Κυριακή, 25 Φεβ.
17oC Αθήνα

Οι ΗΠΑ κατέρριψαν πύραυλο κρουζ των Χούθι που κατευθυνόταν στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι ΗΠΑ κατέρριψαν πύραυλο κρουζ των Χούθι που κατευθυνόταν στην Ερυθρά Θάλασσα
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Η CENTCOM των ΗΠΑ ανακοίνωσε μέσω X (του πρώην Twitter) πως το αντιτορπιλικό USS Gravely «κατέρριψε» χθες Τρίτη στις 23:30 (σ.σ. ώρα Σανάα, 22:30 ώρα Ελλάδας) έναν πύραυλο κρουζ «που εκτοξεύθηκε από τους Χούθι προς την κατεύθυνση της Ερυθράς Θάλασσας».

«Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ούτε ζημιές», πρόσθεσε το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, για τον πύραυλο κρουζ που εκτόξευσαν οι Χούθι προς την Ερυθρά Θάλασσα.

Οι Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν και ελέγχουν σχεδόν όλη τη βόρεια Υεμένη, πολλαπλασίασαν από τα τέλη του 2023 τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, εξωθώντας μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να δώσουν εντολή στα καράβια τους να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, με αποτέλεσμα να καταστούν πολύ πιο χρονοβόρες και δαπανηρές οι θαλάσσιες μεταφορές.

Συνεχίζουν να εξαπολύουν πυραύλους και drones, παρά τη σειρά πυραυλικών πληγμάτων των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον εγκαταστάσεων, θέσεων και πυραύλων τους.

Ο όγκος των εμπορευμάτων που διέρχονται από τη Διώρυγα του Σουέζ μειώθηκε κατά 42% μέσα σε δυο μήνες εξαιτίας των επιθέσεων, κατά υπολογισμούς της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις