Κυριακή, 28 Απρ.
18oC Αθήνα

Οι Ευαγγελιστές βλέπουν ως Μεσσία τον Τραμπ – «Υπερήφανος που είμαι χριστιανός»

Οι Ευαγγελιστές βλέπουν ως Μεσσία τον Τραμπ – «Υπερήφανος που είμαι χριστιανός»
Φωτογραφίες: Reuters

«Έρχομαι ενώπιόν σας σαν φίλος, σύμμαχος και χριστιανός για να σας ζητήσω τη βοήθειά σας, την υποστήριξή σας και τις προσευχές σας γι’ αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια του φόρουμ National Religious Broadcasters, συγκρίνοντας το διακύβευμα των φετινών εκλογών με την Ημέρα της απόβασης των συμμάχων στη Νορμανδία και με τη μάχη των Αρδεννών και προσθέτοντας πως χρειάζεται η επέμβαση του Θεού για να σωθεί η χώρα.

«Στη διάρκεια της πρώτης θητείας μου, έδωσα μάχη για τους χριστιανούς περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πρόεδρο προηγουμένως» και «θα πολεμήσω ακόμη περισσότερο για τους χριστιανούς», υποσχέθηκε ο Τραμπ εφόσον επιστρέψει στο Λευκό Οίκο.

Απευθυνόμενος χθες, Πέμπτη, σε ένα φόρουμ χριστιανικών ραδιοσταθμών στο Νάσβιλ, ο ρεπουμπλικανός βάλθηκε να κολακέψει αυτή την κοινότητα, η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τέταρτο του αμερικανικού εκλογικού σώματος.

Πολλοί απ’ αυτούς τους θρησκευόμενους πολίτες βλέπουν στον πρώην πρόεδρο, ο οποίος τους προσέφερε μια μεγάλη νίκη στη μάχη τους εναντίον των αμβλώσεων, την καλύτερη επιλογή για τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Μερικοί είναι μάλιστα πεπεισμένοι πως τον όρισε ο Θεός για να εμποδίσει την Αμερική να βυθιστεί στην αιώνια κόλαση.

Ο Τραμπ επιχείρησε να συμπήξει κοινό μέτωπο με το κοινό του ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να καταδιώξει τους χριστιανούς και τις οργανώσεις τους – παρά το γεγονός ότι δεν επικαλέσθηκε κανένα στοιχείο για να υποστηρίξει ένα τέτοιο ισχυρισμό.

«Οι χριστιανοί δεν έχουν την πολυτέλεια να μείνουν στο περιθώριο αυτής της μάχης», δήλωσε ο Τραμπ. «Η ριζοσπαστική αριστερά έρχεται εναντίον όλων μας επειδή ξέρουν πως δεν είμαστε πιστοί σ’ αυτούς. Η πίστη μας είναι στη χώρα μας και η πίστη μας είναι στο δημιουργό μας».

«Η αριστερά προσπαθεί να ντροπιάσει τους χριστιανούς, προσπαθεί να μας ντροπιάσει. Εμάς», πρόσθεσε κάνοντας μια παύση. «Είμαι υπερήφανος που είμαι χριστιανός».

«Βάρβαροι»

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ, με τους τρεις γάμους του και τη σχέση του με μια πορνοστάρ, την οποία προσπάθησε να κρύψει, διεξήγε την πρώτη εκστρατεία του το 2015 για το Λευκό Οίκο, δεν φαινόταν να έχει πολλά να προσφέρει στη θρησκευτική δεξιά της χώρας.

Όμως ο πρώην σταρ των τηλεοπτικών ριάλιτι εξασφάλισε την υποστήριξή τους, κυρίως διορίζοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δικαστές που τάσσονται κατά των αμβλώσεων. Και επιλέγοντας για αντιπρόεδρο τον Μάικ Πενς, έναν υπερσυντηρητικό πρώην ραδιοφωνικό παραγωγό που δηλώνει πιστός χριστιανός.

Όταν οι Αμερικανοί πήγαν στις κάλπες το Νοέμβριο 2016, 77% των λευκών ευαγγελικών ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ και όχι την Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με το ινστιτούτο Pew Research. Η υποστήριξη αυτή αυξήθηκε στο 84% στις εκλογές του 2020.

Όμως μετά το τέλος της συνταγματικής εγγύησης του δικαιώματος στην άμβλωση, που αποφασίσθηκε το 2022 από ένα Ανώτατο Δικαστήριο στο οποίο ο Τραμπ είχε διορίσει τρεις συντηρητικούς δικαστές, τι μπορεί να ελπίζει ακόμα αυτό το εκλογικό σώμα από έναν άνθρωπο ο οποίος δεν είναι γνωστός επειδή περνάει τα κυριακάτικα πρωινά του στην εκκλησία;

Σύμφωνα με το δημοσιογράφο Τιμ Αλμπέρτα, η ευαγγελική δεξιά φοβάται ότι βρίσκεται σε κατάσταση θανάσιμου κινδύνου σε μια χώρα όπου οι θέσεις της υποχωρούν.

«Αν πιστεύεις ότι οι βάρβαροι βρίσκονται προ των πυλών, τότε λες: ‘Ίσως να χρειαζόμαστε ένα βάρβαρο για να μας προστατέψει», συνοψίζει.

Χριστιανικός εθνικισμός

Γι’ αυτή την κοινότητα -14,5% του πληθυσμού, αλλά 28% του εκλογικού σώματος- το γεγονός ότι ο μεγιστάνας των ακινήτων δεν είναι θρησκευόμενος δεν έχει σημασία. Αισθάνονται ότι είναι με το μέρος τους.

«Οι άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι τους καταλαβαίνει. Ακόμη κι αν ορισμένες πλευρές της ζωής του δεν ανταποκρίνονται στο δικό τους τρόπο ζωής ή στην ηθική τους», δήλωσε στην USA Today ο Τρόι Μίλερ, επικεφαλής του φόρουμ National Religious Boradcasters.

Για έναν εξωτερικό παρατηρητή, μπορεί να φανεί εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο μη θρησκευόμενος Ντόναλντ Τραμπ είναι μακράν αυτός που προτιμούν οι θρησκευόμενοι χριστιανοί – ο Τζο Μπάιντεν είναι, από την άλλη, ένας ένθερμος καθολικός, όμως, σύμφωνα με το Pew Research, υποστηρίζεται μόνο από το 14% των λευκών ευαγγελικών.

Ακόμη και Ρεπουμπλικανοί που ανήκουν τους ευαγγελικούς, χάνουν στις μονομαχίες τους με τον δισεκατομμυριούχο: ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντεσάντις και ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Τιμ Σκοτ απέτυχαν αμφότεροι στη διαδικασία των προκριματικών του κόμματος και τάσσονται πλέον πίσω από τον πρώην πρόεδρο.

Για τον Τιμ Αλμπέρτα, αυτή η υποστήριξη έχει τις ρίζες της σ’ ένα χριστιανικό εθνικισμό ο οποίος έχει ταυτίσει τη βιβλική έννοια του παραδείσου με την ίδια την ιδέα της Αμερικής.

«Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι σ’ αυτή τη χώρα που πιστεύουν αληθινά, βαθιά μέσα τους, ότι η Αμερική (…) διατηρεί μια ειδική σχέση με τον Θεό», δήλωσε. «Κατά συνέπεια, το να μάχεται κανείς για την Αμερική, σημαίνει να μάχεται για τον Θεό».

«Και αυτός ο τύπος, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν συμμερίζεται καμιά από τις αξίες τους … είναι έτομος να πάει στον πόλεμο για αυτούς», συνοψίζει ο δημοσιογράφος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις