Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Οι New York Times μηνύουν την Κομισιόν: «Δώστε τα sms ανάμεσα σε Φον ντερ Λάιεν και Μπουρλά»

Οι New York Times μηνύουν την Κομισιόν: «Δώστε τα sms ανάμεσα σε Φον ντερ Λάιεν και Μπουρλά»
photo epa

Στο δικαστήριο κατά της Κομισιόν προσέφυγαν οι New York Times και ζητούν την δημοσιοποίηση των μηνυμάτων ανάμεσα στην πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Οι New York Times υποστηρίζουν πως η Κομισιόν έχει την υποχρέωση να δημοσιεύσει τα μηνύματα αναφορικά με την αγορά από την Ευρωπαϊκή Ένωση 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου κατά του κορονοϊού στα τέλη του 2020.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αγόρασε εκατομμύρια δόσεις εμβολίου και από άλλες εταιρείες τα οποία και διέθεσε στις χώρες μέλη και σε τρίτες χώρες.

Το αίτημα σύμφωνα με το Politico κατατέθηκε στις 25 Ιανουαρίου ενώ για ανοικτή υπόθεση κάνουν λόγο οι New York Times που ζητούν πρόσβαση και σε άλλες πληροφορίες.

Το χρονικό της υπόθεσης

Οι New York Times αποκάλυψαν τον Απρίλιο του 2021 πως η Ούρσουλα  Φον ντερ Λάιεν και ο Άλμπερτ Μπουρλά αντάλλασσαν μηνύματα και κλήσεις σχετικά με τις προμήθειες εμβολίων κατά του κορονοϊού για τα κράτη-μέλη.

Όταν όμως δημοσιογράφος ζήτησε από την Κομισιόν πρόσβαση στα γραπτά μηνύματα αλλά και σε άλλα έγγραφα, η Επιτροπή δεν παρείχε κανένα από τα μηνύματα.

Όπως αναφέρει η έρευνα της Διαμεσολαβήτριας η Κομισιόν δεν έψαξε τα γραπτά μηνύματα της προέδρου, κάτι που «δεν ανταποκρίνεται στις εύλογες προσδοκίες για διαφάνεια στην Επιτροπή. Όταν πρόκειται για το δικαίωμα δημόσιας πρόσβασης στα έγγραφα της ΕΕ, σημασία έχει το περιεχόμενο και όχι η συσκευή ή η μορφή. Εάν τα μηνύματα αφορούν πολιτικές και αποφάσεις της ΕΕ, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως έγγραφά της».

Μάλιστα ζήτησε από το γραφείο της Φον ντερ Λάιεν «περισσότερο εις βάθος έρευνα» για να βρεθούν αυτά τα μηνύματα και να δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενό τους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις