Τετάρτη, 17 Απρ.
19oC Αθήνα

Οι ΗΠΑ δίνουν στην Κούβα 2 εκατομμύρια δολάρια μετά τις καταστροφές του κυκλώνα Ίαν

Οι ΗΠΑ δίνουν στην Κούβα 2 εκατομμύρια δολάρια μετά τις καταστροφές του κυκλώνα Ίαν
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Οικονομική βοήθεια αξίας δύο εκατομμυρίων δολαρίων στην Αβάνα θα χορηγήσει η Ουάσινγκτον, μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας Ίαν. Η κυβέρνηση της Κούβας ανακοίνωσε πως αποδέχεται την πρωτοβουλία αυτή των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν στους πολίτες στην Κούβα «κρίσιμη ανθρωπιστική βοήθεια» μέσω της USAID, της υπηρεσίας για τη διεθνή ανάπτυξη, και «έμπιστων διεθνών εταίρων», που θα συνεργαστούν απευθείας με κοινότητες οι οποίες υπέστησαν καταστροφές από τον κυκλώνα Ίαν, διευκρίνισε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

«Είμαστε ευγνώμονες για την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από τις ΗΠΑ», ανέφερε από την πλευρά του μέσω Twitter ο κουβανός ΥΠΕΞ, ο Μπρούνο Ροδρίγκες.

Αυτά τα δύο εκατομμύρια δολάρια θα «συνεισφέρουν στις προσπάθειές μας για την ανοικοδόμηση και την υποστήριξη» των πολιτών που επλήγησαν από τον κυκλώνα, πρόσθεσε.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο κυκλώνας Ίαν χτύπησε τη νήσο της Καραϊβικής στα τέλη του Σεπτεμβρίου, στοιχίζοντας τη ζωή σε δύο ανθρώπους και προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές, ενώ βύθισε την Κούβα στο σκοτάδι.

Κατόπιν έπληξε τις ΗΠΑ, στοιχίζοντας τη ζωή σε πάνω από εκατό ανθρώπους σε πολιτείες του αμερικανικού Νότου, κυρίως στη Φλόριντα.

Οι σχέσεις με την Κούβα παραμένουν εξαιρετικά λεπτό ζήτημα από πολιτική άποψη στις ΗΠΑ, που φιλοξενούν μεγάλη κοινότητα κουβανών εξόριστων, ειδικά στη Φλόριντα.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχόταν όταν αναλάμβανε το 2021 πως θα αναθεωρούσε την αμερικανική πολιτική έναντι της Αβάνας, στην οποία επιβάλλεται εμπάργκο από το 1962. Όμως ο τόνος του έγινε πολύ πιο σκληρός μετά την καταστολή από τις κουβανικές αρχές των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του Ιουλίου του 2021.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις