Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Οι ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες να βοηθήσουν την Κίνα με την πανδημία του κορονοϊού

Οι ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες να βοηθήσουν την Κίνα με την πανδημία του κορονοϊού

Οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να βοηθήσουν την Κίνα για να αντιμετωπίσει την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Αυτό δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής το Πεκίνο δεν έχει ζητήσει βοήθεια. 

«Έχουμε επισημάνει ότι είμαστε προετοιμασμένοι να βοηθήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο που θα τον θεωρήσουν αποδεκτό. Αυτό ίσχυε για την περίοδο έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού και ισχύει και σήμερα», δήλωσε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην Κίνα. 

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν συζητήσει για τον κορονοϊό και η διαφορετική αντίδραση των χωρών στην πανδημία, συζητήθηκε στις συναντήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, χωρίς ωστόσο, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Θέλω να δώσω μία ευκαιρία σε εμάς, για να είμαστε ικανοί να έχουμε αυτές τις συζητήσεις σε ευαίσθητα διπλωματικά κανάλια και θα δούμε τι θα προκύψει, αν προκύψει κάτι από αυτό», είπε ο ίδιος.

Συμφωνίες αμερικανικών και κινεζικών φαρμακευτικών 

Η China Meheco Group Co Ltd ανακοίνωσε την Τετάρτη (14.12.2022) ότι υπέγραψε μία συμφωνία με την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer Inc για την εισαγωγή και τη διανομή του χαπιού Paxlovid κατά της COVID-19 στην ηπειρωτική Κίνα, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για μία αύξηση των περιστατικών μόλυνσης και έχει αποκλιμακώσει την πολιτική της για «μηδενική ανοχή της πανδημίας».

Η Pfizer υπέγραψε ήδη μία συμφωνία τον Αύγουστο για την παραγωγή του Paxlovid από την κινεζική φαρμακοβιομηχανία Zhejiang Huahai, για την αντιμετώπιση των περιστατικών στην ηπειρωτική Κίνα.

Τέλος η πολιτική «μηδενικής ανοχής στην COVID»;

Η Κίνα άρχισε να απομακρύνεται από την πολιτική «μηδενικής ανοχής στην COVID» μόλις αυτόν το μήνα και μετά από τις διαδηλώσεις που προκλήθηκαν κατά των περιορισμών που πλήττουν την οικονομία και προώθησε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Η αλλαγή αυτή, διέσπειρε ανησυχίες για το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων της πανδημίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις