Κόσμος

Ο Τραμπ μπλοκάρει κυρώσεις κατά της Ρωσίας που υπέγραψε τον Σεπτέμβριο – «Είναι για το συμφέρον των ΗΠΑ»

Τις είχε υπογράψει μόλις τον Σεπτέμβριο - Η αναστολή των κυρώσεων έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την συμφωνία με την Ρωσία για το ρωσικό ντίζελ
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το «πάγωμα» ενός ευρύ πακέτου νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αποφάσισε ο Ντόναλντ Τραμπ, υπογράφοντας την Παρασκευή (16.10.2026) το σχετικό εκτελεστικό διάταγμα. Παρά τις απειλές που είχε εξαπολύσει παλιότερα προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να αλλάζει στάση. Δεχόμενος κατακραυγή και από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το διάταγμα λίγο αφότου ανακοίνωσε συμφωνία για το ρωσικό ντίζελ.

Επικαλούμενος «το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ», ο Ντόναλντ Τραμπ ανέστειλε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που προβλέπονται στον νόμο «Lindsey O. Graham Sanctioning Russia and Iran Act of 2026» και είχε υπογράψει μόλις στις 18 Σεπτεμβρίου. Η κίνηση του προκάλεσε και την αντίδραση των Δημοκρατικών του Κογκρέσου που τον κατηγορούν ξανά για στήριξη προς το πρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η νομοθεσία που φέρει το όνομα του εκλιπόντα γερουσιαστή της Νότιας Καρολίνας Λίντσεϊ Γκράχαμ είχε ως στόχο να περιορίσει ταχύτερα τη ροή των οικονομικών πόρων που τροφοδοτούν τη Ρωσία πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Η απροσδόκητη απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ έρχεται μια εβδομάδα αφότου οι ΗΠΑ δήλωσαν πως συμφώνησαν να αγοράσουν ντίζελ από τη Ρωσία σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας, παρά το γεγονός ότι αυτό ενδεχομένως να βλάψει την Ουκρανία.

Κορυφαίοι επίτροποι της ΕΕ δήλωσαν από τις Βρυξέλλες πως παραμένουν στο πλευρό της Ουκρανίας και δεν θα άρουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Το πακέτο κυρώσεων του Λίντσεϊ Γκράχαμ είχε ως στόχο να στερήσει από τον Βλαντιμίρ Πούτιν τους πόρους που χρειάζεται η Ρωσία για να συνεχίσει τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Ταυτόχρονα προέβλεπε κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους, τράπεζες και τον σκιώδη στόλο δεξαμενόπλοιων που διατηρεί την ρωσική ενέργεια σε κίνηση.

Ο Λευκός Οίκος δεν εξήγησε αμέσως πώς η αναστολή των κυρώσεων ήταν προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Η απόφαση δημοσιεύτηκε στον site του Λευκού Οίκου αργά το βράδυ και η κοινοποίηση ανέφερε ότι η έκθεση που εξηγεί την απόφαση είχε υποβληθεί στο Κογκρέσο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κέιτι Ζακαράια: Η βραχύβια Εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου που «ξηλώθηκε» μέσα σε 5 μέρες – Κατέρριψε το «ρεκόρ» του Άντονι Σκαραμούτσι
Ο σάλος με την αυτοαποκαλούμενη «δικηγόρο» που ανέλαβε τη θέση της Λέβιτ και δεν άντεξε ούτε μία εβδομάδα καθώς ο Τραμπ την... «έδιωξε νύχτα»
Katie Zacharia
18
Φον ντερ Λάιεν: Δεν υπάρχει μαγική λύση για την ενέργεια – Προστασία της ΕΕ σε ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο
«Η Ευρώπη πρέπει να επιμείνει στην ενεργειακή μετάβαση, με στόχο την πρόσβαση σε οικονομικά προσιτές, καθαρές και εγχώριες πηγές ενέργειας, όπως οι ανανεώσιμες πηγές και η πυρηνική ενέργεια» υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 16 Οκτωβρίου 2026 5
«Το Ιράν δεν σκοπεύει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα» δήλωσε ο Πεζεσκιάν – «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο»
Ο Ιρανός πρόεδρος απορρίπτει τις κατηγορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δηλώνει ανοιχτός στον διάλογο και καταγγέλλει τις αμερικανικές κυρώσεις ως «αδικαιολόγητες και απάνθρωπες»
Μασούντ Πεζεσκιάν