Κόσμος

Οι εκλογές στην Πορτογαλία έδειξαν στην πράξη την αλματώδη άνοδο της Ακροδεξιάς

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μπορεί η κεντροδεξιά Δημοκρατική Συμμαχία (AD) να κέρδισε στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή (10/03/2024), στην Πορτογαλία, αλλά μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο με την στήριξη του ακροδεξιού κόμματος Chega.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, η AD δεν θα είναι σε θέση να σχηματίσει από μόνη της σταθερή κυβέρνηση. Ωστόσο ο αρχηγός της Λουίς Μοντενέγκρο επανέλαβε ότι αρνείται να κυβερνήσει την Πορτογαλία με τη στήριξη του ακροδεξιού κόμματος, του Chega το οποίο σημείωσε μεγάλα κέρδη στις χθεσινές εκλογές, καθώς σχεδόν τετραπλασίασε τις έδρες του, κερδίζοντας τουλάχιστον 48.

Το AD και οι συντηρητικοί του σύμμαχοι στην αυτόνομη περιοχή της Μαδέρα συγκέντρωσαν τουλάχιστον 79 έδρες, λίγες περισσότερες από το PS (77), σε σύνολο 230 εδρών. 

Πλέον το αποτέλεσμα των εκλογών στην Πορτογαλία καταδεικνύει τη στροφή της Ευρώπης προς την άκρα δεξιά, όπως σημειώνει και το πρακτορείο Ρόιτερς.

Το Chega βάσισε την προεκλογική του εκστρατεία σε μηνύματα κατά του κατεστημένου, ενώ δεσμευόταν να καταπολεμήσει τη διαφθορά και εξέφραζε την εχθρότητά του προς την «υπερβολική», όπως τη χαρακτήριζε, μετανάστευση.

Ο επικεφαλής του κόμματος Αντρέ Βεντούρα δήλωσε στους δημοσιογράφους χθες ότι το αποτέλεσμα των εκλογών «δείχνει ξεκάθαρα ότι οι Πορτογάλοι θέλουν μια κυβέρνηση της AD με το Chega». Νωρίτερα είχε επισημάνει ότι ο Μοντενέγκρο θα ευθύνεται για τυχόν πολιτική αστάθεια στη χώρα, αν συνεχίσει να αρνείται να διαπραγματευθεί με το κόμμα του.

chega

Νωρίτερα ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) Πέδρο Νούνο Σάντος αναγνώρισε την ήττα του κόμματός του, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2015. Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο να στηρίξει τις προτάσεις του AD, οι οποίες περιλαμβάνουν μεγάλες περικοπές στη φορολογία.

santos

Ο Σάντος υπογράμμισε ότι το κόμμα του θα ηγηθεί της αντιπολίτευσης, η οποία, όπως είπε, δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια του Chega. Από την πλευρά του ο Μοντενέγκρο εξέφρασε την ελπίδα το PS και το Chega «να μην σχηματίσουν μια αρνητική συμμαχία ώστε να εμποδίσουν την κυβέρνηση που επιθυμούν οι Πορτογάλοι».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
WSJ: Ανησυχία για την υγεία του Σι Τζινπίνγκ – Τα αιτήματα για περισσότερη ώρα ξεκούρασης κατά την επίσκεψή του στη Ουάσινγκτον
Τα ερωτήματα γύρω από τη κατάσταση της υγείας του Σι δεν είναι νέα, αφού παρόμοιες συζητήσεις είχαν ξεκινήσει μετά την ευρωπαϊκή περιοδεία του το 2019
Σι Τζινπίνγκ
Βομβαρδισμοί στη Βόρεια Γέφυρα στο Κίεβο - Η Ρωσία απειλεί ότι θα εντείνει τις επιθέσεις της μετά από τις δηλώσεις Ζελένσκι
Ο Ζελένσκι είχε αναφέρει ότι θα επιμείνει στις επιθέσεις της κατά ρωσικών πετρελαϊκών διυλιστηρίων, αντιδρώντας στη νέα πολιτική των αεροπορικών επιδρομών που εφαρμόζει η Μόσχα
γεφυρα κιεβο
Δύο νεκροί και ένας αγνοούμενος από φονικές πλημμύρες στην Ισπανία - Συγκλονιστικά βίντεο
«Η κατάσταση ακραίου κινδύνου παραμένει σε κάποιες περιοχές της Βαρκελώνης και της Ζιρόνα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας σε πολλές τοποθεσίες συσσωρεύτηκαν περισσότερα από 100 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο»
Πλημμύρες στην Ισπανία