Σάββατο, 13 Απρ.
22oC Αθήνα

Οι εκλογές στην Πορτογαλία έδειξαν στην πράξη την αλματώδη άνοδο της Ακροδεξιάς

Οι εκλογές στην Πορτογαλία έδειξαν στην πράξη την αλματώδη άνοδο της Ακροδεξιάς

Μπορεί η κεντροδεξιά Δημοκρατική Συμμαχία (AD) να κέρδισε στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή (10/03/2024), στην Πορτογαλία, αλλά μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο με την στήριξη του ακροδεξιού κόμματος Chega.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, η AD δεν θα είναι σε θέση να σχηματίσει από μόνη της σταθερή κυβέρνηση. Ωστόσο ο αρχηγός της Λουίς Μοντενέγκρο επανέλαβε ότι αρνείται να κυβερνήσει την Πορτογαλία με τη στήριξη του ακροδεξιού κόμματος, του Chega το οποίο σημείωσε μεγάλα κέρδη στις χθεσινές εκλογές, καθώς σχεδόν τετραπλασίασε τις έδρες του, κερδίζοντας τουλάχιστον 48.

Το AD και οι συντηρητικοί του σύμμαχοι στην αυτόνομη περιοχή της Μαδέρα συγκέντρωσαν τουλάχιστον 79 έδρες, λίγες περισσότερες από το PS (77), σε σύνολο 230 εδρών. 

Πλέον το αποτέλεσμα των εκλογών στην Πορτογαλία καταδεικνύει τη στροφή της Ευρώπης προς την άκρα δεξιά, όπως σημειώνει και το πρακτορείο Ρόιτερς.

Το Chega βάσισε την προεκλογική του εκστρατεία σε μηνύματα κατά του κατεστημένου, ενώ δεσμευόταν να καταπολεμήσει τη διαφθορά και εξέφραζε την εχθρότητά του προς την «υπερβολική», όπως τη χαρακτήριζε, μετανάστευση.

Ο επικεφαλής του κόμματος Αντρέ Βεντούρα δήλωσε στους δημοσιογράφους χθες ότι το αποτέλεσμα των εκλογών «δείχνει ξεκάθαρα ότι οι Πορτογάλοι θέλουν μια κυβέρνηση της AD με το Chega». Νωρίτερα είχε επισημάνει ότι ο Μοντενέγκρο θα ευθύνεται για τυχόν πολιτική αστάθεια στη χώρα, αν συνεχίσει να αρνείται να διαπραγματευθεί με το κόμμα του.

Νωρίτερα ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) Πέδρο Νούνο Σάντος αναγνώρισε την ήττα του κόμματός του, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2015. Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο να στηρίξει τις προτάσεις του AD, οι οποίες περιλαμβάνουν μεγάλες περικοπές στη φορολογία.

Ο Σάντος υπογράμμισε ότι το κόμμα του θα ηγηθεί της αντιπολίτευσης, η οποία, όπως είπε, δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια του Chega. Από την πλευρά του ο Μοντενέγκρο εξέφρασε την ελπίδα το PS και το Chega «να μην σχηματίσουν μια αρνητική συμμαχία ώστε να εμποδίσουν την κυβέρνηση που επιθυμούν οι Πορτογάλοι».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις