Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Οι απεγνωσμένοι του Ιράν: Κοιμούνται σε τάφους για να ζεσταθούν! [pics]

Οι απεγνωσμένοι του Ιράν: Κοιμούνται σε τάφους για να ζεσταθούν! [pics]

Οι εικόνες κάτι περισσότερο από συγκλονιστικές. Κάτι μεγαλύτερο από σοκαριστικές. Είναι εικόνες που αποτυπώνουν την απόγνωση. Την απόγνωση ανθρώπων που δεν έχουν την πολυτέλεια μιας στέγης και αναζητούν τόπο για να προφυλαχθούν από το κρύο. Και αυτός ο τόπος μπορεί να είναι ένας τάφος.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας Shahrvand την Τρίτη προκάλεσε σοκ στην ιρακινή κοινή γνώμη. Και οι εικόνες ανθρώπων να κοιμούνται μέσα σε τάφους στο νεκροταφείο του Σαχριγιάρ, δυτικά της Τεχεράνης, δεν άργησαν να “γεμίσουν” τα social media.

Περισσότεροι από 50 άνθρωποι, άστεγοι και τοξικομανείς, ανάμεσά τους ακόμη και μικρά παιδιά, ψάχνουν προφύλαξη από το κρύο της Τεχεράνης (όπου οι θερμοκρασίες το χειμώνα είναι κάτω από το μηδέν για διάστημα εβδομάδων), κοιμούνται σε κενούς τάφους. «Δεν είμαστε ανθρώπινα όντα; Είμαστε ξένοι; Δεν είμαστε Ιρανοί;», έλεγε ένας άστεγος στον δημοσιογράφο της εφημερίδας Shahrvand που έκανε το ρεπορτάζ.

Οι εικόνες προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων. Ο διάσημος σκηνοθέτης Ασγάρ Φαρχάντι έγραψε στον πρόεδρο Χασάν Ροχανί για να εκφράσει την «ντροπή» του, την ώρα που οι φωτογραφίες αναπαράγονταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλώντας την οργή γνωστών Ιρανών καλλιτεχνών και αθλητών.

«Είδα το ρεπορτάζ για τη ζωή των ανδρών, γυναικών και παιδιών στους τάφους του νεκροταφείου στα περίχωρα της Τεχεράνης και όλο μου το είναι γέμισε ντροπή και δάκρυα», έγραψε ο Ασγάρ Φαρχάντι στην επιστολή προς τον Ιρανό πρόεδρο. Μια επιστολή που επίσης δημοσιεύτηκε στα social media. «Θέλω να μοιραστώ την ντροπή μου μαζί με όλους όσοι είχαν θέσεις ευθύνης τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα», έγραψε.

Σήμερα (28.12.2016), σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο πρόεδρος Ροχανί απάντησε στην επιστολή του Φαρχάντι δηλώνοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να αποδεχθεί σε μία μεγάλη χώρα σαν το Ιράν άνθρωποι να κοιμούνται σε τάφους. Έχω ακούσει να γίνεται λόγος για άστεγους που κοιμούνται κάτω από γέφυρες ή στα μετρό ξένων χωρών, αλλά έχω ακούσει λιγότερο να μιλάνε για ανθρώπους που κοιμούνται σε τάφους», είπε ο πρόεδρος του Ιράν.

Ο τοπικός περιφερειάρχης επιφορτίσθηκε με την αντιμετώπιση του θέματος. Σύμφωνα με την εφημερίδα Shahrvand, οι περίπου 50 άνδρες και γυναίκες που κατοικούσαν στους τάφους απομακρύνθηκαν με την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας από το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο εισαγγελέας του Σαχριγιάρ, πόλης που βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την Τεχεράνη, δήλωσε ότι οι τοξικομανείς θα σταλούν σε κέντρα αποτοξίνωσης.

Η φτώχεια έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια στο Ιράν, όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το ποσοστό των άπορων πέρασε από το 10,6% το 2014 στο 12,7% το 2016, τη στιγμή που η ανεργία των νέων από 15 έως 29 ετών έφθασε στο 27%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε