Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Ο Τραμπ διαψεύδει τις πληροφορίες για οικονομική ενίσχυση Ταλιμπάν από Ρώσους στο Αφγανιστάν

Ο Τραμπ διαψεύδει τις πληροφορίες για οικονομική ενίσχυση Ταλιμπάν από Ρώσους στο Αφγανιστάν

Άγνοια δήλωσε ο Τραμπ για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία πλήρωνε μαχητές προσκείμενους στους Ταλιμπάν για να σκοτώνουν Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν.

Μάλιστα ο Τραμπ κατέκρινε το άρθρο της εφημερίδας New York Times για το θέμα.

«Κανείς δεν ενημέρωσε εμένα, τον Αντιπρόεδρο Πενς ή τον προσωπάρχη Μαρκ Μέντοους για τις φερόμενες επιθέσεις εναντίον των στρατευμάτων μας στο Αφγανιστάν από τους Ρώσους», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter, ζητώντας από την εφημερίδα να αναφέρει ποια είναι η πηγή της. «Όλοι το αρνούνται και δεν έχουν σημειωθεί πολλές επιθέσεις εναντίον μας», πρόσθεσε.

Σε άλλο του tweet επίσης χθες ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε: «Οι υπηρεσίες Πληροφοριών με ενημέρωσαν ότι δεν θεώρησαν αυτές τις πληροφορίες αξιόπιστες και για αυτό τον λόγο δεν τις ανέφεραν σε εμένα ή τον αντιπρόεδρο».

Το άρθρο των New York Times

Η εφημερίδα New York Times έγραψε την Παρασκευή ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια μονάδα των υπηρεσιών Πληροφοριών του ρωσικού στρατού η οποία συνδέεται με απόπειρες δολοφονιών στην Ευρώπη πρόσφερε χρήματα πέρυσι για οποιαδήποτε επιτυχημένη επίθεση εναντίον αμερικανικών ή συμμαχικών στρατευμάτων καθώς και ότι πιστεύεται ότι ισλαμιστές αντάρτες έλαβαν κάποια από αυτά τα χρήματα.

Ο επικεφαλής Υπηρεσιών Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου διέψευσε το Σάββατο τις πληροφορίες αυτές, τις οποίες έχει απορρίψει και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την Κυριακή η αμερικανική εφημερίδα δημοσίευσε ένα ακόμη άρθρο στο οποίο αναφέρει ότι μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών και των δυνάμεων Ειδικών Αποστολών στο Αφγανιστάν ενημέρωσαν τους ανώτερούς τους ήδη από τον Ιανουάριο για τις φερόμενες προσπάθειες των Ρώσων να πληρώσουν αντάρτες για να σκοτώσουν Αμερικανούς στρατιώτες, επικαλούμενη αξιωματούχους που είχαν ενημερωθεί για το θέμα.

Πελόζι: Ο Τραμπ αγνοεί τις καταγγελίες

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, που ανήκει στην ομάδα των οκτώ βουλευτών που ενημερώνονται τακτικά από τις υπηρεσίες Πληροφοριών, δήλωσε ότι δεν γνώριζε κάτι για το θέμα και ζήτησε να ενημερωθεί το Κογκρέσο.

Η Πελόζι εκτίμησε άλλωστε ότι το άρθρο των New York Times όπως και η διάψευση Τραμπ αποτελούν ακόμη μία απόδειξη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αγνοεί τις καταγγελίες που διατυπώνονται εναντίον της Ρωσίας για να μην βλάψει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Κάτι πάει πολύ στραβά εδώ, όμως πρέπει να έχουμε μια απάντηση», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ABC, ενώ πρόσθεσε ότι ο Τραμπ έχει ήδη στηρίξει τον Πούτιν περιορίζοντας την εμπλοκή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, μειώνοντας τα αμερικανικά στρατεύματα στη Γερμανία και ζητώντας να επιστρέψει η Μόσχα στη G8.

click4more: 288 νέοι θάνατοι στις ΗΠΑ – Κλείνουν μπαρ στο Λος Άντζελες

Τόσο η Πελόζι όσο και ο επικεφαλής της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων Άνταμ Σιφ διερωτήθηκαν, εφόσον ισχύουν οι ισχυρισμοί του Τραμπ, για ποιο λόγο δεν είχε ενημερωθεί σχετικά.

«Αν ενημερώθηκε και εξακολούθησε να επιθυμεί την επιστροφή της Ρωσίας στη G8, είναι ακόμη χειρότερο», έγραψε ο Σιφ στο Twitter.

O επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ ζήτησε να επιβληθούν σκληρότερες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας στο νομοσχέδιο για την Άμυνα το οποίο θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα στο σώμα.

«Προφανώς υπάρχουν περισσότερα σε αυτή την ιστορία, όμως είναι αρκετά αξιοσημείωτες οι προσπάθειες που καταβάλει ο πρόεδρος να διαβεβαιώσει ότι δεν γνώριζε τίποτα», σχολίασε ο Τζον Μπόλτον πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις