Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Ο Τραμπ πρόλαβε να κάνει… άνω κάτω τη Μέι!

Ο Τραμπ πρόλαβε να κάνει… άνω κάτω τη Μέι!

Μόλις λίγες ώρες “μετρά” στο Λονδίνο ο Ντόναλντ Τραμπ και παρ’ όλα αυτά κατάφερε να κάνει άνω κάτω την Τερέζα Μέι, κατακρίνοντας το σχέδιό της για το Brexit. Και όχι μόνο αυτό. Ούτε λίγο ούτε πολύ (της) είπε ότι προτιμά τον Μπόρις Τζόνσον για πρωθυπουργό!

Τι έκανε επί της ουσίας ο Τραμπ; Στήριξε τον (πρόσφατα παραιτηθέντα) πρώην υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Και κατέκρινε την Τερέζα Μέι για τη συμφωνία που θέλει να κλείσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit!

«Λοιπόν, νομίζω ότι η συμφωνία που πάει να κλείσει δεν είναι η συμφωνία που ψήφισε ο (βρετανικός) λαός, δεν είναι η συμφωνία για την οποία έγινε το δημοψήφισμα» στο Ηνωμένο Βασίλειο για την αποχώρηση από την ΕΕ», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξή του στην Sun.

«Είχα πει στην Τερέζα, την οποία συμπαθώ, της είχα πει τις απόψεις μου για το τι έπρεπε να κάνει, το πώς έπρεπε να διαπραγματευθεί (…) Θα έλεγα ότι πιθανόν πήγε προς την αντίθετη κατεύθυνση», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τραμπ σε Μέι: “Σκοτώνεις” την (εμπορική) σχέση μας

«Αυτό είναι ΟΚ, έπρεπε να διαπραγματευθεί με τον καλύτερο τρόπο που ξέρει, όμως οπωσδήποτε (η συμφωνία που εισηγήθηκε η Μέι) θα επηρεάσει την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, δυστυχώς με αρνητικό τρόπο», συμπλήρωσε ο Τραμπ.

Η συμφωνία που ετοιμάζεται να συνάψει η Μέι, διατηρώντας στενή εμπορική σχέση με την ΕΕ, «πιθανότατα θα σκοτώσει» κάθε ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών μεταξύ του Λονδίνου και της Ουάσινγκτον, εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Αν κλείσουν αυτή τη συμφωνία, θα διαπραγματευόμαστε με την Ευρωπαϊκή Ένωση αντί να διαπραγματευόμαστε με τη Βρετανία, αυτό πιθανότατα θα σκοτώσει τη συμφωνία», πρόσθεσε ο… ασταμάτητος Τραμπ.

Τα όσα είπε ο Αμερικανός πρόεδρος έρχονται στη χειρότερη δυνατή στιγμή για την πρωθυπουργό της Βρετανίας. Όχι μόνο γιατί τα σχόλιά του έρχονται λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η επίσημη επίσκεψή του. Κυρίως γιατί έρχονται στο τέλος μιας πολύ δύσκολης εβδομάδας για την Τερέζα Μέι. Μιας εβδομάδας στην αρχή της οποίας είδε δυο κορυφαίους υπουργούς της (σ.σ. τον ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον και τον υπουργό Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις) να παραιτούνται σε διάστημα 24 ωρών.

Πάντως, δια του εκπροσώπου της, η Τερέζα Μέι “απάντησε” τον Ντόναλντ Τραμπ. Με διπλωματικό τρόπο του… διεμήνυσε ότι δεν ξέρει τι λέει. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανυπομονεί να κάτσει με τον Ντόναλντ Τραμπ και να του εξηγήσει τη θέση της στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, δήλωσε εκπρόσωπός της απαντώντας στα καρφιά του Αμερικανού προέδρου. “Ανυπομονεί να κάτσει με τον πρόεδρο και να του εξηγήσει τη Λευκή Βίβλο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Το σχέδιο της Μέι, το οποίο πρότεινε και στις Βρυξέλλες, προβλέπει τη διατήρηση στενών σχέσεων με την ΕΕ αναφορικά με το εμπόριο αγαθών, αλλά και τη δημιουργία μιας «ζώνης ελεύθερου εμπορίου» στην οποία θα ισχύουν όλοι οι κοινοί κανόνες για το εμπόριο αγαθών και των αγροδιατριοφικό τομέα

Σήμερα το πρωί οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν για να επιθεωρήσουν τα στρατεύματα στη διάσημη βασιλική, στρατιωτική ακαδημία Σάντχερστ, προτού έχουν διμερείς συνομιλίες και γευματίσουν στο Τσέκερς, τη θερινή κατοικία των Βρετανών πρωθυπουργών. Στη συνέχεια είναι προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου.

Εκτός από το εμπόριο, Τραμπ και Μέι θα συζητήσουν για τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία, ενόψει και της συνάντησης κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του Ρώσο ομολόγου του τη Δευτέρα στο Ελσίνκι.

Αργότερα ο Τραμπ και η σύζυγός του θα μεταβούν στο παλάτι του Γουίνδσορ για να πιουν τσάι με τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Κι άλλη μαχαιριά

Και δεν κατηγόρησε μόνο τους χειρισμούς της Τερέζα Μέι στο θέμα του Brexit ο Ντόναλντ Τραμπ. Ούτε λίγο ούτε πολύ της ζήτησε να… παραιτηθεί. Δεν έκρυψε την άποψή του ότι ο Μπόρις Τζόνσον (ο άνθρωπος που εδώ και μήνες θέλει να πάρει τη θέση της Μέι) θα γινόταν σπουδαίος πρωθυπουργός.

«Δεν προσπαθώ να βάλω τον έναν να συγκρουστεί με την άλλη», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Απλά λέω πως νομίζω ότι θα γινόταν σπουδαίος πρωθυπουργός (…) Νομίζω ότι έχει αυτό που χρειάζεται».

Ο Τραμπ το έκανε ακόμα… χειρότερο, λέγοντας ότι θεωρεί τη Μέι «συμπαθητικό άνθρωπο». Αντίθετα από τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν, στον οποίο επιτέθηκε, κρίνοντας πως κάνει «φρικτή» δουλειά!

«Δείτε την τρομοκρατία που έχετε. Νομίζω ότι έχει κάνει πολύ κακή δουλειά όσον αφορά την τρομοκρατία. Νομίζω ότι έχει κάνει κακή δουλειά όσον αφορά το έγκλημα. Άμα δείτε τι γίνεται στα νοσοκομεία σας στο Λονδίνο θα καταλάβετε τι εννοώ. Με όλα αυτά τα φρικτά πράγματα που γίνονται εκεί, όλο αυτό το έγκλημα που έχει έρθει μέσα στη χώρα», συνέχισε.

Ο Τραμπ κατηγόρησε ακόμη τον Καν ότι δεν φάνηκε «φιλόξενος» απέναντί του, ενώ επέκρινε επίσης τις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν εναντίον του στην πρωτεύουσα της Βρετανίας. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάω στο Λονδίνο. Παλιά αγαπούσα το Λονδίνο ως πόλη (…) Νομίζω ότι ο δήμαρχός σας έχει κάνει φρικτή δουλειά. Όταν σε κάνει να νιώθεις ανεπιθύμητος, γιατί να μείνω εκεί;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τραμπ κατά… μεταναστών

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μίλησε μόνο για τα εσωτερικά θέματα της Βρετανίας. Μίλησε για το μεταναστευτικό στην Ευρώπη. Γιατί, δεν του φτάνει το πως τα έχει κάνει στη χώρα του, έχει άποψη και για τα όσα γίνονται στην Ε.Ε.

Ο Τραμπ στηλίτευσε το γεγονός ότι «επιτρέπεται», όπως είπε, η έλευση χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι η Γηραιά Ήπειρος «χάνει» τον «πολιτισμό» και την «υφή» της. «Το ότι επιτρέπεται η μετανάστευση στην Ευρώπη είναι ντροπή. Νομίζω ότι άλλαξε την υφή της Ευρώπης και εάν δεν δράσετε πολύ γρήγορα, δεν θα ξαναγίνει ποτέ αυτή που ήταν, και δεν το εννοώ αυτό με θετικό τρόπο», είπε.

«Το να επιτρέπεται σε εκατομμύρια ανθρώπους να έρχονται στην Ευρώπη είναι πολύ, πολύ λυπηρό. Νομίζω ότι χάνετε τον πολιτισμό σας», επέμεινε ο Τραμπ. «Όλη αυτή η μετανάστευση έχει στ’ αλήθεια αλλάξει την υφή της Ευρώπης. Μιλάω σαν κάποιος που είναι απέξω όταν το λέω αυτό, αλλά μιλάω σαν κάποιος που αγαπάει την Ευρώπη», συνέχισε το… παραλήρημα ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο οποίος είναι και γιος μεταναστών. Ο πατέρας του ήταν γερμανικής καταγωγής και η μητέρα του είχε ρίζες από τη Σκωτία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις