Κόσμος

Οι ΗΠΑ περιμένουν βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Σαουδική Αραβία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι ΗΠΑ αναμένουν από τη Σαουδική Αραβία να βελτιώσει τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποφυλακίζοντας μεταξύ άλλων ακτιβίστριες υπέρ των δικαιωμάτων γυναικών και άλλους πολιτικούς κρατούμενους, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Τα σχόλια της εκπροσώπου ήρθαν να τονίσουν την πρόθεση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να καταστήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα βασικό ζήτημα στις σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας, τις οποίες δεσμεύτηκε από την προεκλογική του εκστρατεία να επανεκτιμήσει.

Ξεκάθαρος ο Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν παρουσίασε χθες ένα πρώτο βήμα προς μια πιο σθεναρή στάση απέναντι στο σουνιτικό βασίλειο, ανακοινώνοντας τον τερματισμό της στήριξης που προσέφερε η Ουάσινγκτον στον διεθνή συνασπισμό που πολεμά τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Σήμερα, η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας παρέκαμψε μια ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου για το αν η αμερικανική κυβέρνηση θα επιβάλει κυρώσεις στο Ριάντ για τη δολοφονία του αρθρογράφου της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 από Σαουδάραβες πράκτορες στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη.

Χαρακτηρίζοντας την δολοφονία Κασόγκι ένα «φρικτό έγκλημα», επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν να αποχαρακτηρίσει μια έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με τη δολοφονία, την οποία η CIA αξιολόγησε ότι εγκρίθηκε – και πιθανώς διατάχθηκε – από τον ντε φάκτο ηγέτη του βασιλείου, Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο τελευταίος αρνείται ότι διέταξε την δολοφονία.

click4more: Ο Μπάιντεν υπόσχεται να δράσει «γρήγορα» μπροστά στον «πόνο» των Αμερικανών

«Φυσικά, αναμένουμε από τη Σαουδική Αραβία να βελτιώσει το ιστορικό της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συνέχισε η Ψάκι. «Αυτό περιλαμβάνει την απελευθέρωση από τις σαουδαραβικές φυλακές πολιτικών κρατουμένων, όπως υποστηρικτών των δικαιωμάτων των γυναικών».

Μια από τις εξέχουσες από αυτές τις ακτιβίστριες είναι η 31χρονη Λουτζέιν αλ-Χαδλούλ, επικεφαλής μιας εκστρατείας για να επιτραπεί στις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας να οδηγούν, η οποία συνελήφθη το 2018.

Το Ριάντ δέχθηκε διεθνή κριτική τον Δεκέμβριο όταν, σύμφωνα με την οικογένεια της αλ-Χαδλούλ, καταδικάστηκε από δικαστήριο σε σχεδόν έξι χρόνια κάθειρξης.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι η Ουάσιγνκτον «ενθαρρύνθηκε» από την αποφυλάκιση χθες στη Σαουδική Αραβία εν αναμονή της δίκης τους δύο πολιτών που έχουν σαουδαραβική και αμερικανική υπηκοότητα .

Ο Μπάντερ αλ Ιμπραχίμ, επιδημιολόγος και δημοσιογράφος, και ο Σαλάχ αλ Χαϊντάρ, σχολιαστής σε μέσα ενημέρωσης, του οποίου η μητέρα Αζίζα αλ Γιούσεφ συμμετέχει σε εκστρατεία υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, συνελήφθησαν το 2019 για κατηγορίες που σχετίζονται με τρομοκρατία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέα Υόρκη: 6 νεκροί και 9 τραυματίες μετά από φωτιά σε πολυκατοικία – Τεράστιες φλόγες και καπνοί έβγαιναν από τα παράθυρα
Διαπιστώθηκε η παρουσία μπαταρίας ιόντων λιθίου στο κτίριο, ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί εάν η συγκεκριμένη μπαταρία συνδέεται με την εκδήλωση ή την εξάπλωση της φωτιάς
Η φωτιά στο κτίριο στη Νέα Υόρκη
Πιέσεις στον Τραμπ για την απομάκρυνση του Πιτ Χέγκσεθ – «Έχω κάθε πρόθεση να τον κρατήσω», απαντά ο ίδιος
Οι δηλώσεις του Τραμπ έρχονται μετά την τοποθέτηση του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος υποστήριξε χθες ότι ο πόλεμος στο Ιράν ευθύνεται για τις μεγάλες απώλειες των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές
Ο Πιτ Χέγκσεθ
«Βράζει» η Γαλλία: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές και επεισόδια σε Παρίσι, Νάντη και Λυών – Φωτιά σε σχολείο στο Τουρνεφέιγ
Από 500.000 έως 800.000 διαδηλωτές υπολογίζεται ότι έχουν βγει στους δρόμους σε 260 πόλεις στη Γαλλία - Επιθέσεις με μολότοφ και πέτρες και απάντηση της αστυνομίας με δακρυγόνα, κανόνια νερού και πυροτεχνήματα
Λυών
Τεστάρουν τις αντοχές της Ευρώπης με τις απειλές για βόμβες σπέρνοντας πανικό στις αερομεταφορές – Δεκάδες καθηλώσεις αεροπλάνων και σήμερα
25 πτήσεις καθηλώθηκαν και σήμερα και οι ειδικοί βλέπουν πλέον ένα μοτίβο ένα συντονισμένο σχέδιο - «Δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό», λένε οι ειδικοί
αεροπλάνο
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
17