Τετάρτη, 1 Μαΐ
20oC Αθήνα

Ο Τζο Μπάιντεν παίρνει μέτρα για «περισσότερη ασφάλεια» μετά τη διαρροή των απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου

Ο Τζο Μπάιντεν παίρνει μέτρα για «περισσότερη ασφάλεια» μετά τη διαρροή των απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Ο Τζο Μπάιντεν αναλαμβάνει δράση μετά τη σύλληψη του 21χρονου Τζακ Τεϊσέιρα για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου. Ήδη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε εντολή στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για «περισσότερη ασφάλεια» των διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Η υπόθεση με τη διαρροή των απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου έχει φέρει σε δύσκολη θέση την Ουάσιγκτον εδώ και μια εβδομάδα, με το FBI να προχωράει χθες (12.4.2023) στη σύλληψη του 21χρονου, ο οποίος αντιμετωπίζει έως και 10 χρόνια φυλάκιση για κάθε έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας.

«Ενώ συνεχίζουμε να καθορίζουμε την αυθεντικότητα αυτών των εγγράφων, διέταξα τις στρατιωτικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες πληροφοριών να λάβουν μέτρα για περαιτέρω ασφάλεια και περιορισμό της διανομής ευαίσθητων πληροφοριών, και η αρμόδια για την εθνική ασφάλεια ομάδα μας συντονίζεται στενά με τους εταίρους και τους συμμάχους μας«, δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη τις δυνάμεις της τάξης για την έρευνά τους και τη «γρήγορη» αντίδρασή τους στη διαρροή αυτών των εμπιστευτικών εγγράφων.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε στη δημοσιότητα τις ακριβείς κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Τζακ Τεϊσέιρα, οι οποίες είναι η μη εξουσιοδοτημένη διατήρηση και διαβίβαση πληροφοριών εθνικής άμυνας και η μη εξουσιοδοτημένη αφαίρεση και διατήρηση διαβαθμισμένων εγγράφων ή σχετικού υλικού.

Τι πληροφορίες περιείχαν τα απόρρητα έγγραφα

Τα απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν αφορούσαν και τον πόλεμο στην Ουκρανία, με κάποια από αυτά να έχουν εκδοθεί μόλις πριν 40 ημέρες. Σε αυτά, παρουσιάζονταν οι αδυναμίες του ουκρανικού στρατού αλλά και η δυνατότητα που έχει ο αμερικανικός στρατός να διεισδύει στα ρωσικά συστήματα επικοινωνιών.

Σε μερικά από αυτά, φαίνονταν χάρτες της αεράμυνας της Ουκρανίας αλλά και πληροφορίες για εσωτερικούς διαπληκτισμούς στη ρωσική κυβέρνηση, σχετικά με τον αριθμό των απωλειών του ρωσικού στρατού του πολέμου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις