Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Οδηγίες για την εκτύπωση 3D όπλων έναντι… 10 δολαρίων!

Οδηγίες για την εκτύπωση 3D όπλων έναντι… 10 δολαρίων!
Φωτογραφία Αρχείου EPA

Ακόμη πιο… εύκολη τη ζωή όσων θέλουν να τυπώσουν τρισδιάστατα πλαστικά όπλα κάνουν οι ΗΠΑ. Οι οδηγίες προς τους ενδιαφερόμενους βρίσκονται στο internet αλλά πρέπει να πληρώσουν για να τις αποκτήσουν.

Το ανακοίνωσε ο πρόεδρος της εταιρίας Defense Distributed. Η εξέλιξη έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή στις ΗΠΑ που είχε απαγορεύσει τη δωρεάν εκτύπωση των οδηγιών για το πως μπορεί κανείς να τυπώσει τρισδιάστατα όπλα.

Στο τέλος Ιουλίου, η Defense Distributed είχε αναγκαστεί να αποσύρει από το διαδίκτυο τη δωρεάν διανομή οδηγιών για την εκτύπωση 3D πλαστικών όπλων. Τώρα, επανέφερε τις οδηγίες, αλλά πλέον ζητά από τους επίδοξους αγοραστές να πληρώσουν.

Ο Κόντι Ουίλσον, πρόεδρος της εταιρίας, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι πλέον διαθέτει τα σχέδια για την εκτύπωση 3D πλαστικών όπλων προς πώληση σε πελάτες που ζουν σε συγκεκριμένες πολιτείες. Η προτεινόμενη τιμή είναι 10 δολάρια, αλλά οι αγοραστές μπορούν να επιλέγουν πόσο θα πληρώνουν.

Φωτογραφία Reuters

Αρχικά οι οδηγίες για την εκτύπωση πλαστικών όπλων είχαν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο το 2013. Όμως ο ιστότοπος αναγκάστηκε πολύ γρήγορα να τα αποσύρει καθώς υπήρχε φόβος ότι θα πέσουν στα χέρια τρομοκρατών ή εγκληματιών οι οποίοι θα καταφέρουν να κατασκευάσουν «όπλα φαντάσματα».

Έπειτα από μια μακρά δικαστική διαμάχη τον Ιούλιο το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αποφάσισε ότι τα σχέδια αυτά δεν αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια και άρα μπορούν να διατίθενται στο Διαδίκτυο.

Χιλιάδες χρήστες τα κατέβασαν, προκαλώντας την έντονη αντίδραση 19 πολιτειών, οι οποίες προσέφυγαν στο δικαστήριο εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ομοσπονδιακός δικαστής αποφάσισε να τα απαγορεύσει προσωρινά κι έτσι τα σχέδια αποσύρθηκαν από το Διαδίκτυο. Τώρα είναι διαθέσιμα μόνο στις πολιτείες που δεν τα έχουν απαγορεύσει.

Παράλληλα οι χρήστες μπορούν να υποβάλουν δικά τους σχέδια προς πώληση στην πλατφόρμα της Defense Distributed, γεγονός που τους δίνει έκπτωση 50%. Ήδη η εταιρεία έχει λάβει 400 παραγγελίες, σύμφωνα με τον Ουίλσον.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις