Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Ο Τραμπ σχεδιάζει την πρώτη στα αμερικανικά χρονικά στρατιωτική παρέλαση!

Ο Τραμπ σχεδιάζει την πρώτη στα αμερικανικά χρονικά στρατιωτική παρέλαση!
φωτογραφία Reuters

Στρατιωτική παρέλαση θέλει να οργανώσει ο Ντόναλντ Τραμπ για το Νοέμβριο, στα πρότυπα της γαλλικής Ημέρας της Βαστίλης. Διαβάστε πόσο θα μπορούσε να στοιχίσει στους Αμερικανούς φορολογούμενους;

Ανώτερη αμερικανική πηγή που μίλησε ανώνυμα στο Reuters, και αποκάλυψε τα σχέδια του Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ για την πρώτη στρατιωτική παρέλαση στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία, ανέφερε ότι το κόστος εκτιμάται περίπου στα 92 εκατομμύρια δολάρια.

Το ποσό αυτό δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις και θα μπορούσε να αλλάξει.

Πότε μπήκε η ιδέα της στρατιωτικής παρέλασης στον Τραμπ

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Ντ. Τραμπ ζήτησε από το Πεντάγωνο να εξετάσει το ενδεχόμενο διοργάνωσης μιας παρέλασης για να τιμήσει τους Αμερικανούς στρατιώτες, στα πρότυπα της εκδήλωσης για την Ημέρα της Βαστίλης, την οποία παρακολούθησε το 2017 στο Παρίσι.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου είχε δηλώσει ότι μία στρατιωτική παρέλαση θα στοίχιζε στους Αμερικανούς φορολογουμένους 10 – 30 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με ένα υπόμνημα του Πενταγώνου, που χρονολογείται από τον περασμένο Μάρτιο, στο επίκεντρο της παρέλασης θα βρεθεί η συμβολή του αμερικανικού στρατού στην ιστορία των ΗΠΑ, αρχής γενομένης από την Αμερικανική Επανάσταση.

Οι επικριτές του σχεδίου διαμαρτύρονται για τη δαπανηρή επίδειξη, σε μια περίοδο που το Πεντάγωνο αγωνίζεται για να καλύψει τα έξοδα εκπαίδευσης και στήριξης του προσωπικού του.

Μολονότι σε άλλες χώρες οργανώνονται συχνά στρατιωτικές παρελάσεις, σε ανάμνηση πολεμικών επιτυχιών ή για την επίδειξη της στρατιωτικής ισχύος, στις ΗΠΑ είναι γενικά πολύ σπάνιες. Μόνο το 1991 άρματα και χιλιάδες στρατιώτες παρέλασαν στην Ουάσινγκτον για να γιορτάσουν την εκδίωξη των στρατευμάτων του Ιράκ από το Κουβέιτ, στον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου.

https://youtu.be/61N6S44NizE

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις