Κόσμος

Οι ελβετικοί παγετώνες λιώνουν ταχύτατα – Κινδυνεύουν να εξαφανιστούν το 2100

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι ελβετικοί παγετώνες συνεχίζουν να λιώνουν με ανησυχητικούς ρυθμούς, σύμφωνα με νέα μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, οι παγετώνες της Ελβετίας συνέχισαν φέτος να λιώνουν με ανησυχητικό ρυθμό και η συσσώρευση χιονιού στον μεγαλύτερο παγετώνα των Άλπεων ποτέ δεν ήταν τόσο χαμηλή, προειδοποιεί η μελέτη. Συνολικά οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν φέτος 2% του όγκου τους, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη που δημοσιεύεται από την Ελβετική Ακαδημία Επιστημών.

Οι αριθμοί αυτοί ευθυγραμμίζονται με τον μέσο όρο των 10 τελευταίων ετών, όμως είναι παρόλα αυτά “πολύ ανησυχητικοί”, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συντάκτης της έρευνας, ο Ματίας Χους, ο οποίος είναι επικεφαλής του δικτύου παρακολούθησης των παγετώνων GLAMOS.

“Οι αριθμοί αυτοί είναι λίγο πιο χαμηλοί απ’ ό,τι αυτά τα τρία τελευταία χρόνια, όταν είχαμε εξαιρετικά αυξημένες θερμοκρασίες, όμως οι παγετώνες έχασαν εντούτοις πολλή μάζα”, υπογραμμίζει ο επιστήμονας.

Στα 60 τελευταία χρόνια, οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν τόσο νερό όσο υπάρχει μέσα στη λίμνη της Κωνσταντίας, μια υδάτινη έκταση μήκους 63 χιλιομέτρων στα αυστρο – γερμανο – ελβετικά σύνορα, επιμένει η έκθεση.

Μια από τις πιο ανησυχητικές μετρήσεις αφορά τον Άλετς, τον πιο επιβλητικό παγετώνα των Άλπεων.

Εδώ και λίγο περισσότερο από 100 χρόνια που γίνονται οι μετρήσεις, “η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την πιο χαμηλή συσσώρευση χιονιού που έχει καταγραφεί ποτέ”, υπογραμμίζει ο Χους.

Οι μετρήσεις γίνονται σε ύψος 3.466 μέτρων και συνεπώς υπάρχει πάντα χιόνι.

“Κάνει κρύο εκεί πάνω, αλλά ακόμη και σ’ αυτό το ύψος το χιόνι που έχει συσσωρευθεί είναι λίγο και ασφαλώς αυτό είναι ένα κακό σημάδι για τον μεγαλύτερο παγετώνα των Άλπεων”, πρόσθεσε.

Ο παγετώνας, ο οποίος εκτείνεται σε 86 τετραγωνικά χιλιόμετρα μέσα στις ελβετικές Άλπεις, υπολογίζεται ότι έχει 11 δισεκ. τόνους πάγου, αλλά από την αρχή του αιώνα το μέτωπό του έχει υποχωρήσει περίπου 1 χιλιόμετρο.

Ο Άλετς είναι ο πιο επιβλητικός από τους περισσότερους από 4.000 αλπικούς παγετώνες.

Μελέτη του πανεπιστημίου ETH της Ζυρίχης ανέφερε πως το 95% αυτών των μεγαλοπρεπών μαζών πάγου θα έχουν εξαφανισθεί μέχρι το 2100, αν δεν ελεγχθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Τα 2/3 των παγετώνων θα εξαφανισθούν ακόμη κι αν γίνει σεβαστή η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή.

“Τουλάχιστον όμως σ’ αυτή την περίπτωση θα μας έμεναν παγετώνες να θαυμάζουμε”, σημειώνει ο Ματίας Χους.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σαουδική Αραβία: Νέα επίθεση στο αεροδρόμιο του Ριάντ – Ένας νεκρός και 11 τραυματίες
Οι Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις, υποστηρίζοντας ότι το τελευταίο 24ωρο χρησιμοποίησαν βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones)
Κυβερνητικές δυνάμεις, Υεμένη
Ο Νετανιάχου ζητά δίωξη των εμπλεκόμενων στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ «NAZA» για αδικήματα ασφαλείας
«Διηγείται μια ψευδή, παραπλανητική και προκατειλημμένη αφήγηση που δυσφημεί το Κράτος και τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις παγκοσμίως και βλάπτει σοβαρά το κύρος του Ισραήλ» λέει ο Νετανιάχου
Νετανιάχου
Financial Times: Η Ρωσία σχεδιάζει δολοφονίες στην Ευρώπη με στόχο στελέχη αμυντικών εταιρειών
Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποίησαν στελέχη αμυντικών εταιρειών σε όλη την Ευρώπη ότι η Ρωσία εντείνει τις απόπειρες δολοφονίας τους σε μια προσπάθεια εκφοβισμού των εταίρων της Ουκρανίας
Financial Times: Η Ρωσία σχεδιάζει δολοφονίες στην Ευρώπη με στόχο στελέχη αμυντικών εταιρειών
Η Τουρκία επιταχύνει τις κατασκευές καταφυγίων για προστασία από επιθέσεις: Το σχέδιο για χώρους σε 81 νομούς
Η κατασκευή σύγχρονων καταφυγίων και στις 81 επαρχίες γίνεται για παροχή ασφαλών χώρων για τους πολίτες σε περίπτωση πολέμου, φυσικών καταστροφών ή πυρηνικών διαρροών
Ερντογάν