Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Ο Τραμπ αποφάσισε… μόνος του να συναντήσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Τραμπ Ντόναλντ Τραμπ
Φωτογραφία Reuters

Από το βήμα του ΟΗΕ απείλησε να τον καταστρέψει εντελώς. Τον αποκάλεσε μανιακό και “μικρό άνθρωπο πύραυλο”. Η απάντηση ήταν πως “είσαι πνευματικά ασταθής γεροξεκούτης”. Αλλά ήρθε η στιγμή που Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν θα “σβήσουν” (;) όλα τα παραπάνω και θα καθίσουν ο ένας απέναντι από τον άλλο.

Το πότε θα γίνει αυτό, η ιστορική συνάντηση (η πρώτη ever) ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας είναι άγνωστο. Θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες για να προετοιμαστεί το μεγάλο ραντεβού του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Στόχος είναι να γίνει μέχρι τον Μάιο και με την προϋπόθεση (όπως έχει υποσχεθεί) η Πιονγκγιάνγκ να μην κάνει άλλες πυρηνικές ή βαλλιστικές δοκιμές.

Η είδηση πως ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας “έστειλε” (προφορική) πρόσκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ μέσω… Νότιας Κορέας “έσκασε” σαν βόμβα. Όταν θα γίνει, θα είναι η πρώτη φορά που ηγέτες των δυο χωρών θα συναντηθούν.

Οι αποκαλύψεις Τίλερσον: Μόνος του ο Τραμπ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, δεν ήταν στον Λευκό Οίκο όταν το βράδυ της Πέμπτης (08.03.2018) βρέθηκε εκεί ο απεσταλμένος της Νότιας Κορέας (και του… Κιμ) για να κομίσει την πρόσκληση στον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο Τίλερσον βρίσκεται στο Τζιμπουτί και από εκεί αποκάλυψε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε… μόνος του την απόφαση να δεχτεί την πρόσκληση του Κιμ Γιονγκ Ουν. Όπως είπε, θα χρειαστεί προετοιμασία μερικών εβδομάδων για να φτάσουμε στην ιστορική συνάντηση.

Φωτογραφία Reuters

Από καιρό (όταν δεν… βρίζονταν) ο Τραμπ είχε δηλώσει έτοιμος να συναντήσει τον Κιμ. «Ο πρόεδρος είχε πεί εδώ και καιρό πως ήταν ανοιχτός σε συζητήσεις και πως πρόθυμα θα συναντούσε τον Κιμ όταν οι συνθήκες θα ήταν σωστές», τόνισε ο Τίλερσον.

Όπως είπε, νωρίτερα μίλησε με τον Τραμπ. Αφού είχε αποφασίσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ και είχε ανακοινώσει ο απεσταλμένος της Νότιας Κορέας ότι συμφωνήθηκε η συνάντηση.

Φωτογραφία Reuters

Ο προοδευτικός κύριος Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σημείωσε ότι στον Λευκό Οίκο έμειναν κατά κάποιον τρόπο… έκπληκτοι με το πόσο “προοδευτικός” φάνηκε ο Κιμ στις συνομιλίες με νοτιοκορεατική αντιπροσωπεία.

Αυτό, τόνισε, είναι η ισχυρότερη ένδειξη μέχρι σήμερα “όχι μόνο της πρόθεσης του Κιμ για συνομιλίες, αλλά και της πραγματικής του επιθυμίας”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις