Κυριακή, 28 Απρ.
20oC Αθήνα

Οι αγρότες επιστρέφουν στις Βρυξέλλες: Νέα διαδήλωση ενώ συνεδριάζουν οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ

Οι αγρότες επιστρέφουν στις Βρυξέλλες: Νέα διαδήλωση ενώ συνεδριάζουν οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ
Reuters

Οι αγρότες ξανάρχονται σήμερα Δευτέρα 26.02.2024 στις Βρυξέλλες και εκατοντάδες τρακτέρ αναμένεται να κατακλύσουν το κέντρο από τις 10 πμ όταν και θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για την αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική).

Οι αγρότες σχεδιάζουν να καταφθάσουν στις Βρυξέλλες νωρίς το πρωί και να διαδηλώσουν στην πλατεία Σούμαν, όπου βρίσκονται τα κτίρια της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την ώρα που θα συνεδριάζουν οι υπουργοί Αγροτικής Πολιτικής. 

Η αστυνομία των Βρυξελλών αναμένει ότι η νέα κινητοποίηση των αγροτών θα οδηγήσει σε κυκλοφοριακό χάος σε όλη την περιφέρεια της πρωτεύουσας, κι ως εκ τούτου συμβουλεύει τους επιβάτες να μην ταξιδεύουν στη βελγική πρωτεύουσα με αυτοκίνητο και να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς κι άλλα μέσα, σύμφωνα με την Le Soir.

Από τις 6 π.μ., η Rue de la Loi θα είναι κλειστή μεταξύ Σούμαν και του εσωτερικού περιφερειακού των Βρυξελλών (R20). Η σήραγγα Reyers θα είναι επίσης κλειστή για τους οδηγούς που κατευθύνονται στο κέντρο της πόλης από τον E40, όπως και η σήραγγα του Cinquantenaire με κατεύθυνση προς την Rue de la Loi.

«Ο στόχος είναι να είμαστε εκεί κατά την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας», δήλωσε ο Guillaume Van Binst, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Νέων Αγροτών (FJA).

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Νέων Αγροτών εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι «καμία διαρθρωτική προσέγγιση που υπερασπίζεται η ομοσπονδία δεν τέθηκε στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Γεωργίας της Δευτέρας».

«Η Επιτροπή προτείνει μόνο ελάχιστες προσαρμογές, ορισμένες από τις οποίες δεν αφορούν καν την περιοχή μας, και χαίρεται να μετακυλύει την ευθύνη στα κράτη μέλη ή στις περιφέρειες ή να καταλήγει σε δυσανάγνωστες δεσμεύσεις χωρίς χρονοδιάγραμμα», καταγγέλλει. «Η οργή σίγουρα δεν πρόκειται να υποχωρήσει» σημειώνουν, σύμφωνα με την βελγική Le Soir

«Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει καλύτερα τη γεωργία της, ιδίως στο πλαίσιο των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου», προσθέτει η ομοσπονδία.

«Η Ευρώπη πρέπει επίσης να διαθέτει τα μέσα για να ανταποκριθεί στις φιλοδοξίες της, παρέχοντας στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) έναν επαρκή προϋπολογισμό που θα επιτρέπει στους αγρότες να κερδίζουν ένα εισόδημα για τις πολλές προσπάθειες που καταβάλλουν για την προστασία του περιβάλλοντος».

«Η φωνή μας αύριο στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο Υπουργών για τις αλλαγές στην ΚΑΠ, θα είναι η φωνή όλης της ελληνικής κυβέρνησης και όλων των αγροτών της χώρας», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης από το βήμα του Συνεδρίου Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Αλιευτικού Τουρισμού, επισημαίνοντας ότι «όλοι στο συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να είμαστε ενωμένοι ως μια γροθιά».

Υπενθυμίζεται ότι οι Ευρωπαίοι αγρότες, οργισμένοι με την πράσινη γραφειοκρατία της ΕΕ και τη συμπίεση των εισοδημάτων τους, πραγματοποίησαν μια θορυβώδη διαμαρτυρία στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου, βάζοντας φωτιές μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώ δεν έλειψαν τα επεισόδια.

Μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσιζαν να στηρίξουν την Ουκρανία με 50 δισ. ευρώ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις