Κόσμος

Ο Τραμπ απειλεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

Την ξεκάθαρη απειλή πως θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου διατύπωσε ο Ντόναλντ Τραμπ και προκάλεσε… παγκόσμιο συναγερμό.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Αμερικανός πρόεδρος, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, απείλησε ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τον ΠΟΕ αν ο οργανισμός δεν αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη χώρα του. «Αν δεν αλλάξουν στάση, θα αποσυρθώ από τον ΠΟΕ», τόνισε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στο Bloomberg News.

Ο ΠΟΕ δημιουργήθηκε το 1994 για να καθορίζει τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου και να επιλύει τις διαφορές μεταξύ χωρών. Όμως ο Αμερικανός πρόεδρος, που ακολουθεί μια πολιτική προστατευτισμού αναφορικά με το εμπόριο, καταγγέλλει ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζονται με άδικο τρόπο από τον οργανισμό.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ εμποδίζουν τον τελευταίο καιρό την εκλογή νέων δικαστών στο όργανο επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ, κάτι που ενδέχεται να καταστήσει αδύνατη την έκδοση αποφάσεων.

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος Εμπορίου Ρόμπερτ Λάιτχιζερ έχει επίσης κατηγορήσει τον οργανισμό ότι επεμβαίνει στην αμερικανική κυριαρχία.

Ο Τραμπ καταγγέλλει το άδικο εμπόριο προτού εκλεγεί πρόεδρος. Πέρυσι δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News: «Ο ΠΟΕ δημιουργήθηκε για να επωφελούνται όλοι εκτός από εμάς (…) Χάνουμε τις προσφυγές, σχεδόν όλες τις προσφυγές στον ΠΟΕ».

Η μεγαλύτερη εμπορική διαμάχη των ΗΠΑ είναι με την Κίνα, με τον Αμερικανό πρόεδρος να έχει επιβάλει δασμούς σε μεγάλο αριθμό προϊόντων που εισάγονται από τη χώρα αυτή.

Εξάλλου ένας τρίτος γύρος δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε το Bloomberg επικαλούμενο διάφορες πηγές.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο Τραμπ απάντησε ότι «δεν είναι εντελώς λανθασμένο». Η Κίνα έχει απαντήσει επιβάλλοντας κι εκείνη δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ίσης αξίας που εισάγονται στη χώρα, ενώ έχει προσφύγει και στον ΠΟΕ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ: Το βίντεο που θεραπεύει τους ΑΙ Γκόλντμπεργκ, Ντε Νίρο και Ρόμπερτς και η συνομιλία με τον Ρούζβελτ
Ο Αμερικανός πρόεδρος επιστράτευσε ξανά την τεχνητή νοημοσύνη, αυτή τη φορά για να σατιρίσει τους επικριτές του, ενώ λίγες ώρες αργότερα συνομίλησε με το ψηφιακό ολόγραμμα του Θεόδωρου Ρούζβελτ
Ο Ντόναλντ Τραμπ γιατρός με τη χρήση ΑΙ
Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ δεν θα δώσει το παρών στις τελετές κηδείας του πατέρα του, Αλί Χαμενεΐ, για λόγους ασφαλείας
«Μου είπαν ότι θέλει να βγει έξω - Θέλει να συναντήσει κόσμο - Όμως, οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν του επιτρέπουν να έρθει», ανέφερε ο Ελάχι, εκπρόσωπος του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ
Μοτζτάμπα Χαμενεΐ και Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
Δίκη για τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία: Επιχειρηματίας έδωσε 150.000 ευρώ για «συμβόλαιο θανάτου»
Η δημοσιογράφος έφερε στο φως υποθέσεις διαφθοράς με την εμπλοκή υψηλόβαθμων αξιωματούχων και συμμετείχε στην τεράστια έρευνα για τα «Panama Papers» - Σε κουτί παπουτσιών κάτω από το κάθισμα του αυτοκινήτου της η βόμβα
Γιόργκεν Φένεκ