Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Ο τυφώνας Shanshan κατευθύνεται στις ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας

Ο τυφώνας Shanshan κατευθύνεται στις ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας
Φωτογραφία Reuters

Ισχυρός τυφώνας κατευθύνεται στην ανατολική Ιαπωνία, συνοδευόμενος από πολύ σφοδρές βροχοπτώσεις και δυνατούς ανέμους που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στις μεταφορές στην περιοχή του Τόκιο, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ο Shanshan, ο 13ος τυφώνας της εποχής αυτής στην Ασία, θα βρίσκεται τα μεσάνυχτα σε απόσταση περίπου 150 χλμ. από το Τόκιο, με ριπές ανέμου που θα φθάνουν τα 180 χλμ. την ώρα. Ο Σανσάν θα περάσει αγγίζοντας την ανατολική ακτή, όχι μακριά από την πρωτεύουσα, πριν κατευθυνθεί ακόμη πιο βορειοανατολικά τις πρώτες ώρες της Πέμπτης, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.

“Να μείνετε σε επαγρύπνηση λόγω του κινδύνου πλημμυρών, κατολισθήσεων, σφοδρών ανέμων και πολύ υψηλών κυμάτων”, προειδοποίησε η υπηρεσία καλώντας τους κατοίκους να ακολουθήσουν τυχόν συστάσεις των αρχών για την εκκένωση περιοχών.

Διάφοροι δήμοι στη νομαρχία Σίμπα ζήτησαν από τους κατοίκους τους να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οι εργαζόμενοι στην πρωτεύουσα και στα προάστιά της κλήθηκαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους νωρίτερα απόψε, ώστε να μην κινδυνεύσουν αν υπάρξει επιδείνωση του καιρού και οι σιδηροδρομικές εταιρίες ειδοποίησαν το επιβατικό κοινό ότι μπορεί να ακυρωθούν ή να καθυστερήσουν δρομολόγια.

Οι αεροπορικές εταιρίες αποφάσισαν την ακύρωση πολλών εσωτερικών και διεθνών πτήσεων, οι οποίες επρόκειτο να αναχωρήσουν από τα αεροδρόμια Χανέντα του Τόκιο και από το Ναρίτα, ανατολικά της πρωτεύουσας.

Οι αερογραμμές ΑΝΑ (διεθνές και εσωτερικό δίκτυο της Ιαπωνίας) ακύρωσε 36 εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις από το Ναρίτα με προορισμό τη Σανγκάη και το Χονγκ Κονγκ.

Η Ιαπωνία δοκιμάζεται κάθε χρόνο από το πέρασμα τυφώνων, ενίοτε φονικών, ωστόσο φέτος η έλευση αυτών των ακραίων καιρικών φαινομένων εντάσσεται σε ένα πλαίσιο εξαιρετικών περιστάσεων. Πριν από έναν μήνα καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στη νοτιοδυτική χώρα προκάλεσαν πλημμύρες και τεράστιους χείμαρρους λάσπης που ήταν αιτία 220 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Στη συνέχεια, ένα αποπνικτικό κύμα ζέστης και υγρασίας έπληξε τον Ιούλιο την Ιαπωνία, με συνέπεια περισσότεροι από 119 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους τον μήνα αυτό, ενώ 49.000 άλλοι χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις