Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Ο χαρούμενος Τραμπ, ο “ξεναγός” Μακρόν και μια εντυπωσιακή παρέλαση [pics, vids]

Ο χαρούμενος Τραμπ, ο “ξεναγός” Μακρόν και μια εντυπωσιακή παρέλαση [pics, vids]

Με τον Ντόναλντ Τραμπ τιμώμενο πρόσωπο, ο Εμανουέλ Μακρόν “γιόρτασε” την πρώτη εθνική επέτειο της Γαλλίας ως πρόεδρος της χώρας. Κατέβηκε σε ανοιχτό στρατιωτικό τζιπ τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, περιστοιχισμένος από έφιππους και αστυνομικούς με μηχανές και μετά ανέβαλε… χρέη ξεναγού!

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν μόνο το τιμώμενο πρόσωπο. Ήταν και το κεντρικό πρόσωπο των εκδηλώσεων. Εκτός φυσικά από την εντυπωσιακή Μελάνια. Αλλά ο Ντόναλντ δεν θα μπορούσε να εντυπωσιάσει όπως η σύζυγός του. Το έκανε με άλλο τρόπο: με τις απορίες τους, με τις γκριμάτσες του, με τη… χαρά του για όσα έβλεπε.

Τα F16 στον ουρανό του Παρισιού να σχηματίζουν τη σημαία της Γαλλίας, τους έφιππους να παρελαύνουν στην Place de la Concorde, τον στρατιωτικό με το χαρακτηριστικό καπέλο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κοιτούσε σαν… μικρό παιδί ψηλά, μιλούσε συνεχώς με τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος ίσως και να του εξηγούσε τι έβλεπε. Γενικώς, ο Τραμπ πέρασε πολύ ωραία…

Ίσως τον εντυπωσίασε και το γεγονός στην παρέλαση συμμετείχαν και Αμερικανοί στρατιώτες. Ο εορτασμός φέτος άλλωστε ήταν διπλός: πέρα από την εθνική επέτειο της Γαλλίας, συμπληρώθηκαν και 100 χρόνια από την είσοδο των ΗΠΑ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εντυπωσιακές εικόνες

Η φετινή παρέλαση είχε και συγκινησιακή φόρτιση για τους Γάλλους. Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια, όταν ένας άνδρας που είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος έπεσε με φορτηγό πάνω στο πλήθος, στην κεντρική λεωφόρο της πόλης κατά τους εορτασμούς για την Ημέρα της Βαστίλης.

Εκπληκτική η στιγμή που μέλη στρατιωτικής μπάντας, σχημάτισαν με τα σώματά τους τη λέξη Nice (Νίκαια) για να αποτίσουν φόρο τιμής στην πόλη και τους νεκρούς της. Άλλωστε, το βράδυ ο Γάλλος πρόεδρος θα βρεθεί στη Νίκαια για να τιμήσει τα 86 θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της 14ης Ιουλίου.

Δείτε τη στιγμή στο 11:26 του video

Στην παρέλαση, από την Αψίδα του Θριάμβου μέχρι την Place de la Concorde, κατά μήκος της Λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων, συμμετείχαν 3.720 στρατιωτικοί, 211 οχήματα, 241 άλογα, 63 αεροπλάνα και 29 ελικόπτερα. Έγιναν υπερπτήσεις μαχητικών αεριωθουμένων και των δύο χωρών που συμβόλιζαν τη στρατιωτική συνεργασία στη Μέση Ανατολή και αλλού.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν έφθασε όρθιος πάνω σ’ ένα στρατιωτικό τζιπ και περιστοιχισμένος από ιππικό, μια σκηνή που είχε επαναληφθεί κατά την ορκωμοσία του πριν από δύο μήνες και ενισχύει το μήνυμα ότι ηγείται μιας σημαντικής στρατιωτικής δύναμης.

Ερωτική… εξομολόγηση Μακρόν

Μετά το τέλος της παρέλασης, ο πρόεδρος της Γαλλίας εκφώνησε μια σύντομη ομιλία. Ήταν περισσότερο μια… “ερωτική” εξομολόγηση στον νέο του φίλο, Ντόναλντ Τραμπ. «Τίποτε δεν θα χωρίσει ποτέ τη Γαλλία από τις ΗΠΑ» τόνισε ο Μακρόν. Η Γαλλία βρήκε στην ιστορία της «σίγουρους συμμάχους, φίλους που έσπευσαν να μας βοηθήσουν» και οι «Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανήκει σ’ αυτούς, γι’ αυτό τίποτε δεν θα μας χωρίσει ποτέ. Η παρουσία σήμερα δίπλα μου του κ. Ντόναλντ Τραμπ και της συζύγου του είναι η ένδειξη μιας φιλίας που διατρέχει τον χρόνο», επεσήμανε ο Γάλλος πρόεδρος.

Δείτε όλη την παρέλαση

Η φρίκη της Νίκαιας

Ήταν λόγο μετά τις 22:30 (τοπική ώρα, 23:30 ώρα Ελλάδας) της 14ης Ιουλίου 2016 όταν φορτηγό 19 τόνων έπεσε πάνω στο πλήθος, κάνοντας ελιγμούς μεταξύ του οδοστρώματος και του πεζοδρομίου με στόχο να προκαλέσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θυμάτων. Εκείνο το βράδυ περίπου 30.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην προβλήτα για να παρακολουθήσουν το σόου με τα πυροτεχνήματα με την ευκαιρία της εθνικής γιορτής.

Το φορτηγό οδηγούσε ένας Τυνήσιος 31 ετών, ο Μοχάμεντ Λαχουαέζ Μπουχλέλ. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 86 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 15 παιδιά, ενώ περισσότεροι από 450 τραυματίστηκαν.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, αν και η μέχρι τώρα έρευνα δεν έχει επιβεβαιώσει κάποια άμεση σύνδεση μεταξύ του δράστη, που σκοτώθηκε το βράδυ της επίθεσης, και του ISIS.

Απόψε το βράδυ έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις μνήμης και μάλιστα παρουσία του προέδρου της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, Το πρωί, 86 άναψαν στη μνήμη των νεκρών. Αργόγερα, ο Μακρόν θα συναντηθεί με οικογένειες των θυμάτων, αλλά και με μέλη της αστυνομίας.

Πριν την τελετή στη μνήμη των θυμάτων θα γίνει στρατιωτική παρέλαση και το βράδυ έχει προγραμματιστεί μια συναυλία, ενώ αργότερα θα αφεθούν να πετάξουν 86 μπαλόνια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε