τους ανθρώπους για τους οποίους μιλάτε, οι οποίοι είναι υπέροχοι άνθρωποι. Αλλά πρώτα θέλουμε να ασφαλίσουμε τα σύνορα».

«Φοβούνται γιατί δεν με ξέρουν»

Δεν νιώθει βάρος για το ρόλο που πρόκειται να αναλάβει και θεωρεί ότι ο κόσμος φοβάται γιατί δεν τον γνωρίζει. Όταν η συζήτηση έφτασε στις διαδηλώσεις που είναι καθημερινές εναντίον του, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως «απλά δεν με ξέρουν». Αλλά δεν απέφυγε να μιλήσει ξανά (όπως και σε πρόσφατο tweet του) για “επαγγελματίες διαδηλωτές”. «Θα τους έλεγα μη φοβάστε. Θα πάρουμε τη χώρα μας πίσω. Αν είχε νικήσει η Χίλαρι και έβγαιναν οι δικοί μου οπαδοί να διαδηλώνουν, όλοι θα έλεγαν “πόσο άσχημο πράγμα”. Θα υπήρχε διαφορετική αντιμετώπιση. Υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά».

Όταν η δημοσιογράφος του έθεσε το ζήτημα των επιθέσεων που δέχονται διαδηλωτές από οπαδούς του, ο Τραμπ… έπεσε από τα σύννεφα. Δεν ήξερε, δεν γνώριζε. Ούτε για τις επιθέσεις που δέχτηκαν από υποστηρικτές του Αφροαμερικανοί, Λατίνοι ή γκέι. Και αφού “μάσησε” λίγο τα λόγια του λέγοντας πως “είδα ένα ή δυο περιστατικά” και “είναι πολύ μικρό το ποσοστό” αναγκάστηκε ουσιαστικά να πει και μάλιστα κοιτώντας απευθείας το φακό: «Σταματήστε το!».

Το Twitter

Μια από τις αγαπημένες συνήθειες του Ντόναλντ Τραμπ είναι να tweet-αρει. Το έκανε πάντα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας περισσότερο το έκανε και σαν εκλεγμένος πρόεδρος για να “κράξει” σε πρώτη φάση όσους διαδηλώνουν εναντίον του (κάποιοι τον κατηγόρησαν πως καταπάτησε το Σύνταγμα από την πρώτη μέρα της εκλογής του) και για να… αποθεώσει σε δεύτερη φάση όσους με πάθος διεκδικούν ό,τι διεκδικούν ακόμη και εναντίον του.

Ο Τραμπ υπερασπίστηκε την αγάπη του για τα social media «είναι ένας μοντέρνος τρόπος επικοινωνίας. Ένα 28 εκατομμύρια ανθρώπους (σ.σ. που τον “ακολουθούν” εννοεί). Δεν λέω ότι το λατρεύω (άντε καλέ!) αλλά στέλνω το μήνυμά μου» είπε μεταξύ άλλων και όταν η Lesley Stahl επέμεινε αν θα συνεχίσει να tweet-αρει ενώ θα είναι πρόεδρος, αναγκάστηκε πια να απαντήσει. «Θα το κάνω και αν το χρησιμοποιώ καθόλου, θα είναι περιορισμένη χρήση».

Η Χίλαρι και ο ειδικός εισαγγελέας

Σε ένα από τα προεδρικά debates, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει ευθέως τη Χίλαρι Κλίντον πως θα τη βάλει φυλακή για το σκάνδαλο με τα e-mail. Θα το κάνει πράξη τώρα που εξελέγη; «Θα σας πω τι θα κάνω, θα το σκεφτώ. Νομίζω ότι θέλω να επικεντρωθώ στις δουλειές, τη στην υγεία, τα σύνορα, στη μετανάστευση. Θέλω να επικεντρωθώ σε όλα αυτά που συζητάμε».

Η δημοσιογράφος δεν ήταν δυνατό να αφήσει έτσι ακόμη και έναν εκλεγμένο πρόεδρο. Θα βάλει ή όχι τη Χίλαρι (την “ψεύτικη” (crooked) Χίλαρι όπως την αποκαλούσε προεκλογικά) ή όχι; «Έκανε κάποια κακά πράγματα (…) δεν θέλω να τους πληγώσω. Είναι καλοί άνθρωποι, δεν θέλω να τους πληγώσω. Θα σας δώσω μια πολύ πολύ οριστική απάντηση την επόμενη φορά που θα κάνουμε τα 60 minutes μαζί». Μάλλον τη γλίτωσε η Χίλαρι…

Η ηττημένη των εκλογών κατηγόρησε τον διευθυντή του FBI James Comey πως ευθύνεται για την ήττα της εξαιτίας της νέας έρευνας που άνοιξε (και έκλεισε) λίγες μέρες πριν από τις εκλογές. Ο Ντόναλντ Τραμπ για την ώρα δεν έχει αποφασίσει αν θα τον κρατήσει ή όχι στη θέση του. «Θα προτιμούσα να μη σχολιάσω» είπε στην ερώτηση αν θα ζητήσει την παραίτησή του. «Δεν έχω αποφασίσει. Τον σέβομαι και σέβομαι και το FBI πολύ. Θέλω να τον συναντήσω και να του μιλήσω πριν απαντήσω στην ερώτηση».

Ο νεοεκλεγής πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε και στο ότι οι Αφροαμερικανοί και οι Μουσουλμάνοι φοβούνται και αισθάνονται πως τώρα που εξελέγη έχουν ένα στόχο στην πλάτη τους. «Είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει. Νομίζω ότι δημιουργήθηκε από τον Τύπο» είπε και αναφερόμενος τους γκέι και το δικαίωμά τους στο γάμο, ο Τραμπ είπε πως δεν πρόκειται να ανατρέψει την απόφαση. «Στηρίζεται την ισότητα στο γάμο» ερωτήθηκε. Και απάντησε: «Είναι άσχετο γιατί έχει ήδη τακτοποιηθεί. Είναι νόμος. Τακτοποιήθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο. Και είμαι εντάξει με αυτό».

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Πηγή: CBS News

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε