Κυριακή, 28 Απρ.
22oC Αθήνα

Ο υπουργός Άμυνας της Λιβύης ανακάλεσε την παραίτησή του

Ο υπουργός Άμυνας της Λιβύης ανακάλεσε την παραίτησή του

Ο υπουργός Άμυνας της Λιβύης παραιτήθηκε σήμερα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιορκία από ενόπλους δύο κυβερνητικών υπουργείων, την οποία χαρακτήρισε επίθεση στην δημοκρατία. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα ανακάλεσε, ύστερα από αίτημα του πρωθυπουργού.

Ο Λίβυος πρωθυπουργός Αλί Ζεϊντάν έπεισε τον υπουργό Άμυνας Μοχάμεντ αλ Μπαργκάτι να ανακαλέσει την παραίτησή του σήμερα, μερικές ώρες αφότου εκείνος είχε ανακοινώσει πως υπέβαλε την παραίτησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιορκία δύο κυβερνητικών υπουργείων από ένοπλες ομάδες, όπως δήλωσε μια εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού.

«Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας να αλλάξει γνώμη λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, κι έτσι (ο υπουργός) αποφάσισε να αλλάξει γνώμη και να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του», είπε η εκπρόσωπος αυτή.

Σε επίσημη ανακοίνωσή της η κυβέρνηση ανέφερε ότι δεν έλαβε επίσημη επιστολή παραίτησης από τον υπουργό Άμυνας, ο οποίος νωρίτερα είχε ανακοινώσει πως αποχωρεί από τον θώκο «οικειοθελώς και χωρίς καμία επιφύλαξη» διότι «δεν μπορεί να αποδεχτεί η πολιτική να ασκείται δια της ισχύος των όπλων», κάνοντας λόγο περί «επίθεσης εναντίον της δημοκρατίας», δύο χρόνια μετά την έναρξη της λαϊκής εξέγερσης που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

Η ανακοίνωσή του φάνηκε να έχει κίνητρο την επικύρωση ενός νόμου που προβλέπει τον αποκλεισμό πρώην αξιωματούχων επί των ημερών του Καντάφι από πολιτικά αξιώματα. Ο Μπαργκάτι ήταν επικεφαλής του γενικού επιτελείου της πολεμικής αεροπορίας επί των ημερών του θανόντος δικτάτορα.

Ο αμφιλεγόμενος αυτός νόμος υπερψηφίστηκε την Κυριακή από την λιβυκή βουλή υπό την πίεση ένοπλων ομάδων κι αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μέσα σε ένα μήνα.

Οι ένοπλοι συνέχιζαν σήμερα την πολιορκία των υπουργείων Δικαιοσύνης και Εξωτερικών στην Τρίπολη, απαιτώντας κυρίως την αποχώρηση του επικεφαλής της κυβέρνησης από το θώκο.

Νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας είπε ότι ο επικεφαλής του επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων της Λιβύης θα λάβει μια «σημαντική απόφαση» μαζί με τον πρωθυπουργό, διαψεύδοντας δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης ότι και αυτός παραιτήθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη γαλλική πρεσβεία στη Λιβύη

Πάνω από 20 τόνοι χασίς σε πλοίο από το Μαρόκο

Απήγαγαν σύμβουλο του Λίβυου πρωθυπουργού

Λιβύη: Συνελήφθησαν περίπου 50 Αιγύπτιοι χριστιανοί στη Βεγγάζη

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε