Σάββατο, 20 Απρ.
17oC Αθήνα

Ο Τραμπ παραπονιέται γιατί ο Κιμ Γιονγκ Ουν τον είπε… γέρο!

Κιμ Γιονγκ Ουν Ντόναλντ Τραμπ Ότο Γουόρμπιερ

Θα περίμενε κανείς πως μια τέτοια “συζήτηση” θα γινόταν ανάμεσα σε δυο 5χρονα. Ή σε παιδιά δημοτικού. Όχι σε δυο ηγέτες, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει… παράπονα από τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Όχι γιατί… παίζει με το “κουμπί” και κάνει πυρηνικές δοκιμές. “Στράβωσε” που τον είπε… γέρο. Γιατί εκείνος, δεν τον έχει πει ποτέ… κοντό και χοντρό. Ενώ θα μπορούσε προφανώς. Τον έχει πει βέβαια “μικρό άνθρωπο πύραυλο”. Αλλά αυτό δεν… μετράει.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έγραψε στο Twitter (φυσικά…) το παράπονό του από τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Τον προσέβαλε ο χαρακτηρισμός γέρος. Αλλά παρ’ όλα αυτά, ελπίζει ότι μια μέρα θα γίνουν φίλοι. Ίσως ανταλλάξουν… φιγούρες, ποιος ξέρει!

«Γιατί ο Κιμ Γιονγκ Ουν να με προβάλει αποκαλώντας με “γέρο”, ενώ εγώ δεν θα τον αποκαλούσα ΠΟΤΕ “κοντό και χοντρό”; Ας είναι, προσπαθώ τόσο πολύ να γίνω φίλος του και ίσως μια μέρα αυτό να γίνει», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Δείτε το απίστευτο tweet του Τραμπ

Όταν πριν από μερικές μέρες ο Ντόναλντ Τραμπ έφτασε στη Νότια Κορέα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ασία, ήταν όταν η Βόρεια Κορέα τον αποκάλεσε… γέρο. Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια. Κατά καιρούς ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Ντόναλντ Τραμπ ανταλλάσσουν δημοσίως προσβολές.

Τραμπ: Η Κίνα θα αποβάλει νέες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα

Στο μεταξύ, πέρα από τα παραπονάκια προς τον… μελλοντικό του φίλο, ο Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε τον κόσμο ότι η Κίνα συμφώνησε να επιβάλει νέες, πιο αυστηρές κυρώσεις στην Πιονγκγιάνγκ!

Όπως δήλωσε, ο Κινέζος ομόλογός του του Σι Ζινπίνγκ συμφώνησε να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις σε της Βόρειας Κορέας σε απάντηση στο πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.

«Ο Κινέζος πρόεδρος Σι τόνισε ότι θα επιβάλλει ενισχυμένες κυρώσεις ενάντια (στη Βόρεια Κορέα)», ανέφερε ο Τραμπ με ανάρτησή του στο twitter από το Ανόι, στον προτελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην Ασία.

Τραμπ ο… (καλός) διαμεσολαβητής

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε έτοιμος να μεσολαβήσει μεταξύ των πέντε διεκδικητών της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Η δήλωση αυτή έγινε από το Βιετνάμ, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC).

Το Βιετνάμ έχει γίνει ο πιο σφοδρός αντίπαλος της Κίνας σε σχέση με τις διεκδικήσεις της στην περιοχή καθώς και με την κατασκευή και στρατιωτικοποίηση τεχνητών νησιών σε αυτή τη θάλασσα, που είναι σημαντικός εμπορικός δρόμος με αγαθά αξίας 3 τρις να μεταφέρονται μέσω αυτής κάθε χρόνο.

Τραμπ

«Αν μπορώ να βοηθήσω, να μεσολαβήσω, ή να διαιτητεύσω, σας παρακαλώ να μου το πείτε», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ σε σχόλια του σε συνάντηση στο Ανόι με τον πρόεδρο του Βιετνάμ Τραν Νταϊ Κουάνγκ, αναγνωρίζοντας ότι η θέση της Κίνας αποτελεί πρόβλημα.

«Είμαι πολύ καλός διαμεσολαβητής και διαιτητής», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο πρόεδρος Κουάνγκ τόνισε ότι πιστεύει στην αντιμετώπιση των διαφωνιών για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας με ειρηνικές διαπραγματεύσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου, το οποίο σύμφωνα με το Βιετνάμ μηδενίζει τις διεκδικήσεις της Κίνας.

Το Βιετνάμ διεκδικεί γη γύρω από υφάλους και βραχονησίδες αλλά οι διεκδικήσεις του δεν είναι στην ίδια κλίμακα με αυτές της Κίνας. Το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες και η Ταϊβάν επίσης έχουν διεκδικήσεις στην περιοχή.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις