Σάββατο, 27 Απρ.
24oC Αθήνα

Σύνοδος Κορυφής: Οι αγρότες «γέμισαν» τις Βρυξέλλες με 1.000 τρακτέρ – Πετροπόλεμος και επεισόδια

Σύνοδος Κορυφής: Οι αγρότες «γέμισαν» τις Βρυξέλλες με 1.000 τρακτέρ – Πετροπόλεμος και επεισόδια

Οι «27» ηγέτες της ΕΕ βρίσκονται αντιμέτωποι με την οργή των αγροτών που καταγγέλλουν «την ασυνέπεια των ευρωπαϊκών πολιτικών» στον τομέα της γεωργίας. Περισσότερα από 1.000 τρακτέρ έχουν γεμίσει τους δρόμους της Βρυξέλλες, με τα επεισόδια να μη λείπουν!

Τα τρακτέρ έχουν αποκλείσει σήμερα (01.02.2024) τους δρόμους στις Βρυξέλλες σε απόσταση αναπνοής από το χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής των «27» της ΕΕ, με φόντο τον θυμό των αγροτών για την ευρωπαϊκή πολιτική.

Οι εικόνες του πρακτορείου Reuters και του newsit.gr αποτυπώνουν τον όγκο της διαμαρτυρίας. 

Αξημέρωτα, τα τρακτέρ είχαν παραταχθεί στους δρόμους της βελγικής πρωτεύουσας και η οργή των αγροτών δεν άργησε να μετατραπεί σε… επεισόδια, με παλέτες να καίγονται, πέτρες να εκτοξεύονται και πυκνό μαύρο καπνό να καλύπτει τα πάντα! 

Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι πέταξαν και αυγά!

Τα τρακτέρ έχουν φτάσει από νωρίς το πρωί στους δρόμους που οδηγούν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και θα βρεθούν παραταγμένα στην πλατεία Σουμάν και όσο πιο κοντά στο κτίριο του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι κόρνες από τα τρακτέρ στους δρόμους των Βρυξελλών ξύπνησαν τους κατοίκους ιδιαίτερα στην πλευρά Έτερμπεκ προς τον κυκλικό κόμβο Σούμαν, στην ευρωπαϊκή συνοικία, σύμφωνα με το πρακτορείο Belga.

Στις 7 το πρωί η Bruxelles Mobilité ανακοίνωσε το «επικείμενο» κλείσιμο της περιοχής γύρω από τον κυκλικό κόμβο Σούμαν, σύμφωνα με την Le Soir. Ενόψει της Eυρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, η αστυνομία ανέφερε ότι θα κλείσει και η σήραγγα Reyers-Centre.

Ως εκ τούτου, η Bruxelles Mobilité προτρέπει τους πολίτες να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και άλλα εναλλακτικά μέσα αντί του αυτοκινήτου.

Χίλια τρακτέρ στους δρόμους

Περίπου 1.000 τρακτέρ βρίσκονται στους δρόμους των Βρυξελλών, κοντά στην ευρωπαϊκή συνοικία, σύμφωνα με μια πρώτη καταμέτρηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης.

Τα τρακτέρ συγκεντρώνονται μεταξύ της μικρής Rue de la Loi και της Place du Luxembourg.

Στο περιθώριο της έκτακτης Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, οργανώνεται μια μεγάλη διαδήλωση κατά των ευρωπαϊκών πολιτικών που οι αγρότες θεωρούν ασυνάρτητες.

Εδώ και αρκετές ημέρες, οι αγρότες έχουν οργανώσει μπλόκα σε πολλά μέρη της χώρας. Στη διαδήλωση αναμένεται να συμμετάσχουν αγρότες από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, όπως ανακοίνωσαν οι αγροτικές ομοσπονδίες.

Η σημερινή σύνοδος κορυφής, η οποία έχει συγκληθεί για να επιλύσει το ζήτημα, θεωρείται η τελευταία ευκαιρία για την επίτευξη μιας συμφωνίας για ένα τετραετές σχέδιο οικονομικής αρωγής ύψους 50 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία – ένα σχέδιο που συναντά σφοδρή αντίσταση από την Ουγγαρία.

Ο απερχόμενος ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε επίσης πως είναι «επιφυλακτικά αισιόδοξος» για την επίτευξη μιας συμφωνίας, «αν η Ουγγαρία είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί».

Παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες 

Οι αρωγές που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη (31.01.2024) από τη γαλλική κυβέρνηση και οι παραχωρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την αγρανάπαυση και τις εισαγωγές από την Ουκρανία, δεν φαίνεται να ικανοποιούν τους αγρότες.

Στην Ιταλία, χιλιάδες αγρότες, από τη Σαρδηνία μέχρι το Πιεμόντε (Πεδεμόντιο), διαδήλωσαν και πάλι χθες, Τετάρτη.

Ο ισπανός υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε πως θα δεχθεί την Παρασκευή (02.02.2024), τα τρία κύρια αγροτικά συνδικάτα, τα οποία υποσχέθηκαν «κινητοποιήσεις» μέσα στις «επόμενες εβδομάδες».

Πορτογάλοι αγρότες έχουν καλέσει επίσης σε κινητοποίηση σήμερα το πρωί στους δρόμους της χώρας με τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα.

Μπροστά στις διαμαρτυρίες, η Ευρωπαϊκή Επίτροπή έκανε χθες παραχωρήσεις σε δύο κύρια ζητήματα: προτείνει να χορηγηθεί για το 2024 μια «μερική» εξαίρεση στην υποχρέωση για αγρανάπαυση που επιβάλλεται από την ΚΑΠ και εξετάζει ένα μηχανισμό που περιορίζει τις εισαγωγές από την Ουκρανία, ιδιαίτερα πουλερικών.

Το Παρίσι εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες «ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα της Γαλλίας», αλλά η οργάνωση των αγροτικών συνδικάτων στην ΕΕ, Copa-Cogeca, θεωρεί ότι η εξαίρεση έρχεται «καθυστερημένα» και παραμένει «περιορισμένη».

Υπερβολικά περίπλοκη ευρωπαϊκή πολιτική, υπερβολικά χαμηλά εισοδήματα, πληθωρισμός, ανταγωνισμός από το εξωτερικό, συσσώρευση κανονιστικών διατάξεων, μεγάλη άνοδος των τιμών των καυσίμων: οι ίδιες διεκδικήσεις αναφέρονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο θυμός αποκρυσταλλώνεται γύρω από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) των «27», η οποία κρίνεται από ορισμένους αποκομμένη από την πραγματικότητα.

Στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση θα κινηθεί και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για να εξασφαλίσει περαιτέρω στήριξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα.

Παρ’ ότι το θέμα της νέας Κ.Α.Π. δεν είναι στην ατζέντα της Σύνοδος Κορυφής, η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να εκθέσει τις θέσεις της εφόσον ανοίξει μία τέτοια συζήτηση.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο πρωθυπουργός αναμένεται να συζητήσει το θέμα, που αφορά όλη την Ευρώπη, με τους ομολόγους του, σε μία προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα ισχυρό μέτωπο για την αναθεώρηση των πανευρωπαϊκών μέτρων για τη στήριξη της γεωργίας.

Προσερχόμενος στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Alexander de Croo τόνισε επανειλημμένα ότι έχει μόνο έναν στόχο, την επίτευξη συμφωνίας των 27 κρατών-μελών.

«Το να επιτύχουμε συμφωνία οι 27 είναι το μόνο σχέδιο Α, δεν υπάρχει σχέδιο Β.

Είμαι αισιόδοξος ότι και αυτή τη φορά θα βρούμε ένα τρόπο να φτάσουμε σε συμφωνία- όλοι στο ίδιο δωμάτιο ή όχι στο ίδιο δωμάτιο, όπως έγινε την προηγούμενη φορά, αλλά μετά από κάποιες εβδομάδες που σκεφτήκαμε πώς να φτάσουμε σε συμφωνία, είναι σημαντικό τώρα να καταλήξουμε ως 27», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια στην Ουκρανία είναι κρίσιμη για να καλύψει τις στρατιωτικές και λειτουργικές της ανάγκες.

Χαρακτήρισε «εύλογη» την ανησυχία της Ουγγαρίας για διαφανή διάθεση των ευρωπαϊκών πόρων, στην οποία «μπορούμε να απαντήσουμε» και τόνισε ότι η ανάγκη διαφάνειας «δεν αφορά μόνο το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, είναι γενική, αφορά όλους το αν υπάρχει αρκετή διαφάνεια στο πώς χρησιμοποιούνται οι ευρωπαϊκοί πόροι».

Ανέφερε επίσης την ανάγκη επίδειξης ευρωπαϊκής ενότητας, παροχής στην Ουκρανία της στήριξης που της αξίζει και επίτευξης συμφωνίας συνολικά για το ΠΔΠ και όχι μόνο για την Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός De Croo έθεσε ακόμα το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων για τις οποίες είπε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Χαρακτήρισε «εν μέρει εύλογες» τις ανησυχίες των αγροτών, αναγνώρισε τις «απίστευτες προσπάθειες» που έχουν κάνει τα προηγούμενα χρόνια για να προσαρμοστούν στα νέα πρότυπα, «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε και θέλουμε τους αγρότες να είναι εταίροι μας».

Αναφορικά με τις χθεσινές προτάσεις της Επιτροπής, εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι η εξαίρεση θα μπορούσε να χορηγηθεί για περισσότερο από ένα χρόνο, ωστόσο «τουλάχιστον αυτός ο ένας χρόνος θα δώσει οξυγόνο στους αγρότες», ανέφερε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις