Κόσμος

«Οι ελληνο-ισραηλινές σχέσεις θα συνεχίσουν να είναι καλές ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην εξουσία στο Ισραήλ»

Αυτό διαβεβαίωσε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα, Γιόσι Αμράνι, λίγες ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ.

Σε ενημέρωση Ελλήνων δημοσιογράφων, ο πρέσβης του Ισραήλ είπε πως η Ελλάδα είναι σημαντική για τη χώρα του και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, με τη στήριξη των ΗΠΑ (3+1). Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στο ισραηλινό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας στον τομέα του τουρισμού.

Εξάλλου, διαβεβαίωσε πως με μια κυβερνητική αλλαγή στο Ισραήλ δεν θα υπάρξει αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας και στις προτεραιότητές της. «Ισχυρές σχέσεις με τις ΗΠΑ, συνέχιση στρατηγικής συνεργασίας με γειτονικά κράτη, διεύρυνσή της, και αποπυρηνικοποίηση του Ιράν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, ανέδειξε τη σημασία της στρατηγικής περιφερειακής συνεργασίας, τονίζοντας πως είναι σημαντική για τη χώρα του.

Εξίσου, είπε πως μια κυβερνητική αλλαγή στο Ισραήλ δεν θα επηρεάσει την υλοποίηση του αγωγού EastMed, υπογραμμίζοντας πως είναι στρατηγικά και οικονομικά προς το συμφέρον της χώρας του. Το ζήτημα, προσέθεσε, είναι ο χρόνος υλοποίησής του, εξηγώντας πως «αν δεν το κάνουμε τώρα, δεν θα είναι ρεαλιστικό αργότερα».

Επίσης, είπε πως η Τουρκία αυτό-τοποθετείται ως δύναμη στην περιοχή και περά από αυτήν και ότι το Ισραήλ λυπάται για την ρητορική που προέρχεται από την Άγκυρα. Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, είπε πως θα πρέπει να δούμε μια διαφορετική πολιτική να προέρχεται από την Τουρκία, για να μιλήσουμε για καλύτερες σχέσεις με την Άγκυρα.

Ακόμη επέρριψε ευθύνη στη Χαμάς για τις πρόσφατες συγκρούσεις και την κατηγόρησε πως ξεκίνησε τις προκλήσεις για τον δικό της σκοπό. «Σκοπεύει να κερδίσει την παλαιστινιακή εξουσία» είπε συγκεκριμένα και την κατηγόρησε επίσης πως θυματοποιεί τον παλαιστινιακό λαό προκειμένου να πετύχει αυτόν τον στόχο. Ανέφερε πως το Ισραήλ είχε αποκλείσει τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα και περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση, είπε πως είναι πολύ δύσκολη, περίπλοκη, ιδιαίτερα στη Γάζα.

Περαιτέρω, ο Ισραηλινός πρέσβης προέταξε την ανάγκη «μακροπρόθεσμης ισορροπίας» και επισήμανε πως το μέλλον στη Γάζα θα καθοριστεί από δύο παράγοντες που αλληλοεπηρεάζονται: τις διευθετήσεις του εδάφους και το ρόλο της διεθνούς κοινότητας. «Η ανησυχία είναι για το είδος των διευθετήσεων στο έδαφος» προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του Ισραήλ με τις ΗΠΑ, ο Γιόσι Αμράνι είπε πως είναι ζωτικές και στρατηγικές για τη χώρα του.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιράν: «Οι ΗΠΑ έχουν “βουλιάξει” στον πόλεμο, ψάχνουν να σώσουν τα προσχήματα» – «Θρίλερ» με τις διαπραγματεύσεις στο Πακιστάν
Μέσω των Πακιστανών αξιωματούχων οι «συνομιλίες» ΗΠΑ και Ιράν - Εντός των επόμενων ωρών φτάνουν στο Ισλαμαμπάντ Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ
Τεχεράνη
Ολονύχτιο σφυροκόπημα της Ρωσίας στην Ουκρανία με νεκρούς και τραυματίες - Θραύσματα drones έπεσαν στη Ρουμανία
Πάνω από 660 drones και πυραύλους εκτόξευσε η Ρωσία κατά τη διάρκεια της νύχτας - Ζημιές σε πυλώνα ηλεκτροδότησης και σε σπίτι στη Ρουμανία από τα θραύσματα του ρωσικού drone
REUTERS
NYT: Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ παραμένει τραυματισμένος και κλεισμένος σε καταφύγιο – Τον φροντίζει προσωπικά ο Πεζεσκιάν
Φέρεται πως έχει κάνει ήδη πάνω από 4 χειρουργεία και αναμένεται να προχωρήσει σε πλαστική και τοποθέτηση προσθετικού μέλους - Για την ασφάλειά του, έχει μοιράσει ευθύνες και αρμοδιότητες σε κορυφαίους στρατηγούς
Μοτζταμπά Χαμενεΐ
Το Ιράν διαψεύδει ότι έχει προγραμματίσει συνάντηση με Αμερικανούς απεσταλμένους στο Πακιστάν
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, σε ανάρτησή του έγραψε ότι θα επισκεφθεί το Πακιστάν, το Ομάν και τη Ρωσία, για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις ενώ δεν κάνει καμία αναφορά για επαφές του με Γουίτκοφ και Κούσνερ
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί