Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

Οι Γερμανοί δηλώνουν περήφανοι για τη χώρα τους

Οι Γερμανοί δηλώνουν περήφανοι για τη χώρα τους

Είκοσι πέντε χρόνια μετά την επανένωση της Γερμανίας, το 80% των Γερμανών είναι περήφανοι για τη χώρα τους, ενώ το ένα πέμπτο θα προτιμούσε να ζει σε μια άλλη χώρα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού Stern, το 25% των Γερμανών είναι πολύ ικανοποιημένο με τις τρέχουσες συνθήκες ζωής στη χώρα τους και το 57% απλά ικανοποιημένο. Λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο είναι μόνο το 18%.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν κυρίως κάτοικοι της ανατολικής Γερμανίας, του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όσοι είναι άνω των 60 ετών, όσοι έχουν μικρότερα εισοδήματα και χαμηλότερη μόρφωση, αλλά και οι υποστηρικτές του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Οι Γερμανοί ανησυχούν κυρίως για θέματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών τους. Ακόμη, ζητήματα όπως είναι η κοινωνική ανισότητα, ο φόβος της φτώχειας στα γηρατειά και τα προβλήματα συνεργασίας στην ΕΕ, ανησυχούν τους Γερμανούς.

Σε ερώτηση που αφορούσε στο μεγάλο κύμα προσφύγων που φτάνει στη χώρα, λίγοι Γερμανοί απάντησαν πως αισθάνονται ότι απειλούνται από αυτό.

Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες πιστεύουν πως, η επανένωση των δύο Γερμανιών προχώρησε καλά και σωστά, ενώ παράλληλα βελτιώθηκε η εικόνα της Γερμανίας στον κόσμο. Παρόλα αυτά εξακολουθούν να φοβούνται για τη διαφορά νοοτροπίας μεταξύ των πρώην Ανατολικογερμανών και των πρώην Δυτικογερμανών. Πάντως δεν φαίνεται να έχουν πρόβλημα με το γεγονός ότι τόσο η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ όσο και ο πρόεδρος της χώρας Γιόαχιμ Γκάουκ προέρχονται από την πρώην Ανατολική Γερμανία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε