Κόσμος

Ντόναλντ Τραμπ: Τι κρύβεται πίσω από την αλλαγή στάσης του και τη συμφωνία για παράδοση Patriot στην Ουκρανία

Η ανάλυση του CNN για τις ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ - Απηυδισμένος με τον τον Ρώσο πρόεδρο ο Αμερικάνος, τα οικονομικά οφέλη των ΗΠΑ από την παράδοση των όπλων στην περίπτωση που η Μόσχα δεν προχωρήσει σε εκεχειρία μέσα στις επόμενες 50 ημέρες

Το ότι ακόμη δεν έχει επιτευχθεί η ειρήνη ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία είναι μία κατάσταση η οποία έχει πληγώσει το γόητρο του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να πιέσει περισσότερο τον Βλαντιμίρ Πούτιν να προχωρήσει σε εκεχειρία ανακοινώνοντας 2 διαφορετικά βήματα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως στην περίπτωση που η Ρωσία δεν προχωρήσει σε εκεχειρία εντός 50 ημέρων, τότε θα στείλει νέα όπλα στην Ουκρανία και θα επιβάλλει δασμούς έως 100%. Ο κλοιός γύρω από τον Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται πως σφίγγει αν και πολλοί κατηγορούν τον Αμερικανό πως η διορία σχεδόν 2 μηνών είναι αρκετά μεγάλη.

Σε ανάλυσή του το CNN αναφέρει πως οι ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τη Ρωσία συνιστούν μια σημαντικά νέα προσέγγιση στον πόλεμο στην Ουκρανία, από την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προσπαθήσει να κρατήσει σχετικές αποστάσεις από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.

Φάνηκε εντελώς απηυδισμένος με τον Ρώσο πρόεδρο και αναγνώρισε ότι τα αμερικανικά όπλα -όπως κι αν παραδίδονται- θα ήταν απαραίτητα εάν το Κίεβο πρόκειται να αποτρέψει μια ολοκληρωτική εισβολή.

Το σχέδιο που αποκάλυψε ο πρόεδρος τη Δευτέρα -το οποίο προβλέπει την αγορά αμερικανικών όπλων από τα ευρωπαϊκά έθνη και τη μεταφορά τους στην Ουκρανία– συζητείται εδώ και μήνες, από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις περσινές εκλογές και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι άρχισαν γρήγορα να εξετάζουν τρόπους για να διατηρήσουν τις αποστολές όπλων των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος έθεσε επίσης τη νέα προθεσμία για τη Ρωσία — απειλώντας με εμπορικές συνέπειες εάν δεν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία εντός 50 ημερών.

«Θα επιβάλουμε πολύ αυστηρούς δασμούς αν δεν έχουμε συμφωνία σε 50 ημέρες. Δασμοί περίπου 100%, θα τους ονομάζατε δευτερογενείς δασμούς. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό. Χρησιμοποιώ το εμπόριο για πολλά πράγματα. Αλλά είναι εξαιρετικό για την επίλυση πολέμων», είπε.

Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διευκρίνισε στο CNN ότι όταν ο πρόεδρος αναφέρθηκε σε «δευτερογενείς δασμούς», εννοούσε δασμούς 100% στη Ρωσία και δευτερογενείς κυρώσεις σε άλλες χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο.

Οι ΗΠΑ διεξάγουν πολύ λίγες εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία, καθιστώντας τις δευτερογενείς κυρώσεις το κομμάτι με το πιθανότερο πλήγμα.

«Πρόκειται για δευτερεύουσες κυρώσεις. Πρόκειται για κυρώσεις σε χώρες που αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία. Επομένως, δεν πρόκειται πραγματικά για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία», δήλωσε ο Ματ Γουίτακερ, πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ στο CNN.

«Πρόκειται για δασμούς σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα που αγοράζουν το πετρέλαιό τους. Πραγματικά θα επηρεάσει δραματικά τη ρωσική οικονομία».

Στη βάση των δύο ανακοινώσεων του προέδρου, βρισκόταν η νεοαποκτηθείσα ενόχλησή του προς τον Ρώσο πρόεδρο, με τον οποίο έχει μια μακρά και μερικές φορές συγκεχυμένη σχέση, σχολιάζει το ίδιο μέσο.

«Οι συζητήσεις μου μαζί του είναι πολύ ευχάριστες και μετά οι πύραυλοι εκτοξεύονται τη νύχτα», είπε ο Τραμπ, παρόλο που αρνήθηκε ότι έπεσε σε παγίδα που έστησαν οι προκάτοχοί του: «Ξεγέλασε την Κλίντον, τον Μπους, τον Ομπάμα, τον Μπάιντενδεν ξεγέλασε εμένα».

Καθισμένος δίπλα στον Τραμπ, ο Ρούτε περιέγραψε τη συμφωνία για τα όπλα ως κάτι που θα αλλάξει τα δεδομένα. Προσδιόρισε πολλά έθνη -συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας– ως πιθανούς προμηθευτές του νέου εξοπλισμού.

Τι κερδίζει ο Τραμπ από την συμφωνία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε χθες το βράδυ ότι είχε μια «πολύ καλή συζήτηση» με τον Ντόναλντ Τραμπ και ότι οι δυο τους συμφώνησαν να συναντιούνται συχνότερα τηλεφωνικά.

«Είμαι ευγνώμων στην ομάδα μας και στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Νορβηγία για την προετοιμασία μιας νέας απόφασης σχετικά με τους Patriot για την Ουκρανία», έγραψε στο X, προσθέτοντας ότι: «Εργαζόμαστε επίσης σε σημαντικές αμυντικές συμφωνίες με την Αμερική».

«Η Ουκρανία είναι απολύτως έτοιμη για όλα τα ειλικρινή και αποτελεσματικά βήματα προς την ειρήνη – τη διαρκή ειρήνη – και την πραγματική ασφάλεια. Η Ρωσία είναι αυτή που δεν είναι έτοιμη. Η Ρωσία είναι αυτή που πρέπει να εξαναγκαστεί. Και αυτό συμβαίνει», πρόσθεσε

Εκτός από τις συστοιχίες πυραύλων Patriot που είναι το κορυφαίο στοιχείο στη λίστα επιθυμιών του Κιέβου, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να πουλήσουν πυραύλους μικρού βεληνεκούς, βλήματα Howitzer και πυραύλους αέρος μεσαίου βεληνεκούς σε μέλη του ΝΑΤΟ, τα οποία στη συνέχεια θα μεταφερθούν στην Ουκρανία.

«Όλα τα όπλα είναι τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά. Προφανώς ένα σύστημα αεράμυνας είναι σημαντικό και κρίσιμο για την κατάσταση, αλλά ταυτόχρονα δεν αφαιρούμε τίποτα από το τραπέζι», είπε.

Η συλλογιστική πίσω από την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για τα όπλα είναι πολλαπλή, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Πωλώντας όπλα σε ευρωπαϊκά έθνη, αντί να τα μεταφέρει στην ίδια την Ουκρανία, ο Ντόναλντ Τραμπ ελπίζει να απομονωθεί από την πολιτική κριτική που τον κατηγορούν ότι ανατρέπει μια προεκλογική δέσμευση να μειώσει τον ρόλο των ΗΠΑ στον πολυετή πόλεμο.

Αναμένει επίσης ένα απροσδόκητο οικονομικό όφελος: Κάθε σύστημα πυραύλων Patriot κοστίζει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια και έχει ήδη διαφημίσει τα κέρδη για τις ΗΠΑ ως μέρος του σχεδίου.

Κατά την άποψη ορισμένων Αμερικανών αξιωματούχων, ο εφοδιασμός με νέα όπλα στην Ουκρανία θα μπορούσε να στείλει ένα μήνυμα στη Μόσχα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παίρνει στα σοβαρά τις απογοητεύσεις του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Είναι πολύ απογοητευμένος με τον Πούτιν. Θέλει να δείξει ότι παίρνει στα σοβαρά τον τερματισμό του πολέμου και ίσως αυτό να δείξει στον Πούτιν ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις» δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αξιωματούχοι στις ΗΠΑ και την Ευρώπη εργάζονταν πάνω στις λεπτομέρειες του πώς θα λειτουργούσε το σχέδιο. Το ΝΑΤΟ δεν αποστέλλει το ίδιο όπλα στην Ουκρανία, αλλά λειτουργεί ως κέντρο πληροφόρησης, συντονίζοντας τις παραδόσεις από μεμονωμένες χώρες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε την περασμένη εβδομάδα με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος δήλωσε στην τηλεφωνική επικοινωνία ότι ζητά από τις ΗΠΑ να παραδώσουν τα συστήματα στη Γερμανία, ώστε να μπορέσουν να μεταφερθούν στην Ουκρανία, σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει την τηλεφωνική επικοινωνία.

Η Ουκρανία δήλωσε ότι χρειάζεται 10 νέα συστήματα Patriot για να προστατευθεί από την αυξημένη επίθεση πυραύλων και drones της Ρωσίας.

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα στην Ολλανδία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρουσίασε στον Ντόναλντ Τραμπ και σε άλλους ηγέτες μια λίστα με όπλα που, όπως είπε, η χώρα του χρειάζεται για να αποτρέψει την εισβολή της Ρωσίας.

Και ενώ μεγάλο μέρος του αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται από τους Ουκρανούς στο πεδίο της μάχης μπορεί να προέρχεται από αλλού, οι Patriot είναι προς το παρόν αναντικατάστατοι.

Ουκρανοί στρατιώτες δήλωσαν μάλιστα στο CNN ότι η μεγαλύτερη άμεση ανησυχία τους δεν ήταν η απώλεια παραδόσεων όπλων για την πρώτη γραμμή, αλλά η έλλειψη πυραύλων Patriot που να προστατεύουν τις οικογένειές τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα σε όλες τις ουκρανικές πόλεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Financial Times: O Τραμπ ρώτησε τον Ζελένσκι αν θα μπορούσε να χτυπήσει τη Μόσχα – Σχέδιο για να «νιώσει πόνο» η Ρωσία
Τραμπ: «Βολοντίμιρ, μπορείς να χτυπήσεις τη Μόσχα; Μπορείς να χτυπήσεις και την Αγία Πετρούπολη; - «Απολύτως. Μπορούμε, αν μας δώσετε τα όπλα» απάντησε ο Ζελένσκι
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Ντόναλντ Τραμπ 4