Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Ο “Θεσσαλονικιός” Μουχαρέμ Ιντζέ επιτέθηκε στον Ερντογάν μέσω… Ελλάδας!

Ιντζέ Ερντογάν Τουρκία Σμύρνη εκλογές

Κοντά στη Σμύρνη, μια πόλη ιδιαίτερης σημασίας τόσο για τον ίδιο όσο και για τον Ερντογάν, ο υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης Μουχαρέμ Ιντζέ, φρόντισε να επιτεθεί στον μεγάλο του αντίπαλο. Και το έκανε με αναφορές που τον… πονάνε. Την Ελλάδα και τον Κεμάλ.

Ο Μοχαρέμ Ιντζέ βρέθηκε την Κυριακή (27.05.2018) σε πόλη λίγο βορειότερα από τη Σμύρνη. Και ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως έχει κι εκείνος καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη. Όπως ο Κεμάλ Ατατούρκ! Η συγκέντρωση του υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα είχε σχεδόν 20.000 κόσμου. Και ο Ιντζέ έδειξε γιατί τον θεωρούν καλό ρήτορα.

Φωτογραφία twitter Muharrem İNCE

«Ανάγκασε» με τα λόγια του το πλήθος να αρχίσει να φωνάζει «ειρήνη». Έκανε κόσμο να κλαίει όταν κάλεσε όλες τις γυναίκες να φωνάξουν «δικαιοσύνη». «Να ακούσω τις φωνές των δυναμικών γυναικών που παλεύουν για αυτή τη χώρα, για τα παιδιά τους, για την ελευθερία, για την δικαιοσύνη». Και έμεινε μακριά από τις εμπρηστικές διακηρύξεις του… προέδρου του κόμματός του (σ.σ. Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου) πως θα… πάρει πίσω τα νησιά που θεωρεί πως άδικα “κατέχει” η Ελλάδα.

Ο Ιντζέ προτίμησε μια άλλη προσέγγιση. Περισσότερο για να «μπει» στο… μάτι του Ερντογάν, παρά γιατί αγάπησε ξαφνικά τους Έλληνες. Όχι πως δεν άφησε και τις μπηχτές του για τη χώρα μας…

Οι Έλληνες, η Σμύρνη και ο Ερντογάν

«Είμαστε στη Σμύρνη όπου ξεκινήσαμε για να ιδρύσουμε τη Δημοκρατία μας. Αυτοί οι άνθρωποι, είναι άνθρωποι που πάλεψαν εναντίον των Ελλήνων, που θεωρητικά θα έπρεπε να είναι πιο εχθρικοί απέναντι στην Ελλάδα, αλλά την ίδια στιγμή αυτοί οι άνθρωποι έχουν τις πιο φιλικές διαθέσεις για τους Έλληνες. Θέλουν ειρήνη. Γι’ αυτό είμαι περήφανος που βρίσκομαι εδώ», είπε αρχικά. Και μετά άρχισε την… επίθεση στον Ερντογάν.

«Ξέρετε ότι πλέον δεν έχουμε καλές σχέσεις με καμία χώρα. Αλλά πρέπει να πούμε ότι ο Ερντογάν δεν είναι ο μόνος που φταίει για αυτό. Δυστυχώς, κι άλλες χώρες έχουν ηγέτες ή πολιτικούς όπως ο Ερντογάν. Είτε η δική τους πολιτική έχει ως γνώμονα την εχθρότητα είτε η δική μας πολιτική έχει γνώμονα την εχθρότητα. Έχω κι εγώ καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη. Όπως κι εκείνος που ίδρυσε αυτή τη χώρα (σ.σ. εννοεί τον Κεμάλ Ατατούρκ)», είπε. Και καταχειροκροτήθηκε.

Ο Ιντζέ υποσχέθηκε ότι θα βελτιώσει τις σχέσεις με τους γείτονες, αλλά ποτέ δεν θα κάνει καμία υποχώρηση. «Θα κινηθούμε ειρηνικά, αλλά πάντοτε θα έχουμε προτεραιότητα την Τουρκία. Ο Ερντογάν διοικεί αυτή τη χώρα τα τελευταία 16 χρόνια. Αλλά πλέον έκανε την χώρα μας χειρότερη και από την Ελλάδα, στην οικονομία».

Φωτογραφία twitter Muharrem İNCE

Η οικονομία

Ο Ιντζέ εξαπέλυσε επίθεση στον Ερντογάν και για την οικονομία. «Έχουμε πολλά χρέη στο εξωτερικό σε δολάρια», είπε. Και εξαπέλυσε νέα πυρά κατά του Τούρκου προέδρου με αφορμή τις τελευταίες επιθέσεις του κατά των αγορών.

«Εσύ (ο Ερντογάν) λες ότι αυτό είναι μια παγίδα των χωρών που δεν θέλουν την ανάπτυξή μας, που θέλουν να βλάψουν την Τουρκία. Ας πούμε ότι χρωστάω σε κάποιον 340.000 δολάρια. Αυτός θα θέλει να χρεοκοπήσω; Αν χρεοκοπήσω πώς θα μπορέσω να εξοφλήσω το χρέος μου; Γιατί οι διεθνείς δυνάμεις να θέλουν να μην μπορώ να ξεχρεώσω;», είπε.

Φωτογραφία twitter Muharrem İNCE

Και κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να παραδεχτεί «τα λάθη σου, παραδέξου ότι πούλησες τις βιομηχανίες, παραδέξου ότι έδωσες προνόμια σε δικούς σου ανθρώπους, τους έκανες πλούσιους, και άφησες φτωχό τον λαό της χώρας».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις