Τετάρτη, 1 Μαΐ
18oC Αθήνα

Οι G7 στηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και ζητούν ανθρωπιστικές παύσεις στη Γάζα

Οι G7 στηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και ζητούν ανθρωπιστικές παύσεις στη Γάζα

«Ναι» στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα καθώς και στην κήρυξη «ανθρωπιστικών παύσεων» στη Γάζα είπαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας G7 κατά τη σημερινή συνεδρίασή τους στο Τόκιο.

Το Ισραήλ έχει «δικαίωμα να αμύνεται, με σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο», σημείωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, ενώ οι ίδιοι oυπογράμμισαν «τη σημασία να προστατευθούν οι άμαχοι», ζητώντας από το Ιράν να μην στηρίζει τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ και να μην κάνει κάτι που θα μπορούσε «να αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή». Ταυτόχρονα, στήριξαν τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο κυρίως να μπορέσει να εισέλθει «άμεσα» ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα.

Την ίδια ώρα, διαβεβαίωσαν ότι η στήριξη της G7 προς την Ουκρανία έναντι της ρωσικής εισβολής «δεν θα εξασθενήσει ποτέ».

Η G7 σκοπεύει «να ενισχύσει τον συντονισμό της αναφορικά με τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας με στόχο να περιορίσει την πρόσβασή της σε κρίσιμης σημασίας προϊόντα και τεχνολογίες» και «να λάβει νέα μέτρα ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενο η Μόσχα να παρακάμψει τους περιορισμούς αυτούς», αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν των υπουργών.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις