Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Οι αμερικανικές κυρώσεις τον ορίζοντα «βυθίζουν» την τουρκική λίρα

τουρκική λίρα

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία δεν είναι πλέον «απειλή». Μπορεί να μην επιβλήθηκαν ακόμα, αλλά μόνο το ότι περιλαμβάνονται στην τελική εκδοχή του νομοσχεδίου για τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ ήταν αρκετό να ρίξει πιο χαμηλά την τουρκική λίρα.

Πέρα από τις ΗΠΑ, που «έβαλε» τις κυρώσεις σε σχέδιο νόμου, ήρθε και η απειλή της Ε.Ε. πως τα ψέματα τελείωσαν και οι τσαμπουκάδες στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να σταματήσουν. Όλα αυτά, μοιραία, επηρεάζουν την τουρκική λίρα.

Click4more Νέο χαστούκι ΗΠΑ σε Τουρκία: Έρχονται άμεσες κυρώσεις για τους S-400

Ήταν ακόμη ένα «χτύπημα» στο τουρκικό νόμισμα που φέτος έχει καταγράψει σειρά από χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση σχεδόν 1% πριν ανακάμψει στις 7,76 τουρκικές λίρες έναντι του δολαρίου στις 12:19 ώρα Ελλάδας.

Click4more ΕΕ: Η Άγκυρα μας γύρισε την πλάτη! Τώρα πλέον μιλάμε για κυρώσεις – Οργισμένη δήλωση Μισέλ

Οι κυρώσεις θα μπορούσαν να πλήξουν την τουρκική οικονομία, η οποία είναι ήδη αντιμέτωπη με την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, με διψήφιο πληθωρισμό αλλά και συναλλαγματικά διαθέσιμα που έχουν σχεδόν στερέψει.

Το αμερικανικό νομοσχέδιο για την άμυνα περιλαμβάνει κυρώσεις στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις